Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί η σύγκριση δεν θα σε ωφελήσει.
-Πώς θα σε βοηθήσουν οι στόχοι.


Ανήκεις σε εκείνους που δεν πήγαν διακοπές; Ή σε εκείνους που δεν κατάφεραν να ανανεωθούν και να ξεκουραστούν μέσα από τις καλοκαιρινές διακοπές;

Δεν είσαι ο μόνος ή η μόνη αφού εκείνοι που δεν κατάφεραν να κάνουν διακοπές το καλοκαίρι είναι περισσότεροι απ’ όσοι φαντάζεσαι. Όμως είναι λογικό να αναρωτιέσαι αν θα έχεις τελικά τις αντοχές, για να παραμείνεις συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις σου για όλη την υπόλοιπη χρονιά, εφόσον δεν κατάφερες να ξεκουραστείς το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Πώς μπορείς λοιπόν να ενισχύσεις τα κίνητρα, την ευεξία και την αντοχή σου, κατά τη διάρκεια του χρόνου, προκειμένου να παραμείνεις δυναμικός και αποφασιστικός απέναντι στις προκλήσεις του χειμώνα; Ορίστε τι σου προτείνω:

1.Να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου

Πάρε το χρόνο που χρειάζεσαι. Είναι αναμενόμενο να λειτουργείς με λίγο χαμηλότερο δυναμισμό και ταχύτητα, αν δεν έχεις απολαύσει μία περίοδο ξεκούρασης και χαλάρωσης. Δείξε στον εαυτό σου φροντίδα και σεβασμό και απόφυγε την ισχυρή αυτοκριτική. Μίλα πιο ευγενικά στον εαυτό σου. Μπορείς;

2.Κάνε κάτι μικρό αλλά θετικό για σένα

Μετατόπισε το ενδιαφέρον σου στα καθημερινά πράγματα που σε γεμίζουν και σου προσφέρουν ευχαρίστηση. Δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να είσαι αυθόρμητος και δημιουργικός, όταν η παρόρμηση της στιγμής το απαιτεί. Μπορείς να κάνεις μία χαλαρή βόλτα στο πάρκο με φίλους ή με τον σύντροφο σου, καθώς και να διαβάσεις το αγαπημένο σου βιβλίο ή να δεις μία ταινία. Δεσμεύσου να διαθέτεις χρόνο αρκετές φορές μέσα στη βδομάδα για όσα απολαμβάνεις.

3.Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Αυτές οι συγκρίσεις είναι άδικες, διότι σύχνα δεν ξέρεις τίποτα πέρα από το “φαίνεσθαι” για το πώς είναι πραγματικά η ζωή των άλλων. Αντί να ξοδεύεις χρόνο και ενέργεια για περιττές συγκρίσεις, επένδυσέ τον σε ό,τι σου κάνει καλό.

4.Μείνε στο “τώρα”

Προσπάθησε να βιώσεις το «τώρα» με όλες σου τις αισθήσεις. Το γεγονός αυτό θα σε αποφορτίσει από τις ενοχές του παρελθόντος, για το πώς τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί καλύτερα, καθώς και από το απρόσμενο του μέλλοντος. Άλλωστε μόνο στο «Εδώ και Τώρα» μπορείς να δράσεις, να λειτουργήσεις, να αισθανθείς, να κάνεις πράγματα.

5.Αντιμετώπισε το καθημερινό άγχος

Προτού αποφασίσεις να διώξεις το στρες από τη ζωή σου, πρέπει πρώτα να εντοπίσεις τι το προκαλεί. Χρειάζεται να βρεις τρόπους αποφόρτισης ώστε να μπορείς να παραμένεις λειτουργικός και παραγωγικός, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής, καθώς και η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού οικογενειακού πλαισίου και ενός σταθερού κοινωνικού δικτύου σχέσεων, μπορούν να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το άγχος σου καλύτερα.

Αντί να ξοδεύεις χρόνο και ενέργεια για περιττές συγκρίσεις, επένδυσέ τον σε ό,τι σου κάνει καλό.

6.Δημιούργησε ρεαλιστικούς στόχους

Σκέψου τι θέλεις να επιτύχεις ακαδημαϊκά, επαγγελματικά ή και προσωπικά στο άμεσο μέλλον και στη συνέχεια κατάγραψε τα βήματα που χρειάζεται να κάνεις, έτσι ώστε να πραγματοποιήσεις τους στόχους και τις επιθυμίες σου. Οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματά σου πρέπει να είναι ρεαλιστικά και να συνάδουν με τις ανάγκες και τις δυνατότητές σου.

7.Προκάλεσε τον εαυτό σου

Προσπάθησε να αποκτήσεις μία καινούργια δεξιότητα ή να πετύχεις ένα στόχο προηγούμενων ετών. Ορισμένες προκλήσεις μάλιστα, ενδέχεται να αφορούν μερικούς πιο σημαντικούς τομείς της ζωής, όπως είναι η διαχείριση του πλαισίου της εργασίας, της οικογένειας ή των διαπροσωπικών σχέσεων. Ακόμα και εάν δεν μπόρεσες να αποδράσεις από τη ρουτίνα της καθημερινότητας το καλοκαίρι που πέρασε ή δεν μπορέσεις αυτό που θα έρθει, τέτοιου είδους επιτεύγματα μπορούν να τονώσουν την πνευματική σου ευεξία και να σε καταστήσουν πολύ πιο δημιουργικό και λειτουργικό, προσφέροντας μία αίσθηση προόδου και επιτυχίας.

8.Δημιούργησε σταθερές σχέσεις και δεσμούς

Κάνε μία ενδοσκόπηση και αναρωτήσου: μήπως τελικά οι σχέσεις σου είναι επιφανειακές; Μήπως δεν επενδύεις αρκετά σε αυτές ή μήπως – ακόμα χειρότερα – κάνεις μόνο επιφανειακές σχέσεις; Καιρός να αναθεωρήσεις και να δεις πώς σχετίζεσαι με τους άλλους ανθρώπους. Αν θεωρείς ότι δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου μπορείς να αναζητήσεις τη βοήθεια ειδικού.

9.Φρόντισε τον εαυτό σου

Δώσε τον κατάλληλο χώρο και χρόνο και την κατάλληλη φροντίδα στον εαυτό σου. Φρόντισε τη διατροφή σου, τον ύπνο σου, την ξεκούρασή σου, τις ανάγκες σου. Επιδίωξε επίσης να γυμνάζεσαι ώστε ο οργανισμός σου να εκκρίνει το φυσικό του αντικαταθλιπτικό, τις ενδορφίνες. Μη ξεχνάς ότι η σωματική και η ψυχική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Επομένως, η υγιής αίσθηση του σώματος συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την αίσθηση της ικανοποίησης, που αντλείς από τη ζωή.

Διάβασε ακόμα:

Μη Συγκρίνεις Τον Εαυτό Σου Με Τους Άλλους

Διακοπές: Το Καλύτερο Restart Του Εγκεφάλου

Author(s)

  • Μαρίνα Μόσχα

    Κλινική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Μαρίνα Μόσχα είναι κάτοχος M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, MSc Θετικής Ψυχοθεραπείας και είναι Ψυχοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στη σεξουαλική υγεία. Είναι εκπαιδευμένη στην ψυχοθεραπεία Gestalt, έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στη συμβουλευτική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία, ενώ η πρακτική της άσκηση με εποπτεία, ήταν στο Larue Carter Memorial Hospital, Indianapolis USA με συμπεριφορική-γνωσιακή προσέγγιση. Έχει εργαστεί περίπου 20 χρόνια σε ψυχιατρικές κλινικές στην Αθήνα. Σήμερα ιδιωτεύει. Η κλινική εμπειρία της μετρά από το 1992 σε ψυχιατρικές κλινικές. Συνεργάστηκε επί 25 χρόνια με τον Θάνο Ασκητή στην Ελλάδα, ενώ ίδρυσαν το Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας, στη Λευκωσία Κύπρου το 2009. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή βιβλίων με θέματα γύρω από την ψυχολογία, τη σεξουαλική ζωή, τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα αλλά και τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας: "Σεξουαλική Υγεία", "Για σένα έφηβε", «Η ψυχική και σεξουαλική ζωή της γυναίκας», «Αφροδισιολογία: Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις των Γεννητικών Οργάνων» Ιωάννου Δ. Στρατηγού, "Ένας πρακτικός οδηγός για την κατάθλιψη" και σε πολλά βιβλία των δωρεάν εκδόσεων του ΙΨΣΥ, καθώς και στη συγγραφική ομάδα του Θάνου Ασκητή στα βιβλία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Σεξουαλική Αγωγή και Διαφυλικές Σχέσεις» 6-12 ετών του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας του Υπουργείου Παιδείας, το 2008. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις και βιωματικές ομάδες σε συλλόγους και σχολεία, σε επιστημονικές έρευνες, ενώ η πλούσια αρθρογραφία της έχει δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.