Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί η αισιοδοξία σε κάνει πιο δημοφιλή.
– Πώς πρέπει να μοιράζεσαι τα μυστικά σου.


Νέοι φίλοι; Νέοι συνάδελφοι; Νέο group στο γυμναστήριο, στο πανεπιστήμιο, τη σχολή ή τον σύλλογο; Όποια κι αν είναι η δομή της παρέας ή της ομάδας στην οποία αποτελείς καινούργιο μέλος, ο στόχος σου είναι σίγουρα ένας: να κερδίσεις τη συμπάθεια όλων (εντάξει σχεδόν όλων … για να μη θέτουμε και ανέφικτους στόχους). Μπορεί να τους κατέπληξες την πρώτη φορά και να νιώθεις ότι έχεις κερδίσει θετικές εντυπώσεις. Πώς όμως μπορείς να περάσεις από μια θετική πρώτη εντύπωση στη συμπάθεια και γιατί όχι αργότερα και σε μια πιο ουσιαστική σχέση φιλίας; Είναι πολύ πιθανό να πετύχεις τον στόχο σου, αν κάνεις τουλάχιστον κάποια από τα παρακάτω:

1.Εκπέμπεις αισιοδοξία

Τότε αυτόματα αποτελείς πόλο έλξης, μια και σύμφωνα με έρευνα των Ohio State University και University of Hawaii, οι γύρω σου επηρεάζονται από τη θετική σου διάθεση. Αν λοιπόν γενικά είσαι αισιόδοξος και θετικός άνθρωπος, αυτό θα το μεταφέρεις και στους γύρω σου και ως εκ τούτου είναι πιο πιθανό εκείνοι να σχηματίσουν μια θετική εντύπωση για σένα. Με λίγα λόγια, κράτα γκρίνια, καυστική κριτική, φωνές και αγριάδες ή πεσμένη διάθεση μακριά, εφόσον στόχος σου είναι να κλέψεις τις εντυπώσεις.

2.Διατηρείς καλή αίσθηση του χιούμορ

Έρευνες των DePaul και Illinois State University δείχνουν ότι, αν χρησιμοποιείς το χιούμορ σου, όταν γνωρίζεις κάποιον για πρώτη φορά, εκείνος είναι πιο πιθανό να σε συμπαθήσει περισσότερο απ’ ό,τι αν κρυφτείς πίσω από τη σοβαροφάνεια. Επιπλέον, είναι σημαντικό να διατηρήσεις το χιούμορ σου, αφού αποτελεί το ιδανικό συστατικό για να χτίσεις θετικές σχέσεις με τους γύρω σου, σύμφωνα με το Illinois State University και το California State University Los Angeles.

3.Κάνεις (πολλές) ερωτήσεις

Το ξέρω ότι φοβάσαι πως κάποιοι θα σε κατηγορήσουν για αδιακρισία. Ερευνητές, ωστόσο, από το πανεπιστημίου του Harvard επιμένουν ότι τα άτομα που κάνουν πολλές ερωτήσεις κερδίζουν πιο εύκολα τη συμπάθεια των άλλων, σε σχέση με όσα κάνουν λιγότερες. Όμως, πρόσεξέ το λίγο αυτό. Σημασία δεν έχει πόσες ερωτήσεις κάνεις, αλλά τι ερωτήσεις. Αρκεί μία λάθος ερώτηση, για να κολλήσεις την ταμπέλα του αδιάκριτου. Ο βασικός κανόνας, για να μη νιώσει άβολα αλλά άνετα αυτός που έχεις απέναντί σου είναι ο εξής: κάνε ερωτήσεις με βάση το ειλικρινές ενδιαφέρον σου να μάθεις περισσότερα για την προσωπικότητά του κι όχι για το status quo του. Μάλιστα, οι συμπληρωματικές ερωτήσεις πάνω σε ένα θέμα σε βοηθούν να πείσεις τον άλλον για το ενδιαφέρον προς εκείνον.

Είναι σημαντικό να διατηρήσεις το χιούμορ σου, αφού αποτελεί το ιδανικό συστατικό για να χτίσεις θετικές σχέσεις με τους γύρω σου.

4.Δείχνεις (μεγάλη) κατανόηση

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Surrey και Yale ανακάλυψαν ότι οι εργαζόμενοι που δείχνουν μεγάλη κατανόηση προς τους άλλους είχαν καλύτερες σχέσεις με τους συναδέλφους τους. Όμως, για να μην μπερδευτείς, να θυμάσαι: άλλο δείχνω κατανόηση και άλλο συμβιβάζομαι ή υποχωρώ για να μην έρθω σε σύγκρουση. Αν αναρωτιέσαι πώς μπορείς να καλλιεργήσεις την κατανόηση προς τους άλλους, ο ψυχολόγος του University of California, Dacher Keltner, σου προτείνει έναν εύκολο τρόπο: αφού ακούσεις προσεκτικά το πρόβλημα του άλλου, αντί να του προτείνεις τι να κάνει, ρώτησέ τον καλύτερα τι σκέφτεται ο ίδιος να κάνει, χωρίς να τον κρίνεις για αυτό ή να εκτιμήσεις αν είναι σωστό ή λάθος. Είναι πιο πιθανό να σε συμπαθήσει, αν νιώσει ότι στόχος σου είναι να τον κατανοήσεις κι όχι να τον καθοδηγήσεις.

5.Επιτρέπεις στον εαυτό σου να “τσαλακωθεί”

Φυσικά είναι σημαντικό να πείσεις τους άλλους για τις ικανότητές σου. Μερικές φορές όμως μπορείς να κερδίσεις την αποδοχή τους και αντίστροφα. Με το να φανερώσεις τα λάθη ή τις αδυναμίες σου, που είναι ένας τρόπος να προβάλεις την πιο ανθρώπινη πλευρά σου. Ο Elliot Aronson, ερευνητής του University of Texas, ήταν ο πρώτος που έκανε αυτήν την επισήμανση, όταν παρατήρησε πως τα λάθη, ακόμα και οι γκάφες σου, σε κάνουν τελικά πιο συμπαθητικό στους άλλους. Έρευνα σε δείγμα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι οι φοιτητές που στις συνεντεύξεις ακούγονταν λίγο αδέξιοι ή έχυναν κατά λάθος τον καφέ τους βαθμολογήθηκαν πιο υψηλά.

6.Μοιράζεσαι σταδιακά, χωρίς βιασύνη

Μερικοί νομίζουν ότι ένας εύκολος τρόπος να αναπτύξουν οικειότητα με άτομα που μόλις γνώρισαν είναι αποκαλύπτοντας τα προσωπικά τους. Η εμπιστοσύνη είναι κάτι όμως που χτίζεται σταδιακά. Φυσικά και μπορείς να πεις κάποια πράγματα για την προσωπική σου ζωή που να αφορούν το γενικό της πλαίσιο ή ακόμα να μοιραστείς και στιγμές που αφορούν την καθημερινότητά σου. Αλλά σε καμία περίπτωση δε θα σου συστήναμε να πεις όλα σου τα μυστικά σε πρόσωπα που μόλις έχεις γνωρίσει, όπως θα έκανες με τους στενούς σου φίλους. Αποκαλύπτοντας πληροφορίες για τον εαυτό σου σε πρώιμο στάδιο, μπορεί τελικά να σε κάνει να δείχνεις πιο ανασφαλής και να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμείς, στην προσπάθειά σου να κερδίσεις τη συμπάθεια των άλλων, σύμφωνα με μια έρευνα του Old Dominion University. Από την άλλη όμως αγκάλιασε με ενδιαφέρον το πρόσωπο που δεν σε γνωρίζει καλά και τολμά να σε εμπιστευτεί. Κάτι μπορεί να έχει δει στο πρόσωπό σου που του εμπνέει εμπιστοσύνη κι αυτό σίγουρα μετράει θετικά για σένα.  

Να θυμάσαι ότι η εμπιστοσύνη είναι κάτι που χτίζεται σταδιακά. 

Διάβασε ακόμα:

Τα Σημάδια Που Αποκαλύπτουν Ότι Κάποιος Σε Συμπαθεί

Έρευνα: Πώς Να Γίνεις Πιο Συμπαθητικός Στην Δουλειά Σου

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.