Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να ασχοληθείς με τα προβλήματα άλλων.
-Πώς να “προγραμματίσεις” το άγχος σου.


Είτε αγαπάς, είτε όχι τη δουλειά σου, πιθανότατα τη σκέφτεσαι ακόμα κι όταν δεν είσαι εκεί. Μπορεί να σκέφτεσαι ένα περίπλοκο πρόβλημα ή έναν δύσκολο πελάτη ή ακόμα και έναν συνάδελφο. Μπορεί να σε απασχολεί το πρωινό meeting της Δευτέρας ή η μηνιαία συνάντηση προόδου με όλα τα τμήματα της εταιρίας. Στην δύσκολη αυτή κατάσταση ο Νίκος Χαρόπουλος mentor, life and executive coach θα σε βοηθήσει να βρεις τη χρυσή τομή, ώστε να αφήνεις τα της δουλειάς στο χώρο της δουλειάς.

Δεν μπορώ να ζητήσω από κάποιον επαγγελματία να διαγράφει από το μυαλό του κάθε τι που σχετίζεται με την εργασία του, ιδιαίτερα αν αυτή τυγχάνει να είναι αναζωογονητική και να νοηματοδοτεί την ύπαρξή του. Όμως από κάποιο σημείο και μετά, αυτή η συμπεριφορά δεν σε ωφελεί. Αυτό το σημείο είναι όταν θα βρεθείς να πανικοβάλλεσαι για την επόμενη μέρα μέσα στη νύχτα, όταν θα αρχίσεις να γράφεις τις επαγγελματικές υποχρεώσεις σου στη λίστα με τα ψώνια, όταν θα ξεχνάς σιγά σιγά τις παλιές καλές συνήθειες κι όταν θα περιοριστούν οι έξοδοι με τους φίλους σου (γιατί μιλάς μόνο για δουλειά).  Με άλλα λόγια, το να φέρνεις τη δουλειά στο σπίτι, ακόμα κι αν είναι μόνο στο κεφάλι σου, μπορεί να σε αγχώσει, να περιορίσει τον ύπνο σου, να δυσκολέψει την καθημερινότητά σου και να μην σε κάνει τόσο ευχάριστο συνομιλητή. Τι θα έλεγες λοιπόν να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να το αποφύγεις; 

1.Δημιούργησε χρήσιμες μεταβατικές συνήθειες              

Η επιστροφή στο σπίτι είναι μία φυσική πράξη που σε απομακρύνει από το γραφείο. Πώς θα σου φαινόταν η ιδέα να προσθέσεις μια νέα δραστηριότητα, κάτι πνευματικό, κάτι που θα σε κάνει να αισθανθείς και άλλες πτυχές της πρωσοπικότητάς σου, πέρα και έξω απο την επαγγελματική ιδιότητα; Για παράδειγμα, άκου την αγαπημένη σου μουσική, διάβασε κάτι χαλαρό και ευχάριστο, παίξε ένα παιχνίδι ή μίλα με έναν φίλο σου. Ειδικά αν επιλέξεις να μιλήσεις με κάποιον, ρώτα τον για τη μέρα του και προσπάθησε να είσαι ένας καλός συνομιλητής. Εστιάζοντας την προσοχή σου σε άλλους ανθρώπους και στις ανάγκες τους, θα καταφέρεις να ξεφύγεις από το άγχος της δουλειάς. Μην ξεχνάς, ότι οι σχέσεις αλληλεξάρτησης είναι μία απαραίτητη πηγή τροφής και ισορροπίας που εύκολα μπορούμε να βρούμε στα ταξίδια, την άθληση, τον έρωτα, την κάθε μορφή τέχνης, το διάβασμα. Η άθληση και ο έρωτας παράγουν ενδορφίνες που δρουν ως αναλγητικό στο σώμα σου αφήνοντας μια ευχάριστη αίσθηση ανακούφισης και απόλαυσης. Η ενασχόλησή σου με την τέχνη και το διάβασμα προάγουν τη συνειδητότητά σου, την αρμονική σύνθεση του νου και την ελευθερία να αφεθείς στη γνώση και όχι στην τύχη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να γνωρίζεις και να μπορείς να διακρίνεις το πραγματικό από το μάταιο και ευτελές.

2.Δώσε στο μυαλό σου ένα διαφορετικό πρόβλημα να λύσει       

Ωραίος τίτλος, προκλητικός! Αν το μυαλό σου γυρίζει στη δουλειά, ακόμα αφότου έφυγες από το γραφείο, διοχέτευσε αυτήν την ενέργεια σε κάτι άλλο. Αναρωτιέσαι τι χρώμα να βάψεις το σαλόνι, τι επιλογή ελαστικών θα κάνεις για το αυτοκίνητό σου, πού θα επιλέξεις να περάσεις τις διακοπές σου; Δεν ξέρεις τι δώρο να αγοράσεις στη φίλη σου για τα γενέθλιά της; Χρησιμοποίησε το χρόνο ακριβώς μετά τη δουλειά για να το σκεφτείς. Αν ακόμα η προσοχή σου διασπάται, προσπάθησε να λύσεις το πρόβλημα κάποιου άλλου. Πολυτέλεια θα μου πεις, αλλά σίγουρα θα σε βοηθείσει να συγκεντρωθείς καλύτερα και θα έχεις αναλάβει την ευθύνη και για κάποιον άλλον. Ακόμα, μην υποτιμάς την αξία μιας ιεροτελεστείας, βρες, υιοθέτησε και βάλε στο πρόγραμμά σου νέες συνήθειες. Κάθε νέα ιεροτελεστεία μοιάζει δύσκολη στην εφαρμογή, όμως με την πάροδο λίγων ημερών-για πολλούς 21 αρκούν-η υιοθέτησή της θα σε ανταμείψει με τα απτά αποτελέσματά της, αλλά και τα υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής και σωματικής ευημερίας.  

3.Δώσε στον εαυτό σου το χρόνο να ανησυχήσει 

Με άλλα λόγια, προγραμμάτισε χωρίς ενοχές ένα διάστημα άγχους. Σκέψου “θα απαντήσω σε αυτό το email αύριο όταν θα πίνω τον καφέ μου, μέχρι τότε δε θα το ξανασκεφτώ” ή “αυτό το απαιτητικό meeting είναι κανονισμένο για την Τρίτη, οπότε θα αφιερώσω δύο ώρες τη Δευτέρα να προετοιμαστώ”. Συχνά, το μυαλό σου χρειάζεται το χρόνο να σκεφτεί το ζήτημα, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνει τώρα. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις ανάγκες μας και με το χρόνο να μάθουμε να διακρίνουμε και να επιλέγουμε έξυπνες στρατηγικές, έτσι ώστε να διατηρούμε ακμαία τόσο την ψυχική μας ευεξία, όσο και τη λειτουργικότητά μας.                                                                                                  

Να θυμάσαι!

Στην εποχή κρίσης που βιώνουμε ακόμα και τα πιο συνηθισμένα θέματα που μας απασχολούν διογκώνονται και παράγουν δυσλειτουργία στην καθημερινότητά μας, απόρροια πολλών και ανάκατων σκέψεων. Άφησέ τες να κάνουν τον κύκλο τους μέσα στο κεφάλι σου. Μην προσπαθήσεις να τις διώξεις. Αν διαπιστώσεις πως κυριαρχούν οι αρνητικές, κράτα αυτό, υπάρχει τρόπος να το διορθώσεις. Το άγχος δεν είναι ανίκητο! Μπορείς να υποβάλλεις τον εαυτό σου στη διαδικασία της θετικής σκέψης και μέσω αυτής να δημιουργήσεις καλύτερες συνθήκες. 

Αν καταφέρεις να αποκτήσεις συνείδηση αυτής της διαδικασίας, αυτού του εσωτερικού διαλόγου, αν πραγματικά τον αντιλαμβάνεσαι τη στιγμή που το βιώνεις είναι σίγουρο πως μπορείς να επέμβεις στην ποιότητα των σκέψεων και στη ροή των συναισθημάτων σου. Αυτά με τη σειρά τους θα καθορίσουν αυτόματα τη δράση στην καθημερινότητά σου.

Μάθε περισσότερα για τον Νίκο Χαρόπουλο στο facelife.gr.

Διάβασε ακόμα:

4 Κανόνες Για Να Μην Στέλνεις Αγχωτικά Emails

5 Μυστικά Για Να Χτίσεις Τη Νέα Σου Ομάδα

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.