Οι συνεχείς περισπασμοί της καθημερινότητάς μας όπως οι ειδήσεις, τα δημοσιεύματα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ατελείωτες λίστες υποχρεώσεων απασχολούν το μυαλό μας και αποσπούν την προσοχή μας, που ευκαιρία γυρεύει να περιπλανιέται πότε εδώ και πότε εκεί.
Για παράδειγμα, καθόμαστε στον υπολογιστή να γράψουμε ένα άρθρο και αντί να συγκεντρωθούμε στο γράψιμο, το μυαλό «τρέχει» δεξιά κι αριστερά και η σκέψη να χοροπηδάει σα μπαλάκι του τέννις.
Το τηλέφωνο χτυπάει, το αυτοκίνητο πρέπει αύριο να περάσει ΚΤΕΟ, στο σχολείο των παιδιών έχει απόψε συγκέντρωση γονέων, η αξονική βγαίνει αύριο, η τηλεόραση παίζει πολύ δυνατά.
Αποτέλεσμα, γράψε-σβήσε με τη σελίδα του υπολογιστή να παραμένει απελπιστικά λευκή.
Αν μάλιστα προσθέσουμε το στρες και το άγχος, γίνεται πολύ δύσκολο να εστιάσουμε, να συγκεντρωθούμε δηλαδή σε ένα ζήτημα σημαντικό που μας απασχολεί και που επιζητεί πολλές φορές άμεσα λύση.
Ο Rich Fernandez, CEO στο Search Inside Yourself Leadership Institute (SIYLI) Washington DC Metro Area, USA., προσφέρει μια πρακτική λύση για σταθερότητα και συγκέντρωση με πρώτη τη βασική δεξιότητα της ενσυνειδητότητας που είναι η διαχείριση της προσοχής μας.
Οι έρευνες δείχνουν ότι στο μυαλό μας το 50% των στιγμών αφύπνισης είναι σε περιπλάνηση γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και χωρίς άγχος ή στρες το μυαλό θα περιπλανηθεί οπωσδήποτε!
Εντυπωσιακό! Η περιπλάνηση του μυαλού είναι πανταχού παρούσα!
Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, η ενσυνειδητότητα δεν αφήνει τη σκέψη να ξεφύγει. Μπορεί να σας βοηθήσει να εξασκηθείτε στο να σταθεροποιήσετε τη σκέψη σας και να κατευθύνετε το μυαλό σας, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο, ειδικά σε στιγμές που μπορεί να νιώθουμε άγχος ή που για κάποιους λόγους να έχει αποσπαστεί η προσοχή μας.
Η πρακτική λοιπόν με την οποία εστιάζεται η προσοχή και μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να κατευθύνετε την πλήρη και αδιαίρετη προσοχή σας σε ένα μόνο αντικείμενο εστίασης, λέγεται εμπειρία της αναπνοής.
Αυτό σημαίνει πως όταν (όχι αν) το μυαλό σας δεν μπορεί να συγκεντρωθεί και περιπλανάται, απλά επαναφέρετε με έναν απλό διαλογισμό την προσοχή σας στην αναπνοή σας.
Να συγκεντρωθείτε δηλαδή στο πώς αναπνέετε.
Πάμε λοιπόν να δουμε μερικές απλές ασκήσεις
1.Καθίστε με τρόπο που να είστε σε κατάσταση ήρεμης εγρήγορσης, ήρεμης αφύπνισης, δηλαδή σε μια κατάσταση που η συνείδησή σας είναι σε ετοιμότητα να αντιληφθεί και αν χρειαστεί να δράσει, αλλά και χαλαροί. Παρατηρήστε το σώμα σας, τα πόδια σας να ακουμπούν στο έδαφος και να έρχονται μαζί με τον κορμό σας σε επαφή με το κάθισμα. Προσέξτε επίσης τη στάση σας: Δείτε εάν μπορείτε να κάθεστε με τρόπο που να είναι στητός, αλλά όχι άκαμπτος. Χαλαρώστε το σώμα σας και να αναπνέετε κανονικά.
2. Αρχίστε να παρατηρείτε την αναπνοή σας. Χωρίς να αλλάξετε το ρυθμό της, στρέψτε την προσοχή σας στην αναπνοή σας, στις αισθήσεις της εισπνοής και στις αισθήσεις της εκπνοής, πώς αναπνέετε και πώς εκπνέετε. Παρατηρώντας τον αέρα που μπαίνει και βγαίνει από το σώμα σας, κατευθύνετε σταθερά, απαλά και ολοκληρωτικά την προσοχή σας σε αυτήν την εμπειρία της αναπνοής, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για εσάς.
3. Παρατηρήστε αν το μυαλό σας πάει να ξεφύγει, να αποσπαστεί από την αναπνοή. Αν νιώθετε πως αρχίζει να συμβαίνει αυτό, μη νευριάσετε με τον εαυτό σας.
Ήρεμα και απαλά επαναφέρετε την προσοχή σας πάλι στην αναπνοή σας και επιστρέψτε στην εμπειρία των εισπνοών και των εκπνοών, στον πλήρη κύκλο της αναπνοής.
Αυτή είναι η διαδικασία εστίασης της προσοχής στην αναπνοή.
Ακόμη και με μια πολύ σύντομη εξάσκηση, μπορείτε να καταλάβετε πώς αυτή η άσκηση είναι χρήσιμη για την καλλιέργεια μιας ήρεμης και συγκεντρωμένης κατάστασης του νου που τελικά αυτό είναι και το ζητούμενο.
Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.
Διάβασε ακόμα:
Τα οφέλη της σωστής αναπνοής στην σωματική και πνευματική ευεξία
Τι αποκαλύπτει η έρευνα του Harvard για τη σχέση μεταξύ ύπνου και κατάθλιψης