Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου.
-Πώς οι φόβοι σου, σε επηρεάζουν.


Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με τα οποία συνεργάζομαι, είναι ότι νιώθουν συνέχεια απασχολημένοι.

Και μετά, βέβαια σκέφτονται το εξής: Δεν μπορώ να κάνω όλα όσα δεσμεύτηκα πως θα γίνουν γιατί είμαι πολύ απασχολημένος! Δεν μπορώ να είμαι με τους φίλους ή την οικογένειά μου, γιατί είμαι απασχολημένος. Δεν μπορώ να κάνω γυμναστική, ή διαλογισμό, ή να χαλαρώσω για να κοιμηθώ το βράδυ ή να πάρω λίγο χρόνο για εμένα… γιατί είμαι απασχολημένος.

Πολλοί λέμε τα παραπάνω, γιατί νιώθουμε πολύ απασχολημένοι. Όμως, υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για αυτό: Αν θέλουμε να μην είμαστε απασχολημένοι, πρέπει να αδειάσουμε από εκκρεμότητες, δηλαδή να κάνουμε όσα είπαμε ότι θα κάνουμε αρχικά.

Κατά πόσο είναι εφικτό όμως αυτό; Ή κατά πόσο μπορούμε να αναπτύξουμε την συνήθεια του να μην είμαστε απασχολημένοι, ακόμα και με φόρτο εργασίας;

Πάμε να δούμε αρχικά τι είναι η «συνήθεια του να είσαι μονίμως απασχολημένος», και μετά να την επαναπροσδιορίσουμε.

Η «συνήθεια του να είσαι μονίμως απασχολημένος»

Η εν λόγω συνήθεια είναι περίπλοκη, μιας και υπάρχουν πολλά που πάνε πακέτο με αυτήν, όπως τα παρακάτω:

  • Η τάση να λες πάντα ναι, να παίρνεις δηλαδή μόνος σου μεγάλο φόρτο εργασίας. Προσωπικά, δηλώνω ένοχος εδώ, όπως και πολλοί από εσάς. Προσπαθώ όμως να το αλλάξω, γιατί καταλαβαίνω πως ενοχλεί εμένα και τους γύρω μου. Συνήθως, το κάνουμε αυτό γιατί είμαστε υπέρ – αισιόδοξοι σχετικά με το πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε. Μερικές φορές βέβαια, το κάνουμε επειδή είναι δύσκολο να πεις «όχι», ανησυχούμε βλέπεις για τις επιπτώσεις που θα έχει το να μην πεις «ναι». Όσο δύσκολο και να είναι, προσπάθησε να μην λες «ναι» σε όλα.
  • Έχουμε επίσης την τάση να κινούμαστε γρήγορα, να προσπαθούμε να απασχοληθούμε με κάτι. Ακόμα και αν έχουμε αρκετά πράγματα να κάνουμε, ακόμα και τότε, ψάχνουμε και κάτι άλλο για να απασχοληθούμε. Αυτό γίνεται για ψυχολογικούς λόγους, συνήθως βιάζεσαι να κάνεις κάτι για να πας στο επόμενο και στο επόμενο κ.ο.κ
  • Επιπλέον, δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτού που κάνουμε και του εαυτού μας. Δηλαδή, τις πιο πολλές φορές κάνουμε πράγματα απλά για να τα κάνουμε και δεν έχουμε επικεντρωθεί όπως θα έπρεπε. Άλλες φορές το κάνουμε για να γίνει όπως θέλουμε, άλλες γιατί υπάρχει σοβαρό deadline, ή απλά γιατί κάποιος άλλος δεν μπορεί να το αναλάβει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα το κάνουμε δίνοντας όλη μας την προσοχή εκεί, αλλά είναι δεδομένο πως θα το κάνουμε βιαστικά. Αντί για αυτό, μπορούμε να επιλέγουμε κάθε φορά τι θα κάνουμε και τελικά, να το κάνουμε με την καρδιά μας. Αυτός βέβαια, είναι ένας τελείως διαφορετικός τρόπος εργασίας από το να παίρνουμε όλες τις εκκρεμότητες του γραφείου μαζί.
  • Επιπροσθέτως, πολλοί φοβούνται ότι αν δεν τα κάνουν όλα, δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν την δουλειά τους. Υπάρχει ένας φόβος δηλαδή, που τους σπρώχνει να παίρνουν όλο και περισσότερα πράγματα, αντί να τα μοιράζουν. Ενδεχομένως να ανησυχούν για τα οικονομικά τους ή να νομίζουν ότι αν δεν τα κάνουν όλα, δεν θα τους σέβονται. Τα παραπάνω είναι λογικά σε έναν βαθμό, αλλά τελικά ούτε εκείνοι συγκεντρώνονται όπως πρέπει. Αν κάνεις και εσύ το ίδιο, είναι καλύτερο να αναλαμβάνεις τα πιο σημαντικά πράγματα στην εταιρεία σου, αλλά να κάνεις και ένα βήμα πίσω ώστε αν δεις τι πραγματικά αξίζει και τι όχι.
  • Τέλος, πολλοί έχουν την τάση να αναβάλουν εκείνες τις εκκρεμότητες που τους τρομάζουν. Σίγουρα έχεις πράγματα που σε αγχώνουν, ή που νομίζεις πως δεν θα κάνεις καλά. Επομένως, τα πας πίσω και πιο πίσω και τελικά γεμίζεις ο ίδιος εκκρεμότητες τον εαυτό σου. Φυσικά, η πιο σίγουρη λύση είναι να κάνεις ένα πράγμα την φορά και να έχεις πίστη στον εαυτό σου.

Και αφού εξετάσαμε όλα αυτά, υπάρχουν δύο επιλογές: Ή να τα παρατήσουμε, ή να επαναπροσδιορίσουμε το τι κάνουμε. Εγώ ψηφίζω το δεύτερο!

Εργάσου πιο αφοσιωμένα, και γίνε πιο χαρούμενος

Ας φανταστούμε το παρακάτω υποθετικό σενάριο, όπου κάνεις όλα όσα θέλεις αλλά χωρίς βιασύνη, αλλά με ηρεμία και συγκέντρωση. Με έναν στόχο και έναν σκοπό. Κάνεις μάλιστα, ακόμα και αυτά που σε τρομάζουν.

Αυτός είναι ο στόχος μας, αλλά πώς μπορούμε να το πετύχουμε; Υπάρχουν κάποια αντίδοτα στις τάσεις που ανέφερα παραπάνω, αλλά η κεντρική ιδέα είναι να τις καταπολεμήσεις πρώτα ο ίδιος, προτού κάνεις όσα σου πω.

Ποια είναι λοιπόν τα αντίδοτα;

  • Θέσε ως προτεραιότητα εκείνα που είναι πραγματικά σημαντικά. Αντί να κάνεις μικροπράγματα και να είσαι μόνιμα απασχολημένος, κάνε εκείνα που είναι όντως σημαντικά. Συνήθως, είναι αυτά που σε τρομάζουν, που αναβάλλεις. Εκείνα είναι που στο τέλος, έχουν και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στην καριέρα και την ζωή μας. Επομένως, πρέπει να αφοσιωθείς πρώτα σε αυτά και να τους δώσεις το 80% του χρόνου σου. Πάλι θα έχεις χρόνο να κάνεις πιο μικρά πράγματα, όπως το να στείλεις emails, αλλά η πρώτη σου έννοια πρέπει να είναι τα πιο σημαντικά.
  • Σκέψου γιατί η εν λόγω εκκρεμότητα έχει σημασία για εσένα. Αφού έχεις επιλέξει τι να κάνεις, σκέψου γιατί είναι τόσο σημαντικό, Σε εξυπηρετεί κάπου; Θα σε βοηθήσει κάπου; Για εμένα, παίζει ρόλο το να σκέφτομαι πόσα άτομα θα βοηθήσω αν κάνω την εν λόγω εκκρεμότητα. Οπότε, αναρωτήσου αυτό που ανέφερα παραπάνω καθώς ξεκινάς να κάνεις κάτι. Μόλις συνειδητοποιήσεις πόσο σημαντικό είναι για εσένα, δεν θα σταματήσεις μέχρι να το ολοκληρώσεις.
  • Κάνε ένα μικρό πράγμα την φορά. Κι όμως, αυτό αν και είναι προφανές, δεν γίνεται σχεδόν από κανέναν. Πρέπει να κάνεις ένα μικρό πράγμα την φορά και όχι να το αφήνεις για πιο μετά, και πιο μετά, και πιο μετά, Συγκεντρώσου και απλά κάνε το. Πρόσεξε όμως: Πολλές φορές ακόμα και αυτό το «μικρό» πράγμα μπορεί να σε αγχώνει. Αν σε αγχώνει, χώρισε το σε μέρη και κάνε ένα μέρος την φορά. Για παράδειγμα, μια «μικρή» εκκρεμότητα που μπορεί να σου πάρει 4 ώρες σίγουρα σε αγχώνει όμως αν την χωρίσεις σε ακόμα μικρότερα μέρη της μιας ώρας, σίγουρα δεν θα φαίνεται τόσο τρομακτική.
  • Σκέψου τι σε αγχώνει ώστε να συγκεντρωθείς. Το να νιώθεις άγχος, θυμό, ντροπή ή το να βαριέσαι να κάνεις κάτι είναι φυσιολογικό. Σκέψου όμως γιατί νιώθεις έτσι, ώστε να καταφέρεις να συγκεντρωθείς. Αν σε παράδειγμα σε αγχώνει το να ξεκινήσεις κάτι, επειδή δεν θα προλάβεις να το ολοκληρώσεις την ώρα που εσύ θέλεις, τότε αποδέξου το και προχώρα. Το ίδιο πρέπει να κάνεις αν φοβάσαι να ξεκινήσεις κάτι γιατί νομίζεις πως δεν θα το κάνεις καλά. Αποδέξου τα συναισθήματά σου όμως μετά, δώσε τον καλύτερό σου εαυτό.
  • Συγκεντρώσου με όλες σου τις δυνάμεις, όλη σου την ευγνωμοσύνη για την δουλειά σου. Πλέον, αφού έχεις αδειάσει από τις αρνητικές σκέψεις, μπορείς να συγκεντρωθείς και να είσαι 100% εκεί σε αυτά που έχεις να κάνεις. Σίγουρα, μέχρι να φτάσεις σε αυτό το σημείο θέλεις πολλή εξάσκηση, αλλά όταν φτάσεις εκεί, θα δεις πόσο αξίζει.

Ας δούμε λοιπόν πως μπορείς να εξασκηθείς στα όσα είπαμε

Η λέξη κλειδί είναι το «θυμάσαι». Πρέπει να θυμάσαι όλα όσα είπαμε, ώστε κάθε φορά να πετυχαίνους τους στόχους σου.

Πώς μπορείς όμως κάθε φορά, να θυμάσαι όσα είπαμε; Σίγουρα είναι πιο εύκολο με τον καιρό, αλλά αρχικά πρέπει ο ίδιος να θυμίζεις στον εαυτό σου ορισμένα πράγματα:

Μπορείς πάντα να βασιστείς στην τεχνολογία, αλλά ο παραδοσιακός τρόπος είναι πιο χρήσιμος. Προσπάθησε να κάνεις λοιπόν τα εξής:

  • Γράψε μερικές σημειώσεις με τις σκέψεις σου.
  • Σημείωσε ποια είναι τα σημαντικά που πρέπει να κάνεις.
  • Χρησιμοποίησε ως ταπετσαρία στο κινητό σου τις σημειώσεις σου.
  • Βάλε ένα άγαλμα που σου θυμίζει ποιος θέλεις να γίνεις σε περίοπτη θέση.
  • Βάλε ένα λουλούδι στο γραφείο σου.
  • Πες σε άλλα άτομα στο γραφείο σου να σου θυμίζουν όλα όσα θες να πετύχεις.
  • Χρησιμοποίησε μια υπενθύμιση «ενσυνειδητότητας» στον υπολογιστή σου.

Σίγουρα όταν βλέπεις τα παραπάνω, ορισμένες φορές θα μπεις στον πειρασμό να τα αγνοήσεις. Αντί για αυτό, αγνόησε τον πειρασμό ώστε τελικά να βρεις την συγκέντρωση, την γαλήνη αλλά και την ισορροπία μέσα σου.

Διάβασε ακόμα:

Κάνεις δημιουργική δουλειά; 3 Αποτελεσματικοί τρόποι να προλάβεις το burnout, ξεκινώντας από σήμερα

Εργασία από το σπίτι με άπειρα meetings; Πώς να τα περιορίσεις

Author(s)

  • Leo Babauta

    Συγγραφέας, Blogger

    Ο Leo Babauta είναι blogger και συγγραφέας. Μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει το Zen Habits, ένα blog με εκατομμύρια αναγνώστες. Επιπλέον, είναι συγγραφέας best sellers, σύζυγος και πατέρας 6 παιδιών. Είναι υπέρμαχος της απλής ζωής και vegan.