Ε: Πώς μπορώ να χτίσω μια σχέση ουσιαστικής επικοινωνίας με τον σύντροφό μου, όταν η τεχνολογία μπαίνει ανάμεσά μας; Παρά το ότι ξέρω πως πρέπει να βρω χρόνο και να προγραμματίσω το ποια στιγμή μέσα στην ημέρα, θα απομακρύνω τις συσκευές τεχνολογίας μου, δυσκολεύομαι να το κάνω. —Γ.Μ

Α: Αυτό που κατανοώ ξεκάθαρα είναι η ανάγκη που έχεις να επικοινωνείς με τον σύντροφό σου. Και ακόμα και αν αυτή η ανάγκη σου είναι μεγάλη, και αν γνωρίζεις πως και εσύ πρέπει να αφήσεις στην άκρη τις συσκευές τεχνολογίας σου, λες ότι δυσκολεύεσαι. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Θα ξεκινήσω λέγοντάς σου ότι αυτό είναι μια ολόκληρη επιδημία, η οποία «χτυπά» πολλές σχέσεις στην σύγχρονη εποχή. Στο βιβλίο της, Alone Together, η Sherry Turkle, Ιδρύτρια και Διευθύντρια της Οργάνωσης του ΜΙΤ με όνομα «Technology and Self», δηλαδή η τεχνολογία και ο εαυτός μας, μιλά για τους διάφορους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία επηρεάζει τον εγκέφαλο αλλά και τις σχέσεις μας. Ένας από αυτούς είναι το πόσο οι συσκευές μας, μας «ξελογιάζουν». Η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει ως «τρίτο πρόσωπο» σε μια σχέση, αφού κάνει τα εξής:

  • Μας προκαλεί να ασχοληθούμε μαζί της και να στείλουμε μηνύματα.
  • Τσεκάρει αν έχουμε emails καθόλη την διάρκεια της ημέρας.
  • Μας δείχνει όλα αυτά που έχουμε χάσει μέσω των Facebook, Instagram, και Twitter.
  • Μας πείθει ότι ένα ακόμα επεισόδιο μιας σειράς που βλέπουμε, δεν θα μας κάνει κακό.

Και αν και ξέρουμε ότι πράγματι, τα παραπάνω μας δεσμεύουν, δεν κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε συνήθειες. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας, έχει ουσιαστικά εθιστεί στις συσκευές τεχνολογίας. Και όπως γίνεται με κάθε μορφή εθισμού, το να έχουμε γνώση του τι συμβαίνει και το να θέλουμε να αλλάξουμε δεν είναι αρκετό.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των επιθυμιών μας, κάθε φορά που αποφασίζουμε να βάλουμε ένα τέλος, συνήθως αποτυγχάνουμε. Γιατί; Γιατί δεν έχουμε ένα καλό πλάνο. Για να κάνουμε μακροχρόνιες αλλαγές χρειαζόμαστε επιθυμία, δέσμευση και ένα πλάνο. Αν γνωρίζεις τα στάδια της αλλαγής, τότε θα ξέρεις πως πολλές φορές, η καλή μας πρόθεση δεν αρκεί αν δεν έχουμε ένα σχέδιο για το πώς να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τους πειρασμούς.

Επομένως, μπορείς να δεις παρακάτω ορισμένα πράγματα για να σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις ένα πλάνο ώστε να καλλιεργήσεις την επικοινωνία με τον σύντροφό σου και να μειώσεις τις ώρες που περνάς με τις συσκευές τεχνολογίας σου. Δοκίμασε να υιοθετήσεις αυτές τις συμβουλές για 30 μέρες (ή και παραπάνω), και θα δεις ότι έχεις δημιουργήσει νέες συνήθειες που κάνουν πιο ισχυρούς τους δεσμούς ανάμεσα σε εσένα και τον σύντροφό σου.

Μην φοβάσαι να χρησιμοποιείς την τεχνολογία

Η πρώτη συμβουλή ίσως να ακουστεί οξύμωρη, γιατί η χρήση της τεχνολογίας συνίσταται. Είναι επιτρεπτό το να χρησιμοποιείς το κινητό σου, αλλά βάλε το σε λειτουργεία πτήσης όσο κάνεις τα παρακάτω, γιατί αλλιώς θα λειτουργήσει αποτρεπτικά από το να επιτύχεις τον σκοπό σου.

Κατέβασε την δωρεάν εφαρμογή του Ινστιτούτου Gottman, Gottman Card Decks, από το App Store. Οι συγκεκριμένες κάρτες θα σε βοηθήσουν στο να είναι επικεντρωμένος στον στόχο σου, και θα σε οδηγήσουν στο να κάνεις ουσιώδεις συζητήσεις. Επιπλέον, θα σε βοηθήσουν να βρεις δραστηριότητες που θα σε φέρουν πιο κοντά με το ταίρι σου και θα σου προτείνουν κατά καιρούς κάποια θέματα προς συζήτησης. Πάρε τις κάρτες μαζί σου κάθε φορά που βγαίνεις ραντεβού με το ταίρι σου ή εναλλακτικά μια φορά την εβδομάδα, και δώσε προσοχή ώστε το θέμα που συζητάτε να είναι κάτι στο οποίο συμφωνείτε και οι δύο. Και βέβαια, είναι σημαντικό να περάσετε μια ωραία βραδιά.

Πάρε ένα κουτί που κλειδώνει για τις συσκευές τεχνολογίας και το κινητό σου

Δεν θα σου κοστίσει πολλά. Βάλε τις συσκευές σου εκεί μέσα και μετά, κάνε μια συζήτηση με το ταίρι σου χωρίς άγχος. Επίτρεψε στον εαυτό σου και στο ταίρι σου να πείτε όλα σας τα νέα, ακόμα και να εκνευριστεί σχετικά με το πώς κύλησε τελικά η μέρα, χωρίς να εκφράσει κανένας από τους δύο γνώμη. Κάνε το αυτό μόνο για 10 λεπτά, γιατί το να εκφράζεις συναισθήματα θυμού ή αγανάκτησης για περισσότερη ώρα, τελικά μπορεί να δημιουργήσει αρνητικό πνεύμα. Τα 10 λεπτά, αρκούν ώστε να βγάλουμε από μέσα μας αρνητικά συναισθήματα και να προχωρήσουμε στην ζωή και το πλάνο μας. Αν αυτή η συζήτηση γίνει καθημερινά, είναι αποδεδειγμένο ότι βοηθάει στο να γίνει η σχέση σας μακροχρόνια.

Όρισε μια συνάντηση που σας «ενώνει»

Χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική με το κουτί που κλειδώνει, πάρε μια ώρα την εβδομάδα και κάνε με το ταίρι σου ένα «Meeting Ένωσης». Αυτό μπορεί να πάρει περισσότερη ώρα από την εβδομαδιαία συζήτηση για το άγχος, αλλά θα γίνεται μια φορά την εβδομάδα μόνο. Ξεκινήστε με το να μιλήσετε για τις καλές και τις κακές στιγμές της σχέσης σας. Γιορτάστε όλες τις καλές και συμφωνήστε σχετικά με μια κακή στιγμή, και μετά συζητήστε την. Πρέπει να είστε ειλικρινείς με τα αισθήματά σας, τους φόβους σας και το τι μπορεί να έπαιξε ρόλο στο να καλλιεργηθεί έδαφος για αυτή τη κακή στιγμή (έλλειψη ύπνου, άγχος ή ανασφάλεια), αναρωτηθείτε αν θέλετε να ζητήσετε συγγνώμη για κάτι, και πείτε τι θα κάνατε διαφορετικά την άλλη φορά.

Βασιστείτε ο ένας στον άλλο

Αυτό είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας επιτυχίας. Μπορείτε να βασιστείτε ο ένας στον άλλο για να δουλέψετε πάνω στο πλάνο που σας έδωσα για 30 – 60 μέρες; Μπορεί να πάρει παραπάνω για να είναι μόνιμες αυτές συνήθειες, αλλά οι δύο μήνες είναι ένα καλό διάστημα για να κάνετε μια αλλαγή. Αλληλοεπιδράστε ο ένας με τον άλλο. Ίσως χρειαστεί να προγραμματίσετε ένα πλάνο για το πώς θα γίνεται αυτό ή ποια ώρα την εβδομάδα κλπ. Και βέβαια, βάλτε και οι δύο υπενθυμίσεις που θα σας θυμίζουν λίγες ώρες πριν τι έχετε να κάνετε μέσα στην ημέρα.

Δοκιμάστε αυτές τις τέσσερεις ασκήσεις και με τον καιρό, δεν θα σας λείπουν οι συσκευές τεχνολογίας αλλά θα ανυπομονείτε να βρεθείτε οι δύο σας. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Barbara Fredricksonκαι το βιβλίο της, Positivity, ένας άλλος τρόπος για να δημιουργηθεί η επιθυμητή αλλαγή είναι να συσχετίσετε θετικές συμπεριφορές με θετικές αναμνήσεις και στιγμές. Και στο τέλος αυτές οι στιγμές θα είναι τόσο ιερές, που δεν θα θέλετε να τις χάσετε.

Διάβασε ακόμα:

Μπορώ Να Αφιερώσω Χρόνο Στην Προσωπική Μου Ζωή Χωρίς Να Επηρεάσω Την Επαγγελματική;

Πώς να σταματήσω να μπαίνω σε τοξικές σχέσεις;

Author(s)

  • Doris Krasnopolsky

    Σύμβουλος Σχέσεων

    H Doris Krasnopolsky είναι διπλωματούχος Σύμβουλος Σχέσεων στο Ιλινόι και Επαγγελματίας Σύμβουλος στην Πενσιλβάνια. Εργάζεται εδώ και 21 χρόνια στον τομέα. Η ίδια, είναι επίσης relationship coach και έχει βοηθήσει αρκετά ζευγάρια να βρουν ξανά την ισορροπία στην σχέση τους.