Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί ο εντοπισμός των αξιών σου θα σε βοηθήσει να θέσεις στόχους.
-Πώς θα ξεπεράσεις τα συναισθηματικά εμπόδια.


Όσο πλησιάζουμε την επόμενη χρονιά, ο φόβος των νέων στόχων αυξάνεται. Αρχικά, δημιουργούμε μια λίστα πρέπει και προσωπικών στόχων και μετά βάζουμε τα δυνατά μας. Ξεκινάμε με πάθος να αλλάξουμε οτιδήποτε θέλουμε στον τρόπο ζωής μας, τις σχέσεις, τις καριέρες μας. Αλλά πριν το Φεβρουάριο, εξαντλούμαστε και τα παρατάμε. Αυτή η λίστα που αρχικά έμοιαζε ελπιδοφόρα, τώρα μοιάζει βουνό. 

Εννοείται ότι μπορείς να απέχεις από τα new year’s resolutions. Αλλά για αυτούς που αντιμετωπίζουν την αρχή της χρονιάς ως σημείο εκκίνησης, υπάρχει ακόμα ελπίδα. Η life coach Kristen Euell και η Dr.Natalie Hung μας εξηγούν πώς να αντιμετωπίσουμε τους στόχους της νέας χρονιάς μια και καλή.

Η προσέγγιση 

Μάθε τον εαυτό σου. “Ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσεις και να πετύχεις κάτι που θες είναι να ακούσεις τον εαυτό σου,” αναφέρει η Dr. Hung. Όταν θέτεις στόχους, είναι σημαντικό να είσαι ρεαλιστής σχετικά με αυτό που θες να πετύχεις, που μπορείς να διαχειριστείς σωματικά και συναισθηματικά και αυτό που χρειάζεσαι προσωπικά για να είσαι πετυχημένος. Και μετά απλά κάν’το. “Χρησιμοποίησε ό,τι έχεις τώρα και εξελίξου,” αναφέρει η Euell. “Μην επιτρέπεις σε ό,τι έχεις τώρα να σε αποτρέψει να προσπαθήσεις.” Προσάρμοσε τους στόχους για να ταιριάξουν στην καθημερινότητά σου. Μπορεί ο προϋπολογισμός σου να μην σου επιτρέπει να αγοράσεις όργανα γυμναστικής αυτήν τη στιγμή, αλλά μπορείς να κάνεις γυμναστική με τη βοήθεια του YouTube χωρίς εξοπλισμό.

Μέθοδοι επιτυχίας

Η θέση μετρήσιμων στόχων και η συνέπεια είναι το κλειδί, σύμφωνα με την Euell. Για παράδειγμα, προτείνει να χωρίσεις ένα στόχο αποταμίευσης με ένα μετρήσιμο και προσεγγίσιμο σύστημα. Ή αν προσπαθείς να αλλάξεις τρόπο ζωής, όπως η ένταξη της άσκησης στη ζωή σου, η Hung συστήνει να βάλεις ουσιαστικούς στόχους. “Βοηθά τους ανθρώπους να εντοπίζουν τις αξίες τους, να εξετάζουν κατά πόσο ζουν σύμφωνα με αυτές τις αξίες και μετά να θέτουν στόχους, ώστε να καλύψουν τα κενά. Επομένως, αν σιχαίνεσαι τη γυμναστική, ίσως ο στόχος σου να είναι να κάνεις μια πολύ διασκεδαστική προπόνηση για ένα μήνα. Στο τέλος του μήνα, επαναξιολόγησε αν μπορείς να αναθεωρήσεις αυτό το στόχο.

Τήρησε τους στόχους σου

Το να μείνεις στο δρόμο σου μπορεί να είναι δύσκολο. Μερικές φορές υπάρχει ένα βαθύτερο συναίσθημα που δημιουργεί εμπόδια. Μερικές φορές μπορεί να είμαστε πολύ επικριτικοί με τον εαυτό μας. Ανεξάρτητα από οτιδήποτε μπαίνει στο δρόμο σου, υπάρχουν εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να συνεχίσεις. Η Hung προτείνει να σε ελέγχει ένας buddy, ή αλλιώς ένας συνοδοιπόρος προς τον ίδιο στόχο. “Λειτουργεί καλύτερα αν το άτομο δεν είναι επικριτικό, αλλά μπορεί αντ’ αυτού να σε βοηθήσει με συγκεκριμένα και συναισθηματικά εμπόδια που μπορεί να έχουν εμφανιστεί και στη συνέχεια να ανασυνταχθείς.” 

Η σύγκρουση με ένα συναισθηματικό εμπόδιο είναι πολύ συνηθισμένη. Τα καλά νέα είναι ότι είναι προσωρινό. “Αυτά τα συναισθήματα υποχωρούν με το πέρασμα του χρόνου και η αίσθηση της υπεροχής κυριαρχεί,” αναφέρει ο Hung. Η ανάπτυξη συμπόνιας για τον εαυτό σου, αντί για αυτοκριτική, θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τα παλιά λάθη και να κάνεις τα επόμενα βήματα. “Αν δεν τα καταφέρεις, είναι εντάξει,” υποστηρίζει η Euell, “αλλά εντόπισε πού έκανες λάθος. Δοκίμασε ξανά.” Και όταν φτάσεις τους στόχους σου, αντάμειψε τον εαυτό σου. 

Θυμήσου ότι η πρόοδος δεν είναι πάντα γεωμετρική. Η ζωή μπαίνει στη μέση μερικές φορές και αυτό είναι λογικό. Αυτό που κάνει τους προσωπικούς στόχους εξαιρετικούς είναι ότι εξαρτώνται από το πώς αισθάνεσαι, τι θες να πετύχεις και πότε. Μπορείς να προσαρμόσεις το πρόγραμμά σου, να δοκιμάσεις διαφορετικές μεθόδους ή ακόμα να κάνεις ένα διάλειμμα. Το σημαντικό είναι να συνεχίσεις να προσπαθείς και να μην υποτιμάς τον εαυτό σου.

Διάβασε ακόμα:

5 “δύσκολα” βιβλία που αξίζει να διαβάσεις

Τι μας κάνει πραγματικά ανθεκτικούς;

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.