Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς σε βοηθούν οι βαθιές αναπνοές.
-Γιατί είναι χρήσιμες οι χαλαρωτικές υποβολές.


Είτε υποφέρεις από αϋπνία, είτε νιώθεις ότι σε έχει πνίξει το άγχος της καθημερινότητας, το να σε πάρει ο ύπνος μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο για σένα. Πολλοί περισπασμοί και αγχωτικές σκέψεις σε εμποδίζουν να χαλαρώσεις, να κλείσεις τα μάτια και να αποκοιμηθείς. Πράγμα που οδηγεί στο να μην ξεκουράζεσαι όσο χρειάζεσαι. 

Μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου να κοιμηθεί με την αυτο-ύπνωσης. Η αυτο-ύπνωση είναι μία τεχνική που σου επιτρέπει να εστιάσεις στον εαυτό σου, στην αναπνοή σου και στις εσωτερικές σου διαδικασίες σκέψης, ώστε να επιτύχεις κάποιον στόχο. Πιο συγκεκριμένα, η κατάσταση της ύπνωσης μπορεί να σε βοηθήσει να απεμπλακείς από σκέψεις που σε αποπροσανατολίζουν και να προσφέρεις στον εαυτό σου ένα νανούρισμα για να κοιμηθείς. 

Αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία υπνοθεραπευτή ή αφού προηγηθεί η εκπαίδευσή σου, ώστε να μάθεις να το κάνεις μόνος σου στο σπίτι. Σου παραθέτω ένα υπόδειγμα που μπορείς να δοκιμάσεις. 

Βήμα 1: Καθάρισε το νου σου

Για να αρχίσεις χρειάζεται να καθαρίσεις τον νου σου. Οτιδήποτε έρχεται στο νου σου τη νύχτα, εμφανίζεται πολύ πιο μεγάλο και πολύ πιο ανήσυχο από ό,τι πραγματικά είναι. Αυτή η φάση είναι το σημείο στον κύκλο του ύπνου που εστιάζουμε στο να ανατρέχουμε σε ό,τι συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας ή σπαταλάμε πολλή ώρα σκεπτόμενοι το μέλλον.

Βήμα 2: Απελευθέρωσε την ένταση στο σώμα σου

Κούνησε λίγο τα δάχτυλα των ποδιών, ώστε να καταλάβεις πώς είναι λίγο πριν χαλαρώσουν. Τώρα χαλάρωσέ τα και απελευθέρωσε κάθε ένταση που νιώθεις. Διώξε κάθε περιττή ένταση και πίεση. Άρχισε από τα δάχτυλα των ποδιών σου και συνέχισε με τα υπόλοιπα μέλη, φτάνοντας προς  τα πάνω ως το κεφάλι.

Βήμα 3: Ανάπνευσε βαθιά

Όταν το σώμα σου χαλαρώσει, άρχισε να εστιάζεις στην αναπνοή σου, πάντα με κλειστά μάτια. Είσπνευσε βαθιά και έκπνευσε, αργά και απολαυστικά. Νιώσε τον αέρα, καθώς φεύγει από τον θώρακά σου. Συγκεντρώσου εξ’ ολοκλήρου στην αναπνοή σου, καθώς ο αέρας εισέρχεται και εξέρχεται από το σώμα σου.

Βήμα 4: Οραματίσου ένα γαλήνιο μέρος

Όταν χαλαρώσεις το σώμα σου και αρχίσεις να ελέγχεις την αναπνοή σου, φέρε στο μυαλό σου ένα μέρος ή μια σκηνή που σε χαλαρώνει πάρα πολύ. Αυτό μπορεί να είναι μία παραλία το καλοκαίρι, μία εκδρομή σε ένα πανέμορφο δάσος, μία ζεστή φωτιά στο βουνό, ή μια ανέμελη στιγμή της παιδικής σου ηλικίας. Χαλάρωσε και νιώσε σαν να είσαι εκεί με όλες σου τις αισθήσεις, όσο πιο ρεαλιστικά μπορείς.

Βήμα 5: Επίλεξε χαλαρωτικές υποβολές που θα επαναλαμβάνεις

Εάν βρίσκεις δύσκολο να οραματιστείς ένα συγκεκριμένο μέρος, μπορείς να επιλέξεις τις δικές σου θετικές υποβολές που θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς. Δοκίμασε χαλαρωτικές, καταπραϋντικές φράσεις όπως «χαλαρώνω βαθύτερα», «χαλαρώνω όλο και βαθύτερα». Επανέλαβε τη θετική υποβολή κάθε φορά που εκπνέεις και συγκέντρωσε την προσοχή σου στο νόημα των λέξεων. 

Βήμα 6: Εξασκήσου. Εξασκήσου. Εξασκήσου

Παρά το ότι είναι απλές, αυτές οι τεχνικές ίσως να μη δουλέψουν από την πρώτη φορά, καθώς χρειάζεται κάποιος χρόνος για να τις συνηθίσεις. Γι αυτό μην απογοητεύεσαι, αν δεν έχεις ικανοποιητικό αποτέλεσμα από  την αρχή. Η εξάσκηση, η υπομονή και η επιμονή σου, θα κάνουν τη διαδικασία όλο και πιο αποτελεσματική. Όσο περισσότερο σκέφτεσαι το μέρος που σε χαλαρώνει, τόσο πιο ρεαλιστικό θα γίνεται και τόσο πιο πιθανό είναι να χαλαρώσεις και να σε πάρει ο ύπνος.

Να θυμάσαι

Μπορείς να ζητήσεις από κάποιον επαγγελματία υπνοθεραπευτή να ηχογραφήσετε τη δική σου συνεδρία αυτο-ύπνωσης. Έτσι θα αποφύγεις την δυσκολία του να θυμάσαι όλα τα βήματα από την αρχή. Αν αρχίζεις και σταματάς κάθε λίγο για να δεις ποιο είναι το επόμενο βήμα αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνεις κάθε τόσο από την κατάσταση χαλάρωσης. Πειραματίσου με διάφορες υποβολές και μέρη που σε χαλαρώνουν, ώσπου να βρεις το ιδανικό για σένα. Ζήτησε στις ηχογραφήσεις να συμπεριλάβετε τις δικές σου χαλαρωτικές υποβολές και να τις επαναλαμβάνεις, ώστε να βυθίζεσαι κάθε φορά και βαθύτερα στην κατάσταση της ύπνωσης.

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Ο Διαλογισμός Διατηρεί Τον Εγκέφαλο Νέο

Το Σύνδρομο Του Καλού Παιδιού

Author(s)

  • Στέφανος Βαούτης

    Υπνοθεραπευτής

    Ο Στέφανος Βαούτης είναι υπνοθεραπευτής, ειδικευμένος στην κλινική και αναλυτική αυτό-ύπνωση και το Coaching με NLP και Ύπνωση.