Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι τα βήματα της επίλυσης ενός προβλήματος.
-Σε ποιες ερωτήσεις πρέπει να απαντήσεις.


Αρκετές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα άμεσο πρόβλημα και δυσκολευόμαστε να σχεδιάσουμε τον τρόπο αντιμετώπισης του. Η τεχνική της επίλυσης προβλημάτων θα σας βοηθήσει να οργανώνετε και να εστιάζετε τη σκέψη σας, έτσι ώστε να επινοείτε λύσεις για τα προβλήματα σας, αντί να πανικοβάλλεστε μπροστά σε αυτά.

Η επίλυση προβλημάτων ακολουθεί έξι βήματα:

  1. Ορισμός του προβλήματος
  2. Καταγραφή των πιθανών λύσεων
  3. Αξιολόγηση των «Υπέρ» και «κατά» της κάθε λύσης
  4. Επιλογή μιας λύσης και σχεδιασμός της εφαρμογής της
  5. Εφαρμογή της λύσης
  6. Αξιολόγηση του αποτελέσματος

Ο ορισμός του προβλήματος

Καθορίστε το συγκεκριμένο έργο που έχετε μπροστά σας και προσπαθήστε να μην μπερδεύετε πολλά έργα ταυτόχρονα. Όπου είναι δυνατόν και εφικτό, κάνετε διάκριση των διάφορων πλευρών του προβλήματος σας, χωρίστε το σε μια σειρά από πιο προσιτά έργα και καταστρώστε ένα σχέδιο για το καθένα από αυτά.

Καταγραφή των πιθανών λύσεων

Σκεφτείτε όσο πιο πολλές λύσεις  μπορείτε, χωρίς να λογοκρίνετε τις ιδέες σας. Στο στάδιο αυτό σκοπός σας είναι να σκεφτείτε όσο το δυνατόν περισσότερες πιθανές πορείες δράσης, οπότε αν αρχίσετε να τις υποβάλετε σε κριτική, θα επιβραδύνετε τη διαδικασία.  Όσες περισσότερες λύσεις σκεφτείτε, τόσο το καλύτερο!

Αξιολόγηση των υπέρ και κατά της κάθε λύσης

Στο σημείο αυτό πρέπει να εξετάσετε την καθεμία από τις πιθανές λύσεις και να αποφασίσετε ποιες θα πρέπει να απορρίψετε λόγω ακαταλληλότητας ή αδυναμίας πραγματοποίησης τους. 

Η επιλογή μιας λύσης και ο σχεδιασμός της εφαρμογής της

Αφού κάνετε όλα τα παραπάνω, απλώς πάρτε τη λύση που αποτελεί την πρώτη σας επιλογή και αρχίστε να σχεδιάζετε πώς θα την πραγματοποιήσετε. Με πολύ συγκεκριμένο και ρεαλιστικό τρόπο αποφασίστε πώς θα υλοποιήστε τη λύση που επιλέξατε. Βεβαιωθείτε ότι έχετε απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Τι θα γίνει;
  • Πώς θα γίνει;
  • Πότε θα γίνει;
  • Ποια άτομα εμπλέκονται;
  • Πού θα γίνει;
  • Ποιο είναι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης;

Εφαρμογή της λύσης

Δοκιμάστε τη λύση που επιλέξατε, αφού προηγουμένως εξασφαλίσετε ότι διαθέτετε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ότι έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. 

Αξιολόγηση του αποτελέσματος 

Αν η λύση που δώσατε είναι αποτελεσματική και επαρκής, συγχαρείτε τον εαυτό σας και κρατήστε στη μνήμη σας αυτή την επιτυχία για το μέλλον. Αναρωτηθείτε γιατί ήταν επιτυχημένη. Αν η λύση που επιλέξατε δεν λύνει το πρόβλημα, προσπαθήστε να καταλάβετε το λόγο. 

Η επίλυση προβλημάτων είναι μια χρήσιμη τεχνική όταν βρίσκεστε σε μια κατάσταση που απαιτεί άμεση δράση. Ωστόσο, είναι πάντοτε καλύτερο να προγραμματίζετε τα πράγματα από πριν αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Μην αναβάλλετε την αντιμετώπιση μιας δύσκολης κατάστασης μέχρι την τελευταία στιγμή.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Αν κάνετε λάθος ερωτήσεις, δεν θα πάρετε ποτέ σωστές απαντήσεις

Ο Thrive Οδηγός για να επικοινωνείς πιο αποτελεσματικά

Author(s)

  • Χρήστος Θεοδωρόπουλος

    Σύμβουλος ψυχικής υγείας / Life Coach

    Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος ασχολείται με τη συμβουλευτική, την προσωπική ανάπτυξη και το Life & business coaching .