Ένα σχόλιο, είτε για ένα όμορφο ρούχο που φορούσατε είτε του τύπου «τι ωραία τα μαλλιά σου σήμερα», είναι πολύ πιθανό να αλλάξει ολόκληρη την άποψή σας  για την ημέρα. Και ναι μεν είναι θαυμάσιo αυτό που αισθάνεστε παίρνοντας μια φιλοφρόνηση από κάποιον, αλλά το ίδιο αντίκτυπο θα έχει και όταν του τη δώσετε. Η προσφορά αγάπης και καλοσύνης μπορεί στη στιγμή να μετατοπίσει ολόκληρη την ενέργειά σας και να υποστηρίξει το νευρικό σας σύστημα. Πράγματι μελέτες έδειξαν να υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της συμπόνιας και του πνευμονογαστρικού νεύρου (πράγμα που σημαίνει ότι η συμπόνια και η καλοσύνη μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της καρδιάς και τη μείωση των φλεγμονών του σώματος).

Και αυτά τα οφέλη στην υγεία είναι μόνο η αρχή-όταν προφέρουμε λόγια αγάπης στους άλλους, στοχεύουμε στο κέντρο της φυσικής μας συναισθηματικής κατάστασης. Η Μαριάν Γουίλιαμσον η διεθνώς αναγνωρισμένη ομιλήτρια, συγγραφέας και πνευματική δασκάλα, στο βιβλίο της με τίτλο A Course in Miracles διδάσκει πώς “Η καλοσύνη με  έκανε καλό άνθρωπο”. Αυτό το μήνυμα μας θυμίζει πως είναι στην αληθινή μας φύση να είμαστε συνετοί και αγαπητοί στους άλλους.

Όταν επαινείτε έναν άλλο, επαινείτε τον εαυτό σας

Δυστυχώς, καθώς γερνάμε αποδυναμώνεται η αληθινή μας καλοσύνη-ιδιαίτερα όταν εδραιώνονται οι φόβοι μας για τη ζωή. Ομως αυτή η αλλαγή που γίνεται μέσα μας κάνει πολύ πιο σημαντικές κάποιες τυχαίες πράξεις καλοσύνης που τελικά μας υπενθυμίζουν όχι μόνο το λόγο που ήρθαμε σ`αυτόν τον κόσμο αλλά και ότι πρέπει να ακούμε την αλήθεια μας.

Ετσι η πρόκληση της ημέρας, αλλά και της κάθε ημέρας είναι: Αφιερώστε λίγα λεπτά από το χρόνο σας να κάνετε μια φιλοφρόνηση σε κάποιον. Δεν έχει σημασία αν αυτός είναι γνωστός σας ή όχι-απλά κάντε τη φιλοφρόνηση αληθινά. Αν δείτε ένα γυναίκα με πολύ εκπληκτικά μαλλιά και το σκεφτείτε, τότε να της το πείτε. Αν δείτε κάποιον με πολύ ωραία παπούτσια να του το πείτε!

Και το πιο σημαντικό: Φροντίστε να δώσετε μεγάλη προσοχή στη μετατόπιση της θετικής ενέργειας από αυτό το πρόσωπο προς εσάς. Το ξαναλέμε: Οταν επαινείς έναν άλλο, ουσιαστικά επαινείς τον εαυτό σου.

Διάβασε ακόμα:

4 τρόποι για να κάνεις τις αποτυχίες σου το μεγαλύτερό σου πλεονέκτημα

5 τρόποι για να πολεμήσεις τις κακές σου σκέψεις

Author(s)

  • Νανά Τσούμα

    Δημοσιογράφος - Παραγωγός Ρ/Φ Εκπομπών

    Η Νανά Τσούμα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αφιερώσει εκατοντάδες εκπομπές και άρθρα στο πώς να ζεις καλύτερα και έχει βοηθήσει κοινό από όλη την Ελλάδα να βρει τρόπους να υποστηρίξει εθελοντικά τις πιο αξιόλογες οργανώσεις και συλλόγους, προβάλλοντας παράλληλα το έργο του.