Ε: Πώς ξεπερνάς το τέλος μιας φιλίας; Ειδικά αν η φιλία έληξε μετά από δικό σου λάθος, και δεν μπορείς πλέον να αλλάξεις όσα συνέβησαν; -Π.Κ

Α: Οι φιλίες είναι τόσο δύσκολες σαν σχέσεις και να θυμάσαι πως δεν είσαι η μόνη που το βιώνεις – τα όσα νιώθεις είναι φυσιολογικά. Όλοι μας, είχαμε βρεθεί στη θέση σου στο παρελθόν και είναι μια πολύ δύσκολη θέση, ειδικά αν αναλογιστείς ότι σαν πλάσματα αναζητούμε την επαφή.

Υποθέτω από τον τρόπο που έθεσες την ερώτησή σου ότι η φιλία σας, έχει τελειώσει οριστικά. Ωστόσο, αν υπάρχει έστω και κάποιος τρόπος να μιλήσεις ξανά με τη φίλη σου και να απολογηθείς αν φταις εσύ σε κάτι να θυμάσαι πως είμαστε όλοι θνητοί και κάνουμε όλοι λάθη, ορισμένες φορές όμως μια συγγνώμη αρκεί για να κάνει την διαφορά και να επανορθώσει το όποιο κακό. Να είσαι ειλικρινής και να πεις αλήθειες, να πάρεις την ευθύνη για τα όσα έκανες και σίγουρα δεν θα σου βγει σε κακό. Το κλειδί είναι όχι μόνο να απολογηθείς αλλά να αλλάξεις την όποια κακή συμπεριφορά σου και να επανορθώσεις όπως μπορείς. Αυτό θα δείξει στην φίλη σου ότι μπορεί να σε εμπιστευθεί ξανά.

Τα έμπιστα άτομα πάντα παραδέχονται τα λάθη τους, έχουν ενσυναίσθηση και δρουν πάντα με βάση αυτήν. Αν δράσεις κατ΄αυτόν τον τρόπο οι μελλοντικές σου φιλίες θα χτιστούν πάνω σε γερά θεμέλια.

Αν πράγματι η συγκεκριμένη φιλία που αναφέρεις δεν μπορεί να συνεχιστεί τότε προχώρησε τη ζωή σου και θέσε ως στόχο οι φιλίες σου μελλοντικά να μην χαλάσουν από τα ίδια λάθη. Μπορείς να εφαρμόσεις τη μέθοδο Gottman, οι αρχές της οποίας θα σε βοηθήσουν όχι μόνο στις ερωτικές σου σχέσεις αλλά και στις φιλικές.

Κατανοείς τις ανάγκες της φίλης σου; Ρωτάς για τα ενδιαφέροντά της, τις ελπίδες και τις ανησυχίες της, τα όνειρά της και τους φόβους της;
Δείχνεις θαυμασμό; Λες στους φίλους σου πόσο ευγνώμων είσαι που τους έχεις; Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Επικοινωνείς συχνά μαζί τους και σηκώνεις το τηλέφωνό σου στις κλήσεις τους; Η επικοινωνία είναι το κλειδί για όλες τις σχέσεις.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος να διατηρήσεις μια φιλία είναι είσαι υποστηρικτική και να έχεις ενσυναίσθηση ακόμα και σε δύσκολους καιρούς, ή ακόμα και όταν μοιράζονται οι φίλοι σου κάτι πολύ προσωπικό μαζί σου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακούς τα προβλήματά τους και να επικοινωνείτε βαθιά και ουσιαστικά.

Η ενσυναίσθηση και η κατανόηση είναι βασικές αξίες ενός καλού ακροατή. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δείξεις πως δεν συμφωνείς με κάτι. Οι βασικοί κανόνες που ακολουθούν, θα σε κάνουν σίγουρα καλύτερη φίλη και ίσως και καλύτερη ακροάτρια!

Δείξε αληθινό ενδιαφέρον

Κράτα οπτική επαφή. Κάνε ερωτήσεις για να κατανοήσεις το θέμα όπως: «Τι νομίζεις ότι είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί» ή «Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι για εσένα», «Πώς νιώθεις και πώς εγώ μπορώ να σε βοηθήσω»;

Μην δίνεις συμβουλές χωρίς να στο ζητήσουν

Δεν είναι η στιγμή να πεις την γνώμη σου, και να δώσεις συμβουλές που δεν σου έχουν ζητηθεί. Χρέος σου είναι να ακούσεις για να κατανοήσεις, όχι για να απαντήσεις.

Δώσε νόημα στις λέξεις σου

Υπάρχουν μερικές λέξεις κλειδί, που θα κάνουν το συνομιλητή σου να νιώσει ότι τον καταλαβαίνεις. Μπορείς να πεις για παράδειγμα «Κι εγώ θα είχα αγχωθεί στην θέση σου» ή «Καταλαβαίνω γιατί νιώθεις έτσι».

Ο καθένας από εμάς αξίζει να έχει αληθινές φιλίες και είναι στο χέρι σου να βελτιώσεις αυτό το κομμάτι του χαρακτήρα σου. Μάθε από τα λάθη του παρελθόντος και δες τι μπορείς να κάνεις, για να βγεις από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση πιο σοφή.

Οι ειδικοί του Thrive δίνουν λύσεις σε όσα σε προβληματίζουν, με στόχο να κάνουν τη ζώη σου καλύτερη. Στείλε κι εσύ τις δικές σου ερωτήσεις στο [email protected].

Διάβασε ακόμα:

Κάνε detox και στις σχέσεις σου

5 Μύθοι Για Τις Φιλίες

Author(s)

  • Stacy Hubbard

    Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Stacy Hubbard είναι πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια στο ίδρυμα Gottman.