Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς η σύγκριση “σκοτώνει” την αυτοεκτίμηση.
-Γιατί να βάλεις “φίλτρο” στις σκέψεις σου.


Δεν είσαι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος άνθρωπος που νιώθεις ανασφάλεια στη σχέση σου ακόμα και αν σου φαίνεται ότι κανείς άλλος δεν αισθάνεται έτσι. Παρόλο όμως που είναι μία συνηθισμένη κατάσταση, δε χρειάζεται να συνεχίσεις να νιώθεις έτσι, να βασανίζεις τον εαυτό σου και να μην περνάς όμορφα στη σχέση σου.

Τι χρειάζεται οπωσδήποτε να καταλάβεις

Ότι το βασικό πρόβλημα που κρύβεται πίσω από το αίσθημα ανασφάλειας στη σχέση σου είναι ότι εσύ δεν νιώθεις καλά με τον εαυτό σου-δεν πιστεύεις στον εαυτό σου.

Φυσικά μπορεί να νιώθεις ανασφάλεια για αντικειμενικούς λόγους. Για παράδειγμα αν ο ή η σύντροφός σου σε απατάει, είναι λογικό να νιώθεις ανασφάλεια. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι με αυτοεκτίμηση συνήθως επιλέγουν συντρόφους που τους φέρονται σωστά.

Η βασική αιτία όμως της χαμηλής αυτοεκτίμησης έχει τις ρίζες της στα βιώματα και τα τραύματα της παιδικής ηλικίας. Πριν βιαστείς να πεις ότι δεν είχες κανένα τραυματικό γεγονός στη ζωή σου, πχ. δε σε κακοποιούσαν ως παιδί, άσε με να σου εξηγήσω ότι τα τραυματικά γεγονότα δε χρειάζεται να είναι τέτοιας βαρύτητας. Οτιδήποτε ταράζει ένα παιδί και το πληγώνει συναισθηματικά αποτελεί τραυματικό γεγονός. Ένας αδιάφορος γονιός, μια μόνιμη εμπόλεμη κατάσταση μέσα στην πατρική οικογένεια, ένας ψυχικά άρρωστος γονιός, ένας γονιός που μονίμως έλεγε στο παιδί του «είσαι βλάκας, είσαι άχρηστος» είναι όλα παραδείγματα που αφήνουν ψυχικά τραύματα στα παιδιά.

Η «φωνή» του γονιού, εξάλλου, αργότερα γίνεται ο εσωτερικός μονόλογος του παιδιού. Δηλαδή αυτά που λέει ο γονιός, θετικά ή αρνητικά στο παιδί του, εντυπώνονται στο μυαλό και την ψυχή του και διαμορφώνουν την προσωπικότητα του παιδιού.

Έτσι, αν η μητέρα ή ο πατέρας σου σε πίεζε, σου έλεγε διαρκώς ότι δεν είσαι αρκετά καλός στα μαθηματικά, την ορθογραφία ή το πιάνο, ή σε «στόλιζε» με αρνητικούς χαρακτηρισμούς είναι πολύ πιθανό ότι μέσα σου ακόμα αισθάνεσαι έτσι για τον εαυτό σου, παρόλο που τώρα μπορεί να έχεις πετύχει διάφορα πράγματα και να είσαι ανεξάρτητος σε σχέση με τους γονείς σου.

Τι μπορείς να κάνεις

Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διαχειριστείς τα συναισθήματα ανασφάλειας που νιώθεις στην σχέση σου. Κανείς δεν είναι καταδικασμένος να νιώθει έτσι όλη του τη ζωή. Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

1.Παρατήρησε και κατονόμασε τα συναισθήματά σου

Το πρώτο βήμα για να αλλάξεις κάτι, οτιδήποτε, είναι να ξέρεις τι ακριβώς είναι. Παρατήρησε το συναίσθημα της ανασφάλειας που νιώθεις. Πότε προκύπτει; Τι συμβαίνει πριν το νιώσεις; Δες ποιες καταστάσεις σε κάνουν να νιώθεις ανασφάλεια και τι κοινό έχουν μεταξύ τους.

2.Άλλαξε το πώς μιλάς στον εαυτό σου

Τι λες στον εαυτό σου εκείνη τη στιγμή που νιώθεις ανασφάλεια; Τον βρίζεις; Τον υποβιβάζεις; Τον θεωρείς αδύναμο; Κάνεις «προβλέψεις» ότι πχ., θα χαλάσει η σχέση σου; Δοκίμασε να προσεγγίσεις τον εαυτό σου με πιο φιλική διάθεση. Σκέψου. Τι θα έλεγες κάποιον φίλο που θα ένιωθε όπως εσύ; Επομένως μίλα πιο ευγενικά στον εαυτό σου. Μπορείς;

3.Διαχώρισε τις σκέψεις από την πραγματικότητα

Επειδή έχεις τις σκέψεις ανασφάλειας δε σημαίνει ότι είναι πραγματικές. Το τι σκέφτεσαι δεν είναι απαραίτητα η πραγματικότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα να πιστεύουν την κάθε σκέψη που κάνουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούν πίεση και άγχος στον εαυτό τους. Μάθε να ξεχωρίζεις τι είναι προϊόν της σκέψης και της φαντασίας σου και τι είναι αλήθεια. Έτσι, μπορείς να αναρωτηθείς αν οι λόγοι που δίνεις στον εαυτό σου για την ανασφάλεια που αισθάνεσαι είναι αντικειμενικοί ή απλώς σκέψεις που περνάνε από το μυαλό σου.

4.Μάθε να φιλτράρεις

Μην αντιδράς αυτόματα σε κάθε σκέψη και συναίσθημα. Πολλοί άνθρωποι ξεστομίζουν το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο νου χωρίς να το σκεφτούν δεύτερη φορά ή έχουν μια έντονη αντίδραση απέναντι στο κάθε συναίσθημα που νιώθουν. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων είναι πολύ πιθανό να υποφέρεις, επειδή αντιδράς διαρκώς και στο κάθε τι. Αν όμως μάθεις να φιλτράρεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου και δεν αντιδράς σπασμωδικά σε αυτά, θα δεις ότι θα νιώσεις μεγαλύτερη ηρεμία και σιγουριά για τον εαυτό σου.

5.Μελέτησε προσεκτικά το παρελθόν σου

Το συναίσθημα της ανασφάλειας προέκυψε από κάπου. Αναλογίσου λοιπόν. Ποια είναι η εμπειρία σου στο παρελθόν; Μήπως μεγάλωσες με έναν πατέρα που απατούσε τη μητέρα σου; Μήπως έζησες έναν νεανικό έρωτα που σε πρόδωσε; Παρατήρησε τις εμπειρίες που είχες και δες αν συνδέονται με κάποιον τρόπο με την τωρινή σου ανασφάλεια.

6.Εξέτασε την τωρινή σου σχέση

Με τι είδους άνθρωπο έχεις σχέση; Είναι κάποιος που τον ξέρεις καλά; Έχετε πολλά κοινά σημεία ή ανήκετε στην κατηγορία «τα ετερώνυμα έλκονται;». Ποιες είναι οι προσδοκίες σου από αυτή τη σχέση; Οι προσδοκίες του συντρόφου σου; Αν εσύ πχ., θέλεις να παντρευτείς και ο άλλος σου δήλωσε ότι δε θέλει γάμο, αλλά παρόλα αυτά ελπίζεις ότι με κάποιο μαγικό τρόπο αυτός θα αλλάξει γνώμη, τότε είναι φυσικό να νιώθεις ανασφάλεια.

7.Κράτα την επικοινωνία ανοιχτή

Αυτό είναι ένα άλλο κρίσιμο σημείο. Κράτα τα κανάλια της επικοινωνίας με το σύντροφό σου ανοιχτά. Μάθε να λες άφοβα αυτό που επιθυμείς και μην περιμένεις να μπει ο άλλος στο μυαλό σου και να μαντέψει τι θέλεις. Ρώτησε και τον άλλο τι θέλει. Πες στον σύντροφό σου τι είναι αυτό που κάνει ή λέει και σε κάνει να νιώθεις ανασφάλεια. Είναι πολύ πιθανό να μην είναι η πρόθεσή του να νιώσεις έτσι, αλλά εσύ να το ερμηνεύεις με αυτόν τον τρόπο.

8.Εξέτασε τις πεποιθήσεις σου για τις σχέσεις

Έχεις συγκεκριμένες ιδέες για το πώς φέρονται οι άνθρωποι σε μία σχέση και οι ιδέες σου αυτές είναι μάλλον αρνητικές; Θεωρείς ότι όλοι οι άνθρωποι λένε ψέματα; Πιστεύεις ότι όλοι απατούν; Ανάλογα με την πατρική σου οικογένεια, τα πρώτα σου βιώματα, αλλά και τις εμπειρίες σου μεγαλώνοντας, έχεις σχηματίσεις λειτουργικές ή δυσλειτουργικές πεποιθήσεις για τις σχέσεις. Εξέτασε τις πεποιθήσεις σου προσεκτικά για να διαπιστώσεις αν η καχυποψία σου είναι μεγαλύτερη από όσο θα έπρεπε.

9.Σταμάτα να κάνεις συγκρίσεις

Οι συγκρίσεις σκοτώνουν την αυτοεκτίμηση και την ευτυχία. Κάθε άνθρωπος, αλλά και κάθε σχέση είναι μοναδική. Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου ή τη σχέση σου με άλλους ανθρώπους, γιατί έτσι το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αγχωθείς περισσότερο. Επικεντρώσου σε αυτό που θέλεις εσύ, όχι σε αυτό που θέλουν οι άλλοι.

10.Κάνε μία λίστα με τα θετικά σου χαρακτηριστικά

Σοβαρά. Πάρε μολύβι και χαρτί και σημείωσε τα προτερήματά σου, τα θετικά και τα δυνατά σου σημεία. Αν ζορίζεσαι, ρώτα έναν φίλο ή κάποιο άτομο που σε αγαπάει. Αν αυτή η άσκηση δε σου είναι εύκολη, τότε αυτός είναι ένας άλλος λόγος για να την κάνεις. Είναι σημαντικό να έχεις αυτογνωσία και να γνωρίζεις καλά τον εαυτό σου. Είναι εξίσου σημαντικό να μάθεις να αναγνωρίζεις και την αξία σου και να εκτιμάς το άτομο που είσαι.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Είναι Προτιμότερο Να Περιμένεις Πριν Προχωρήσεις Σε Νέα Σχέση

Είσαι Σε Σχέση Με “Σύντροφο Παιδί” Ή “Σύντροφο Ενήλικα”;

Author(s)

  • Δρ Λίζα Βάρβογλη

    Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια. Εργάζεται με ενήλικες, παιδιά εφήβους και τις οικογένειές τους στην Αμερική και την Ελλάδα καλύπτοντας ευρύ φάσμα δυσκολιών. Συνεργάζεται με το νοσοκομείο Children’s Hospital του Harvard. Eίναι συγγραφέας πολλών παιδικών βιβλίων μεταξύ των οποίων και το βραβευμένο με το βραβείο Public “Το Μυστήριο του Σοκολατένιου Αυγού” και “Καταπληκτική Μαμά”. To τελευταίο της βιβλίο απευθύνεται σε ενήλικες κι έχει τίτλο “Συναισθηματικά Βαμπίρ” και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις mamaya.