Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντικό είναι το budget.
-Γιατί πρέπει να λάβεις υπόψη σου τον τρόπο προπόνησης.


Με την αυξανόμενη δημοτικότητα του τομέα των προσωπικών προπονητών, υπάρχουν περισσότερες επιλογές από ποτέ.  H απόφαση πρόσληψης ιδιωτικού προπονητή  είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να ενημερωθούν οι γονείς των νέων αθλητών 10-18 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες η προπόνηση δύναμης και φυσικής κατάστασης  μπορεί να έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο, όχι μόνο στην αθλητική απόδοση, αλλά και κατά τη διάρκεια της ζωής.

Ο κλάδος της σωματικής άσκησης  είναι αρκετά ανεξέλεγκτος. Υπάρχει ένα χαμηλό εμπόδιο εισόδου. Δεν υπάρχουν αληθινές οδηγίες για το τι είναι καλό, κακό, σωστό ή λάθος. Αρκετοί άλλοι κλάδοι λειτουργούν επίσης με αυτόν τον τρόπο, αλλά η σωστή πρόσληψη και έρευνα πιθανών ιδιωτικών προπονητών είναι σημαντική και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Στόχος του άρθρου είναι να βοηθήσει εσάς του γονείς, να βρείτε για τον γιο ή την κόρη σας τον ιδανικό προπονητή, ώστε να γίνει το ιδανικό ταίριασμα. 

Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε στην πρόσληψη ενός ιδιωτικού προπονητή ώστε να είστε σίγουροι ότι ο νεαρός αθλητής σας προπονείται σωστά.

Ζητήστε συστάσεις 

Ο απόλυτος τρόπος για να βρείτε έναν υψηλής ποιότητας ιδιωτικό προπονητή είναι μέσω συστάσεων. Ζητήστε από άτομα τα οποία εμπιστεύεστε να σας δώσουν κάποιες επιλογές, όπως μια γνωστή οικογένεια, ή από συναθλητές, ή ακόμη και από φίλους ώστε η αναζήτησή σας και η σύνδεσή σας με τον επαγγελματία να είναι πιο αξιόπιστη. 

Αυτό από μόνο του σας εξοικονομεί χρόνο και περιορίζει το άγχος σας. Επιπλέον σας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο να βρείτε ένα κατάλληλο και έμπιστο άτομο, επειδή θα σας έχει παραπέμψει ένα άτομο του οποίου η γνώμη για εσάς μετράει.

Να έχετε ένα budget στο νου σας

Η ιδιωτική προπόνηση ισοδυναμεί με κάποιον τρόπο με μια πολυτέλεια. Θα έλεγα ακόμη ότι είναι ευλογία να μπορείτε να προσφέρετε τη συγκεκριμένη εξωσχολική δραστηριότητα για να βοηθήσετε το παιδί σας να προπονηθεί σωστά. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για έναν γονέα που ψάχνει να βρει για το παιδί του έναν ιδιωτικό προπονητή, είναι ότι θα πρέπει να έχει έναν προϋπολογισμό στο μυαλό του.

Επιλέξτε  κάτι με βάση τον προϋπολογισμό σας. Παρ’ όλα αυτά, θυμηθείτε ότι το φθηνό μπορεί να είναι πιο εύκολα προσβάσιμο όμως δεν εξασφαλίζει πάντα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Όμως, θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αυτό για το οποίο πληρώνετε ή στην πραγματικότητα θα είναι πραγματική σπατάλη και χάσιμο χρόνου σε σχέση με κάτι πιο ακριβό;

Ρωτήστε για την εμπειρία του

Άσχετα από τις συστάσεις του ιδιωτικού προπονητή, είναι σημαντικό να γνωρίζετε το υπόβαθρό του πριν προχωρήσετε στην πρόσληψη. 

Μερικές από τις ερωτήσεις που θα μπορούσαν να διατυπωθούν είναι οι εξής:

-Μιλήστε μου για την επαγγελματική σας εμπειρία.

-Πώς και γιατί ασχοληθήκατε με τον συγκεκριμένο κλάδο;

-Ποια είναι η εμπειρία σας πάνω στην προπόνηση αναπτυξιακών ηλικιών;

-Ποια είναι τα πτυχία, προσόντα, πιστοποιήσεις και άδειές σας;

-Πάνω σε τι νομίζετε ότι πρέπει να εστιάσει η προπόνηση τους παιδιού μου; 

Μέσα από αυτή τη συζήτηση θα λάβετε τις απαντήσεις που χρειάζεστε για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Το πιο σημαντικό είναι το πόσο μπορεί να συνδεθεί κάποιος με κάποιον άλλο.

Μην επιλέγετε κάποιον βάσει των ακόλουθων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 

Κατά τη διάρκεια της αναζήτησής σας, σίγουρα θα κοιτάξετε και λίγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πιθανούς υποψήφιους. Έξυπνο. Κάντε το, τσεκάρετε το προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και από άλλες πηγές για να πάρετε μια πρώτη άποψη.

Θυμηθείτε όμως το εξής: το πόσους ακόλουθους έχει κάποιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η δημοτικότητα του, δεν ισοδυναμούν απαραίτητα με την ικανότητά του.

Οι ακόλουθοι μπορούν να αγοραστούν. Οι αναφορές (reviews) μπορούν εύκολα να κατασκευαστούν. Η πραγματικότητα μπορεί να παραμορφωθεί. Ναι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα εξαιρετικό ερευνητικό εργαλείο, αλλά οι διαδικτυακές πληροφορίες συχνά είναι παραπλανητικές και μπορεί να διαφέρουν από την πραγματικότητα. Μην αφήνετε ποτέ τις αλληλεπιδράσεις των ακόλουθων και των αναφορών να επηρεάζουν την κρίση σας.

Μην εστιάζετε στο “Ποιους” προπονεί περισσότερο αλλά στο “Πώς” προπονεί 

Εάν πρέπει να δώσετε μεγάλη βάση σε κάτι, τότε είναι αυτό εδώ το σημείο του άρθρου. Δώστε βάση στο πώς ο συγκεκριμένος προπονητής προπονεί και όχι στο ποιους ή πόση χρονική διάρκεια αφιερώνει στην προπόνηση. Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι εφόσον ένας προπονητής ασχολείται με υψηλού επιπέδου αθλητές, αυτό σημαίνει ότι είναι και η καλύτερη επιλογή για το παιδί του. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ή ακόμη χειρότερα, μερικοί γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά τους πρέπει να κάνουν ό,τι κάνουν και οι υψηλού επιπέδου αθλητές.

Αυτό δεν ισχύει. Ως γονέας είναι συνετό να κατανοήσετε σε πιο προπονητικό επίπεδο βρίσκεται το παιδί σας αυτήν την στιγμή, και να ακολουθήσει μια αργή, σταθερή, σωστή όμως προσέγγιση για την αθλητική του ανάπτυξη.

Μην παίρνετε βιαστικές αποφάσεις

Φροντίστε να προσλάβετε το σωστό άτομο και να μην συμβιβαστείτε με τίποτα λιγότερο από το ιδανικό για τη συγκεκριμένη δουλειά.

Ειδικά σε νεαρές ηλικίες, πολλές σημαντικές συνήθειες δημιουργούνται σε ένα χώρο με ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης, τόσο στη νοοτροπία όσο και στην ποιότητα της κίνησης.

Η πρότασή μου είναι να μην βιαστείτε μέχρι να βρείτε το πρόσωπο που σας κάνει. Ελπίζω, μέσω του σύντομου αυτού οδηγού, να σας βοηθήσω να κάνετε την σωστή επιλογή πρόσληψης ιδιωτικού προπονητή, η οποία με την σειρά της θα βοηθήσει στην σωστή αθλητική ανάπτυξη του παιδιού σας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν λίγοι επαγγελματίες προπονητές που θέλουν να δουν το παιδί σας να αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του και στα αθλήματα και στη ζωή. Μόλις βρείτε αυτό το άτομο θα το καταλάβετε. Η σχέση προπονητή-αθλητή ξεπερνάει τις επαναλήψεις, σετ, αποτυχίες και νίκες. Πρόκειται για τον άνθρωπο πίσω από τον αθλητή, όχι μόνο για τον αθλητή.

Διάβασε ακόμα:

Σύνδρομο Ακινησίας: Πώς να το αναγνωρίσεις και να το αντιμετωπίσεις

Γυμναστική στο σπίτι σε 30 λεπτά

Author(s)

  • Γιώργος Μπίστας

    Strength & Conditioning Coach

    O Γιώργος Μπίστας είναι Strength & Conditioning Coach. Eίναι κάτοχος πιστοποίησης δύναμης και φυσικής κατάστασης από τον διεθνή οργανισμό NSCA, της αθλητικής ιατρικής από το ΑCSM και ΕQE Personal Trainer IV4 της EREP’s. H επαγγελματική εμπειρία στον χώρο ξεκινάει από το 2011. Έχει ασχοληθεί με την προπόνηση και αποκατάσταση αθλητών ηλικίας 9 έως 60+. Από το 2008 έως το 2011, υπήρξε αθλητής και πανελληνιονίκης στίβου στα 200 + 400m, με διακρίσεις σε πανελλήνιους και μεσογειακούς αγώνες καθώς και αθλητής της εθνικής ομάδας στίβου. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Γιώργο Μπίστα στο λογαριασμό του στο Instagram.