Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τα προβλήματα που δημιουργεί το κρύο στα μάτια σου.
-Πότε πρέπει να ανησυχήσεις.


Όταν η θερμοκρασία πέφτει, είναι εύκολο να θυμηθεί κανείς να βάλει κασκόλ για να προστατεύσει το πρόσωπό του, γάντια για τα χέρια του και μπότες για να διατηρήσει ζεστά τα πόδια του. Δεν πρέπει όμως να ξεχνά και τα μάτια του, γιατί κι αυτά μπορεί να ταλαιπωρούνται από το κρύο. Ιδιαίτερα, αν είσαι λάτρης των χειμερινών σπορ πράγμα που σημαίνει ότι εκθέτεις μεταξύ άλλων και τα μάτια σου σε χαμηλές θερμοκρασίες. Το κρύο σε κάθε περίπτωση μπορεί να επηρεάσει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους οδηγώντας στα εξής προβλήματα:

Ξηροφθαλμία

Το κρύο και ο αέρας μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα στα μάτια που εκδηλώνεται με κάψιμο, ευαισθησία στο φως, κοκκίνισμα, θολή όραση και δακρύρροια (δακρύζουν τα μάτια). Σε ακραίες καιρικές συνθήκες, η παραγωγή δακρύων μπορεί να μην είναι επαρκής για να επιδεινωθούν τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας. Ξηροφθαλμία μπορεί, επίσης, να προκληθεί από τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας μέσα σε κλειστούς χώρους εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης από την κεντρική θέρμανση και των κλειστών παραθύρων. Για να προλάβεις την ξηροφθαλμία, φρόντισε να προστεύεις τα μάτια σου με γυαλιά ηλίου όταν βγαίνεις στο κρύο, ιδιαίτερα όταν φυσάει και όταν συμμετέχεις σε χειμερινά σπορ, όπως το σκι και το πατινάζ. Ένας υγραντήρας μπορεί να βοηθήσει όταν νιώθεις ενοχλήσεις σε κλειστούς χώρους. Φρόντισε, επίσης, να αυξήσεις την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (θα τα βρεις στα λιπαρά ψάρια, σε εμπλουτισμένα τρόφιμα ή σε συμπληρώματα διατροφής), καθώς βοηθούν στη διέγερση για την παραγωγή δακρύων. Επίσης, να καταναλώνεις άφθονα υγρά (οι καλύτερες επιλογές είναι το σκέτο νερό και ειδικά το χειμώνα οι ζεστές σούπες). Αν φοράς φακούς επαφής, καλό είναι να τους αποφύγεις τις πιο κρύες μέρες του χρόνου και να κυκλοφορείς με τα διορθωτικά γυαλιά σου.

Υπερβολικό δάκρυσμα

Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι τα μάτια τους είναι μονίμως ερεθισμένα και δακρύζουν ασταμάτητα όταν εκτίθενται στο ψύχος. Τα δάκρυα αυτά είναι αντακλαστικά και οφείλονται στη φλεγμονή που προκαλεί η ξηροφθαλμία στην επιφάνεια των ματιών (στον κερατοειδή χιτώνα). Έτσι, τα μάτια του πάσχοντος πλημμυρίζουν κυριολεκτικά από δάκρυα. Αν αυτή είναι η περίπτωσή σου, προσπάθησε κατ’ αρχάς να μην τρίβεις τα μάτια σου, αλλά να αφαιρείς προσεκτικά τα περιττά δάκρυα με ένα καθαρό πανί ή χαρτομάντιλο για να αποφεύγεις τη διασπορά μικροβίων. Πριν βγεις από το σπίτι στο κρύο, καλή ιδέα είναι να βάζεις τεχνητά δάκρυα στα μάτια σου και να φοράς γυαλιά ηλίου που θα καλύπτουν, αν είναι δυνατόν και από τα πλάγια τα μάτια σου. Τα γυαλιά που «αγκαλιάζουν» τα μάτια δημιουργούν ένα «θερμοκήπιο», όπου τα μάτια είναι καλά προστατευμένα από το κρύο.

Κόκκινα, πρησμένα μάτια

Αν τα μάτια σου είναι κόκκινα ή και πρησμένα λόγω κρύου, η αιτία μπορεί να είναι η συστολή των αιμοφόρων αγγείων στους ιστούς που τα περιβάλλουν. Η συστολή των αγγείων μπορεί να οδηγήσει επίσης σε βλεφαρόσπασμο, αυξημένη παραγωγή δακρύων και θόλωμα της όρασης. Για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση αυτή, πρέπει να φοράς προστατευτικά γυαλιά στους υπαίθριους χώρους.

Αίσθημα καύσου

Μερικές φορές, όταν επικρατεί δριμύ ψύχος με δυνατούς ανέμους, το άτομο μπορεί να μην κατορθώνει να κρατήσει τα μάτια του ανοικτά επειδή νιώθει έντονο αίσθημα καύσου. Αυτό μπορεί να μην οφείλεται στην ξηροφθαλμία, αλλά στο ότι έχει παγώσει ο κερατοειδής. Το πάγωμα του κερατοειδούς είναι εξαιρετικά επώδυνο και προκαλεί θόλωμα της όρασης, μεγάλη ευαισθησία στο φως και σπασμούς των βλεφάρων. Και σε αυτή την περίπτωση η μόνη πρόληψη είναι η χρήση προστατευτικών γυαλιών.

«Έγκαυμα» στο μάτι

Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που λέγεται κερατίτιδα και οφείλεται σε φλεγμονή του κερατοειδούς χιτώνα των ματιών. Η κατάσταση αυτή δεν μας απειλεί μόνο το καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα, διότι η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται από το χιόνι, αλλά και από τον πάγο. Μάλιστα με την αντανάκλαση αυτή, η έκθεση των ματιών στην UV μπορεί να είναι εντονότερη το χειμώνα απ’ ό,τι το καλοκαίρι. Δεν είναι εξάλλου σπάνιο το φαινόμενο να παρουσιάζουν σοβαρό θόλωμα ή ακόμα και παροδική απώλεια της όρασης άτομα που έμειναν για μέρες στα χιόνια ή κάνουν χειμερινά σπορ δίχως γυαλιά ηλίου. Επομένως, μην ξεχνάς τα προστατευτικά γυαλιά ηλίου, ακόμα κι αν φοράς φακούς επαφής με αντηλιακή προστασία.

Πότε να ανησυχήσεις

Η αλήθεια είναι ότι τα μάτια διαθέτουν πολλούς αντιψυκτικούς μηχανισμούς για να προστατεύονται από την παγωνιά. Οι βλεφαρίδες, τα βλέφαρα και τα δάκρυα πέφτουν για να τα προστατεύσουν από το ψύχος. Μάλιστα, επειδή τα δάκρυα περιέχουν αλάτι, παγώνουν σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες απ’ ό,τι το σκέτο νερό, γι’ αυτό και κατορθώνουν τα μάτια μας να διατηρούνται υγρά και ανοιχτά όταν η περιβαλλοντική θερμοκρασία πέφτει πολύ κάτω από το μηδέν.

Ακόμα και μ’ αυτούς τους μηχανισμούς, όμως, τα μάτια δεν έχουν ανοσία στο ψύχος και μερικές φορές αναπτύσσουν ανησυχητικά συμπτώματα. Αυτά είναι το θόλωμα της όρασης, η απώλεια όρασης, η διπλωπία (το άτομο τα βλέπει όλα διπλά), η σοβαρή ευαισθησία στο φως και ο σοβαρός πόνος στα μάτια.

Αν εκδηλώσεις οποιοδήποτε από αυτά, πρέπει να μετακινηθείς αμέσως σε θερμαινόμενο εσωτερικό χώρο. Αν δεν υποχωρήσουν σε λίγη ώρα, επικοινώνησε με τον οφθαλμίατρό σου.

Διάβασε ακόμα:

Τα Σπορ Και Τα Μάτια Του!

Σπουδάζεις; Τον Νου Σου Στα Μάτια Σου

Author(s)

  • Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος

    Χειρουργός Οφθαλμίατρος

    Ο Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Ιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, NYU Medical School, και Πρόεδρος του International Society of Refractive Surgery. Παρίσταται ως προσκεκλημένος ομιλητής σε οφθαλμολογικά συνέδρια παγκοσμίως και θεωρείται διεθνώς πρωτοπόρος χειρουργός σε εφαρμογές του laser, τόσο στη διαθλαστική χειρουργική, όσο και σε λοιπές οφθαλμολογικές επεμβάσεις. Σήμερα διδάσκει για φροντιστήρια LASIK και για συναδέλφους οφθαλμιάτρους τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.