Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Την επιστήμη πίσω από την ευτυχία.
-Πώς να κουρδίσεις θετικά τον εγκέφαλό σου.


Πώς θα σου φαινόταν αν σου έλεγαν ότι μπορείς να προγραμματίσεις έτσι τον εγκέφαλο σου ώστε να νιώθεις πιο συχνά ευτυχία; Ξέρεις πώς; Προκαλώντας θετικές συνάψεις νευρώνων στον εγκέφαλο σου.

Ο εγκέφαλος αποτελείται από εκατομμύρια νευρώνες, οι οποίοι κάνουν πολλές συνάψεις, ανάλογα με τα ερεθίσματα, θετικά ή αρνητικά. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι δημιουργούνται συνέχεια νέοι νευρωνικοί δρόμοι. Όταν λοιπόν τα ερεθίσματα είναι θετικά, προκαλούνται θετικές συνάψεις νευρώνων και εκρήγνυνται ενδορφίνες, σεροτονίνη, ντοπαμίνη, ορμόνες χαράς, νευροδιαβιβαστές που μεταφέρουν χαρούμενα μηνύματα στον εγκέφαλό μας με αποτέλεσμα να εντείνεται το αίσθημα ευτυχίας.

Αυτό που χρειάζεται να καταλάβεις είναι ότι μπορείς εσύ να προκαλέσεις αυτές τις θετικές συνάψεις και να ενισχύσεις σιγά σιγά με αυτόν τον τρόπο την αίσθηση ευτυχίας. Ακολουθούν μερικοί εύκολοι τρόποι για να τα καταφέρεις.

13+1 τρόποι για να κούρδισεις θετικά τον εγκέφαλό σου

1.Εστίασε στα θετικά

Κατά τη διάρκεια της ημέρας εστίασε σε ό,τι θετικό συμβαίνει. Στο τέλος της ημέρας κάνε έναν απολογισμό ανακαλώντας 3 θετικά που σου συνέβησαν μέσα στην ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο συνηθίζεις να εστιάζεις και να μην προσπερνάς ό,τι θετικό σου συμβαίνει.

2. Ζήσε στο “εδώ και τώρα”

Μην αφήνεις να απομακρύνεται από το συνειδητό αυτό που ζεις. Πώς θα τα καταφέρεις; Καλλιέργησε βασικές δεξιότητες: παρατηρητικότητα, κριτική σκέψη, μνήμη.

3. Προσδιόρισε ποιο είναι το νόημα της ζωής για σένα

Οργάνωσε τις δραστηριότητες σου γύρω από αυτό. Μην ξεχνάς ότι ο Αριστοτέλης όρισε ως ευτυχία το να κάνει το άτομο πράξεις που έχουν νόημα.

4. Πάρε την πλήρη ευθύνη της ζωής σου

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να αναστρέψεις και να ορίσεις τις συνθήκες της ζωής σου. Επιπλέον θα μειώσεις τον θυμό που νιώθεις επιρρίπτοντας συνεχώς ευθύνες σε άλλους και θα είσαι πιο ήρεμος.

5. Άλλαξε τις λέξεις

Αλλάζοντας μια λέξη, αλλάζεις τη σκέψη, αλλάζεις τη συναισθηματική κατάσταση, αλλάζεις ακόμα και την εμπειρία. Κάθε λέξη αποτελεί παρέμβαση, αποτελεί εντολή στον εγκέφαλο. Στο χέρι σου επομένως είναι να δώσεις τη σωστή εντολή. Έτσι θα αποδυναμώσεις τα αρνητικά συναισθήματα και θα ενισχύσεις ακόμη περισσότερο τα θετικά. Π.χ. αντί για τη λέξη “πρόβλημα” χρησιμοποίησε τη λέξη “πρόκληση”.

6. Θέσε στόχους

Μικρούς και μεγάλους. Έτσι θα νιώθεις ότι έχεις συνέχεια ενέργεια και κίνητρο για την πραγματοποίηση των ονείρων σου.

7. Αναγνώρισε τις ανάγκες σου

Δεν αρκεί, όμως, μόνο να αναγνωρίσεις ποιες είναι αυτές και να τις ονοματίζεις. Σημαντικό είναι να στρέψεις τη δράση σου προς την ικανοποίησή τους. Μην παραμελείς τις ανάγκες σου προβάλλοντας δικαιολογίες ή αναβάλλοντας.

8. Καλλιέργησε κοινωνικές σχέσεις

Προσοχή όμως. Κάντο με τους σωστούς ανθρώπους, εκείνους που σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα και θετικά για τον εαυτό σου. Κι από την άλλη απομακρύνσου από τους τοξικούς ανθρώπους

9. Ασχολήσου με κάτι καινούργιο

Δοκίμασε να πάρεις χαρά μέσα από πράγματα που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει, μέσα από μικρές ανακαλύψεις και νέες δημιουργίες. Συνεχώς να παίρνεις χαρά μέσα από καινούριες μικρές ανακαλύψεις και δημιουργίες.

10. Προσπάθησε να είσαι αυθεντικός

Να είσαι δηλαδή ο πραγματικός σου εαυτός, ακολουθώντας τις δικές σου αξίες και προτεραιότητες. Μόνο έτσι θα ξέρεις τι πραγματικά θέλεις και τι σε ευχαριστεί.

11.Διαλογίσου

Με αυτόν τον τρόπο ηρεμεί το πνεύμα, χαλαρώνουν οι μύες, επέρχεται εσωτερική αρμονία, χτίζεις συνειδητότητα. Ασκήσου, γυμνάσου! Εκρήγνυνται ενδορφίνες!

12. Βγες μια βόλτα στον ήλιο

Αυτό είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαζέψεις την απαραίτητα για τον οργανισμό σου βιταμίνη D ενώ ταυτόχρονα τονώνεις τη διάθεσή σου.

13. Φάε… έξυπνα 

Επίλεξε τροφές που ενισχύουν τη θετική διάθεση όπως μαύρη σοκολάτα, μπανάνες, δαμάσκηνα.

14. Χαμογέλα…συχνά

Όσο πιο συχνά το κάνεις τόσο πιο πολύ σου γίνεται συνήθεια.

Τα μυστικά για έναν ευτυχισμένο εγκέφαλο και μια πιο ευτυχισμένη στάση ζωής σού αποκαλύφθηκαν. Τι λες λοιπόν; Θα τα αξιοποιήσεις;

Διάβασε ακόμα:

25 Πράγματα Που Ενισχύουν Την Ευτυχία Σου. Δοκίμασέ τα!

7 Τρόποι Να Αγαπήσεις (Ξανά) Τη Ζωή Σου

Author(s)

  • Η Νανά Συγκούνα είναι πιστοποιημένη life, mindset and executive coach, πιστοποιημένη NLP practitioner και δικηγόρος. Σπούδασε life coaching και συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συνέχισε με επιπλέον σπουδές στο life coaching στην Coaching Evolution International London Academy. Πιστοποιήθηκε από τον παγκόσμιο φορέα coaching EMCC global. Έχει εκπαιδευθεί στο executive coaching καθώς και στο mindfulness. Πραγματοποιεί ατομικές και group coaching συνεδρίες, συνεργάζεται με εταιρίες δουλεύοντας με τα στελέχη ολιστικά μέσα από μια well-being coaching προσέγγιση. Επίσης πραγματοποιεί σεμινάρια και ομιλίες, αρθρογραφεί πάνω σε θέματα coaching και έχει και το δικό της site https://www.nanasigouna.com/.