Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντικό είναι το ιστορικό σου.
-Γιατί να μην πας μόνος σου.


Ηρθε η μέρα και η ώρα για να επισκεφτείς τον γιατρό. Και σίγουρα πάντα υπάρχει λόγος για αυτό. Λόγος απλός ή λόγος σοβαρός. Λόγος προληπτικός ή διαγνωστικός. Για εξετάσεις ή θεραπεία. Για διάγνωση ή παρακολούθηση γνωστής ασθένειας, κοινώς follow-up. Ή ακόμη για να δώσεις στον γιατρό την αμοιβή του και να λάβεις τις τελικές οδηγίες για την έναρξη κάποιας θεραπείας ή μετά από μια επέμβαση. 

Μπορεί να έφτασες στο ιατρείο του λόγω ενός οξέος ξαφνικού πόνου ή λόγω ενός ενοχλήματος ή συμπτώματος που επιμένει. Ή ίσως λόγω κάποιου ευρήματος στο ετήσιο check-up που πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω. Η επίσκεψη μπορεί να είναι σε ιδιωτικό ιατρείο με ραντεβού, αλλά δεν αποκλείεται και η περίπτωση να πραγματοποιηθεί στα εξωτερικά ιατρεία εφημερίας δημόσιου νοσοκομείου.

Σε κάθε περίπτωση, δικαιωματικά υπάρχει αναστάστωση ψυχολογική, όπως ανησυχία και άγχος, ίσως και αίσθημα πανικού για κάποιους.  

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός είναι αυτός που περιμένεις ασφαλώς να βοηθήσει. Πρέπει να θυμάσαι όμως κάτι σημαντικό. Εσύ είσαι ο ασθενής και εσύ μόνο εφόσον είσαι σε θέση να το κάνεις, μπορείς να τον βοηθήσεις να σκεφτεί γρήγορα, καθαρά και σωστά. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ας πάρουμε την περίπτωση της προγραμματισμένης επίσκεψης σε ιατρείο. Έχοντας λοιπόν την ευθύνη του εαυτού σου και της φροντίδας του, μπορείς να βοηθήσεις τον γιατρό κάνοντας τα εξής:

Πάρε μαζί τις… σημειώσεις σου

Για παράδειγμα, αν ο λόγος επίσκεψης στον γιατρό είναι η πίεσή σου, θα πρέπει να έχεις κρατήσει σημειώσεις π.χ, των τιμών της πίεσής σου, να έχεις σημειώσει τι φάρμακα παίρνεις ή πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματα. Οι σημειώσεις θα σε βοηθήσουν όταν έρθει η ώρα να μην ξεχάσεις να αναφέρεις κάτι σημαντικό κατά την εξέταση. Για οποιαδήποτε θεραπεία ακολουθείς, θα πρέπει να έχεις σημειώσει τα φάρμακα που παίρνεις, από πότε τα παίρνεις, ποιος γιατρός σου τα έδωσε και γιατί, καθώς και αν έχεις παρατηρήσει παρενέργειες ή κάποια αλλαγή που σε ανησυχεί.

Σημείωσε, επίσης ερωτήσεις που θέλεις να κάνεις στον γιατρό σου, ώστε να μην σου διαφύγουν κατά την διάρκεια της επίσκεψης και τυχόν απορίες σχετικά με το θέμα που σε απασχολεί .

Αν πήρες κάποια πληροφορία από το διαδίκτυο, καλό είναι να την σημειώσεις και αυτή, ώστε να αξιολογήσει ο γιατρός την εγκυρότητα και την αξιοπιστία της.

Μην πας μόνος αν νιώθεις αγχωμένος

Κάποιοι ασθενείς πηγαίνουν μόνοι τους στον γιατρό, ακόμη και στις πιο δύσκολες επισκέψεις, καθώς φαίνεται ότι αντέχουν και τα πιο δύσκολα νέα. Πολλές φορές είναι αυτοί που δίνουν κουράγιο στον γιατρό που τους ανακοινώνει δυσάρεστες ειδήσεις. Έχουν την ψυχική αντοχή και την ανθεκτικότητα να το πράττουν. Άλλοι πάλι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και της απλούστερης  προληπτικής εξέτασης.

Σε κάθε περίπτωση αν αισθάνεσαι πολύ αγχωμένος και χρειάζεσαι κάποιον να σε συνοδεύσει, διάλεξε κάποιον που μπορείς να εμπιστευτείς πως θα έχει την ψυχραιμία να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αγχωτική συμπεριφορά από μέρους σου. 

Μείνε πιστός στην ευγένεια 

Μπορεί να γνωρίζεις εκ των προτέρων τον γιατρό ή και πάλι όχι. Μπορεί να έχει κάποια βοηθό νοσηλεύτρια μαζί του που είναι εκεί για σένα και τους άλλους ασθενείς. Να θυμάσαι: δεν υπάρχεις μόνο εσύ στο ιατρείο. Προηγήθηκαν, αλλά και έπονται άλλοι ασθενείς. Βοήθησε τον γιατρό να νιώσει άνετα απέναντί σου επιδεικνύοντας μια καλή διάθεση. Αν αισθάνεσαι άβολα ή αμήχανα μοιράσου το μαζί του.

Μην κρύψεις τίποτα

Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που αποκρύπτουν στοιχεία από το ιατρικό ιστορικό τους, είτε γιατί ντρέπονται να αποκαλύψουν κάποιες πληροφορίες για τον εαυτό τους, είτε γιατί πιστεύουν ότι ένας γιατρός θα αποδειχθεί καλός μόνο εφόσον το… μαντέψει. 

Για μια σωστή αντιμετώπιση σκόπιμο είναι να μην κρύβεις τίποτα από τον γιατρό. Παρόλα αυτά, μην υποτιμήσεις, αλλά ούτε και να υπερβάλλεις στις πληροφορίες που θα του δώσεις και στον τρόπο που θα περιγράψεις τα συμπτώματά σου.

Μην κρύψεις από ντροπή ή έλλειψη θάρρους ενέργειες που έχεις κάνει μέχρι τώρα, όπως αν έχεις πάρει κάποια φάρμακα με δική σου πρωτοβουλία ή έχεις επισκεφτεί άλλους γιατρούς πριν από εκείνον.  

Μην ξεχνάς ότι ο γιατρός δεν είναι χαρτορίχτρα ούτε μέντιουμ. Ανάλογα με τις πληροφορίες που θα του δώσεις, θα κρίνει και θα σκεφτεί. Βοήθησέ τον λοιπόν.

Ρώτα όλα μα όλα όσα θέλεις

Αν στο τέλος της επίσκεψης φεύγεις με απορίες ή αμφιβολίες και ερωτήματα αναπάντητα τότε ένα είναι βέβαιο: η επίσκεψή σου στον γιατρό έχει αποτύχει. Πολλοί ασθενείς ντρέπονται να παραδεχτούν πως δεν ήταν σαφείς οι εξηγήσεις ή οι οδηγίες που τους έδωσε ο γιατρός. Αν δεν κατάλαβες καλά κάτι από αυτά που είπε ή δεν είπε ο γιατρός, να επιμείνεις ευγενικά μέχρι να νιώσεις σίγουρος πως κατάλαβες. Εσένα, άλλωστε, και την υγεία σου αφορούν όλες οι πληροφορίες. 

Ρώτησε και μάθε ό,τι θέλεις και χρειάζεται να ξέρεις για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίσεις, είτε αυτό αφορά σε κάποια οξεία κατάσταση, είτε σε κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας, είτε σε κάτι λιγότερο σοβαρό. Τέλος, αν το πλάνο μιας θεραπείας δεν σου είναι εύκολο ή εφικτό, να είσαι πρόθυμος να ενημερώσεις τον γιατρό σχετικά με τη δυσκολία σου και να συνεργαστείς, ώστε να βρεθεί από κοινού κάποια αποδεκτή εναλλακτική λύση, όπου αυτό είναι δυνατό.

Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι πως ο γιατρός εκτός από επιστήμονας είναι και άνθρωπος με τους φόβους του, τα άγχη του, τις ανασφάλειές του. Είναι εκεί όμως για εσένα και προσπαθεί και στόχος του είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός. Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και που θα τον βοηθήσει να κάνει σωστά την δουλειά του είναι η δική σου συνεργασία. Βοήθησέ τον για να σε βοηθήσει.

Μάθε περισσότερα για την Μαρία Κάλφα στο facelife.gr.

Διάβασε ακόμα:

Βιταμίνη C: Ένας Ισχυρός Σύμμαχος Για Την Υγεία

Υγιεινά Λιπαρά: Απαραίτητο «Συστατικό» Της Διατροφής Όσων Αγαπούν Το Τρέξιμο!

Author(s)

  • Μαρία Κάλφα

    Ιατρός-Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Μαρία Κάλφα είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε επί 20ετία ως διαγνώστης ιατρός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ψυχοογκολογία αντιμετωπίζοντας τους ασθενείς ολιστικά. Παράλληλα με την άσκηση της ιατρικής απέκτησε πτυχίο Συμβούλου Ψυχικής Υγείας στο Μεσογειακό Κολλέγιο Αθηνών MEDITERRANEAN COLLEGE. Έχει κάνει εκπαίδευση στις εφαρμογές της Νεροανάδρασης στο Πολύκεντρο Ψυχιατρικής Ψυχοθεραπεία και Νευροανάδρασης “Σύγχρονα Αμφιαράεια” και έχει εκπαιδευτεί ως Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια στον ινστιτούτο “Αντίστιξη”. Συμμετέχει ως ομιλήτρια σε επιστημονικές ημερίδες όπου η Συμβουλευτική συναντά την Ιατρική.