Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς μπορείς να περιορίσεις τη σπατάλη τροφίμων στο σπίτι σου.
-Τι επιλογές να κάνεις όταν βγαίνεις έξω.


Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα και είναι μάλιστα ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί σχετικά εύκολα. Αρκεί ο καθένας από εμάς να πάρει το ρόλο του σοβαρά και να αποφεύγει την αλόγιστη απόρριψη τροφίμων.

Λόγω της επιτακτικής ανάγκης επίλυσής αυτού του ζητήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε την EU Platform on Food Losses and Food Waste για τη λήψη μέτρων και την εφαρμογή τους σχετικά με την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων. Το Horizon 2020 REFRESH project συνεργάστηκε με την πλατφόρμα για να εγκαθιδρύσει την REFRESH Community of Experts (CoE), ένα site ανοιχτό σε όλους όσοι εμπλέκονται και επιθυμούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους αναφορικά με την αποφυγή της σπατάλης τροφίμων. Το Community of Experts είναι ένα εικονικό κέντρο πόρων που επιτρέπει στους χρήστες να βρίσκουν και να μοιράζονται εύκολα πληροφορίες σχετικά με τις πρωτοβουλίες πρόληψης της σπατάλης τροφίμων σε όλη την ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, έχουν εκδοθεί ορισμένες οδηγίες για να περιορίσει ο καθένας από εμάς τα τρόφιμα που πετά.

Στο σπίτι

-Προγραμμάτισε τα γεύματά σου.

-Αξιοποίησε ό,τι μένει από τα γεύματα.

-Λάβε υπόψη σου τις ημερομηνίες λήξης.

-Χρησιμοποίησε μικρότερο πιάτο, όταν τρως, και ξαναγέμισέ το, αν χρειάζεται.

-Αποθήκευσε στην κατάψυξη έτοιμες μερίδες.

-Αποθήκευσε σωστά τα τρόφιμα (έλεγχε τις ετικέτες για οδηγίες αποθήκευσης και φρόντισε το ψυγείο σου να είναι μεταξύ 1° και 5°C).  

-Κατάγραψε ό,τι υπάρχει στα ντουλάπια και στο ψυγείο σου.

-Κάνε εναλλαγές στο φαγητό (ό,τι μπαίνει πρώτο στο ψυγείο, πρέπει να βγαίνει και πρώτο). 

Στο σουπερμάρκετ

-Κάνε μια λίστα με τα ψώνια σου.

-Μην ψωνίζεις όταν πεινάς.

-Αγόρασε μόνο την ποσότητα που χρειάζεσαι (το σωστό μέγεθος συσκευασίας ή χύμα).

-Επίλεξε τα πιο “ασχημα” λαχανικά και φρούτα (συχνά είναι σε έκπτωση). 

Στη δουλειά/στο σχολείο/πανεπιστήμιο

-Ζήτα να σου σερβίρουν την ποσότητα που χρειάζεσαι (στην καντίνα ή στη λέσχη).

-Έχε στο νου σου το ψυγείο του γραφείου.

-Μοιράσου τις συμβουλές σου με τους συναδέλφους σου για να περιορίσετε τη σπατάλη τροφίμων .

Στις καφετέριες/στα εστιατόρια/ξενοδοχεία

-Πάρε ένα μικρότερο πιάτο και ξαναγέμισέ το, αν χρειάζεσαι.

-Πάρε μαζί σου ό,τι δεν καταφέρεις να φας.

Όπως βλέπεις, πρόκειται για πολύ απλές οδηγίες, που μπορούμε όλοι να ακολουθήσουμε για να περιορίσουμε τη σπατάλη τροφίμων. Πιθανότατα, ακολουθώντας τες, θα παρατηρήσεις και μείωση στα έξοδά σου.

Διάβασε ακόμα:

Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το πλαστικο;

Τα παιδιά, η κλιματική αλλαγή και οι νέες μας συνήθειες

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.