Η Ανοιξη μπήκε για τα καλά, το Πάσχα φτάνει σε λίγο, η COVID-19 είναι εδώ και ποιος ξέρει για πόσο ακόμη. Πάσχα στο χωριό ακόμα αμφίβολο, αρνί στη σούβλα, κοκορέτσι και τσίκνα από τη θράκα το ίδιο, το πολύ πολύ μια μαγειρίτσα, λίγα κόκκινα αυγά και ένα μπούτι κατσικάκι στο φούρνο, home made ή delivery.

Το ζητούμενο όμως είναι τι γίνεται αν είσαι μόνος;

Είναι αλήθεια πως κανείς δε θέλει να αισθάνεται μοναξιά και αυτό το συναίσθημα είναι πολύ συχνό. Είτε είσαι μόνος στη ζωή και εύχεσαι να βρείς ένα  σύντροφο, είτε είσαι ήδη σε μια σχέση με πολλές υποχρεώσεις (οικογενειακές ή άλλες) να σε κρατούν μακριά, η μοναξιά σου, ιδιαίτερα τέτοιες ημέρες, χτυπάει κόκκινο.

Και είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να αποφύγεις τέτοια συναισθήματα όταν μόνος σου περνάς την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα μπροστά στην καλωδιακή βλέποντας γλυκανάλατες ταινίες ή ακούγοντας χιλιοπαιγμένα τραγούδια από τα «εορταστικά προγράμματα» των καναλιών.

Η ψυχοθεραπεύτρια Lise Schiffer, LCSW, επιβεβαιώνει πως αυτό δημιουργεί ένα πραγματικό άγχος. «Υπάρχει μια τεράστια κοινωνική τάση που σε πιέζει να αισθάνεσαι γενικά στις γιορτές, θέλεις δε θέλεις, χαρούμενος και κοινωνικός. Πολλοί άνθρωποι μάλιστα θεωρούν τις γιορτές σαν ένα πάρτυ που όλοι είναι καλεσμένοι εκτός από αυτούς. Και αυτό είναι ιδιαίτερα αγχωτικό» λέει η Schiffer.

Είναι επίσης πολύ συχνό να αισθάνεσαι πως όλοι γύρω σου είναι ερωτευμένοι, απολαμβάνοντας αυτές τις ημέρες τη θαλπωρή και τη ζεστασιά των συναισθημάτων αγάπης-ακόμα και όταν αυτό δε συμβαίνει ή είναι πιθανό να μη συμβαίνει.

Ο ψυχολόγος της Νέας Υόρκης  Gregory Kushnick, PsyD, εξηγεί «Αυτή η χρονική περίοδος είναι ένα είδος βαρόμετρου του πού είμαστε ή πού θα θέλαμε να είμαστε- και αυτό μας δημιουργεί μια μεγάλη πίεση αν προσθέσουμε μάλιστα και τις χαρούμενες ευχές που πρέπει να στείλουμε σε συγγενείς, φίλους, γνωστούς και συναδέλφους. Το αίσθημα της μοναξιάς τις μικρές ή τις μεγάλες αυτές περίοδους των εορτών του χρόνου είναι ένας τρόπος για να τονίσει τι λείπει τελικά από τη ζωή ενός ατόμου.».

Επειδή όλα αυτά είναι πραγματικά και μας συμβαίνουν, το ζητούμενο είναι πώς στην ευχή πρέπει όχι μόνο να ζήσουμε με τη μοναξιά μας αλλά -και τολμούμε να πούμε- πώς θα μας αυτή θα μας ακολουθεί ακόμα και βρεθούμε στην ωραιότερη εποχή της χρονιάς;

1.Πώς να αισθάνεστε λιγότερη μοναξιά όταν δεν έχετε σχέση

«Αν είστε λοιπόν φρεσκοχωρισμένος το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αφιερώσετε την περίοδο των εορτών στην αυτοθεραπεία και στην ενδοσκόπηση» λέει ο  Dr. Kushnick. «Για να το κάνετε αυτό, σας προτείνουμε να κόψετε τα κοκτέιλς (ακόμα και τα λεγόμενα υγιεινά), τις περιστασιακές γνωριμίες και τις κυβερνοκουβέντες με τον/την πρώην σας. Αυτά τα πράγματα μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε καταπληκτικά για μια στιγμή αλλά η στιγμή θα περάσει αφήνοντας πίσω ένα κενό».

Αντ`αυτού λοιπόν κάντε μια αναδρομή στο παρελθόν σε χαρούμενες και ευτυχισμένες αναμνήσεις απομακρύνοντας τον εαυτό σας από οτιδήποτε αισθάνεστε ότι λείπει από τη ζωή σας. «Βρείτε τουλάχιστον ένα άτομο που σας γνωρίζει καλά και κάντε κάτι μαζί του κάτι αστείο εορταστικό, θα γίνει μια ανάμνηση που θα την θυμάστε και θα γελάτε» λέει ο  Dr. Kushnick.

Κάτι σημαντικό που πρέπει να θυμάστε από όλα αυτά: Το να είσαι ελεύθερος δεν πειράζει καθόλου! Πολλοί υπέροχοι άνθρωποι όπως εσείς, είναι έτσι. Οπως η  Schiffer μας θυμίζει, « Το να μην έχεις έναν ρομαντικό σύντροφο δε σημαίνει πως δε θα έχεις αγάπη και συντροφικότητα στη ζωή σου».

2. Πώς θα αισθάνεστε λιγότερη μοναξιά ακόμα και είστε ζευγάρι

Δεν αισθάνονται μόνο οι ελεύθεροι μοναξιά τις γιορτές, αλλά και οι παντρεμένοι αντιμετωπίζουν συχνά σοβαρές (και καποιες φορές δυσάρεστες) καταστάσεις αυτήν την εποχή του χρόνου. Για να δούμε τι μπορείτε να κάνετε γι αυτό.

Ο Dr. Kushnick λέει ότι αν είστε σε διάσταση (φυσική ή συναισθηματική) με την/τον σύντροφό  σας, μπορεί αυτό να γίνει μια ευκαιρία για αυτοέλεγχο που θα βελτιώσει τη σχέση σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε ένα ημερολόγιο όπου θα κρατάτε σημειώσεις για το πώς θέλετε να βελτιώσετε  τη σχέση σας ή τι πράγματα θα θέλατε να κάνετε μαζί. Αν είστε λοιπόν μακριά αυτήν την περίοδο των εορτών, η αποτύπωση αυτή μπορεί να σας υπενθυμίσει τους λόγους που σας συνδέουν.

«Αν αισθάνεστε πεπεισμένος ότι αξίζει η σχέση σας, τότε θα είστε σε θέση να επανανεξετάσετε την απόσταση που σας χωρίζει με θετική σκέψη. Αυτό σας επιτρέπει να έχετε ξεχωριστές εμπειρίες που θα λέτε ο ένας στον άλλο για τις οποίες θα έχετε πολλά να πείτε όταν θα επανασυνδεθείτε» λέει η  Schiffer.

3. Πώς να αισθάνεστε λιγότερο μοναξιά…γενικά

Η αυτοθεραπεία είναι το κλειδί για όλους, είτε να κάνεις μαθημα γιόγκα, είτε να φτιάχνεις τα νύχια σου, είτε να πηγαίνεις στην εβδομαδιαία συνεδρία στον ψυχολόγο σου, είτε να χαιδεύεις το αγαπημένο σου κουτάβι. Κάνοντας αυτά τα πράγματα αισθάνεσαι καλύτερα για την κατάστασή σου, όποια και αν είναι αυτή. Το πιο σημαντικό είναι πώς αισθάνεσαι καλύτερα για τον εαυτό σου.

Οι γιορτές μπορεί να σου φαίνεται πως είναι για όλους τους άλλους, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως και εσύ είσαι το ίδιο άξιος να πάρεις φροντίδα και δώρα έστω και αν είναι από τον εαυτό σου. Αλλωστε ποιος ξέρει καλύτερα το γούστο σου από εσένα;

«Να μην ξεχνάτε πως είστε ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή σας» λέει η Schiffer «και αν απολαμβάνετε τη συντροφιά σας και είστε ευγενικοί και συμπονετικοί με τον εαυτό σας, θα είστε καλύτερος φίλος και συνεργάτης με τους άλλους.»

Πάντως καλό είναι να θυμάστε πως η μοναξιά συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες και πως δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που είναι ευτυχισμένος όλη την ώρα.

Ολοι περιστασιακά αισθανόμαστε μοναξιά. Είναι φυσικό και είναι εντάξει.

Καλό Πάσχα!

Διάβασε ακόμα:

Είναι το άγχος συνήθεια και πώς ξεσυνηθίζουμε;

Κάνε τον ύπνο σύμμαχο!

Author(s)

  • Νανά Τσούμα

    Δημοσιογράφος - Παραγωγός Ρ/Φ Εκπομπών

    Η Νανά Τσούμα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αφιερώσει εκατοντάδες εκπομπές και άρθρα στο πώς να ζεις καλύτερα και έχει βοηθήσει κοινό από όλη την Ελλάδα να βρει τρόπους να υποστηρίξει εθελοντικά τις πιο αξιόλογες οργανώσεις και συλλόγους, προβάλλοντας παράλληλα το έργο του.