Ο χώρος γύρω σου μπορεί να επηρεάσει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά σου, και αν συνεχίζεις να εργάζεσαι από το σπίτι και το να κάνεις συνειδητές επιλογές στο περιβάλλον σου είναι το κλειδί για να παραμείνεις συγκεντρωμένος. Είτε έχεις τον δικό σου γραφείο στο σπίτι, είτε μοιράζεσαι τον «χώρο εργασίας» σου με την ψηφιακή τάξη των παιδιών σου, η βελτιστοποίηση του χώρου γύρω σου είναι ζωτικής σημασίας για να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να παραμείνεις αποτελεσματικός κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παρακάτω θα βρεις μερικές τροποποιήσεις που μπορείς να κάνεις για να δημιουργήσεις ένα χώρο εργασίας που θα βελτιώνει τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητά σου. 

Τοποθέτησε λουλούδια στο δωμάτιο

Τοποθέτησε μερικά φρέσκα λουλούδια στο χώρο εργασίας σου, έτσι θα δημιουργήσεις μια αίσθηση ηρεμίας ενώ εργάζεσαι. Είτε πρόκειται για ένα μπουκέτο λουλούδια ή μερικούς μίσχους αειθαλών κλαδιών σε ένα μικρό βάζο, το να έχεις λουλούδια στο οπτικό σου πεδίο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ομορφύνεις το γραφείο σου και αυτή η μικρή χειρονομία μπορεί να σου δώσει κάτι ευχάριστο να κοιτάζεις καθώς εργάζεσαι.

Οργάνωσε τον εργασιακο σου χώρο σου 

Το να εργάζεσαι από το σπίτι μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την αποδοτικότητά σου. Προσπάθησε να ελαχιστοποιήσεις τους περισπασμούς. Ξεκίνησε αφαιρώντας την περιττή ακαταστασία από τον χώρο εργασίας σου. Μια λύση είναι να διακοσμήσεις τον εργασιακό σου χώρο βάφοντας τους τοίχους με ένα ουδέτερο χώρο και ελαχιστοποιοντας την ποσότητα των επίπλων στο δωμάτιο. Διακόσμησε το δωμάτιο με αντικείμενα που σε κάνουν χαρούμενο.

Μετακινήσου 

Προσπάθησε να εναλλάσσεις τις τοποθεσίες που λαμβάνεις κλήσεις μέσα στην ημέρα. Πάρε την πρώτη σου κλήση στο γραφείο σου. Στην επόμενη κλήση σήκω από την καρέκλα σου και περπατά γύρω στο δωμάτιο. Στην επομένη κλήση κάθισε στην μπάλα της γιόγκα. Στην επόμενη κλήση γύρισε πίσω στην καρέκλα του γραφείου σου. Αυτή η ρουτίνα θα σε βοηθήσει να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου.

Κρέμασε μια ζωγραφιά που σου αρέσει

Διάλεξε μια ζωγραφιά που σε κάνει να νιώθεις ήρεμος και χαρούμενος. Τοποθέτησε την ζωγραφιά στο χώρο εργασίας σου. Με αυτόν τον τροπο, όταν ο φόρτος εργασίας σε επηρεάζει αρνητικά, μπορείς να κοιτάζεις την ζωγραφιά και να νιώθεις πιο ήρεμος ή χαρούμενος. 

Άκουσε μουσική που σε βοηθάει να συγκεντρωθείς 

Δεν είναι απαραίτητο να εργάζεσαι χωρίς να απολαμβάνεις την αγαπημένη σου μουσική. Το μυστικό όμως είναι να διαλέξεις μουσικα κομμάτια που σε βοηθούν να παραμένεις συγκεντρωμένος και δεν αποσπούν την προσοχή σου. 

Επικεντρώσου στη στάση του σώματος σου 

Προσπάθησε την ώρα που δουλεύεις μπροστά από τον υπολογιστή να διατηρείς την σωστή στάση σώματος, όσο περισσότερο γίνεται. Με αυτόν τον τροπο θα αποφύγεις τους πόνους στην πλάτη, που προκαλούνται από την καθιστική εργασία.

Μετακίνησε το γραφείο σου προς ένα παράθυρο

Ένας τρόπος για να αποφύγεις να κοιτάζεις συνέχεια την οθόνη σου όσο εργάζεσαι είναι να μεταφέρεις το γραφείο σου κοντά στο παράθυρο. Το φυσικό φως θα βελτίωση την όραση σου και τα μικρά διαλείμματα από την οθόνη θα σου προσφέρουν στιγμές ανακουφίσεις.  

Δούλεψε στο γραφείο σου 

Καθώς εργάζεσαι από το σπίτι είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα να εργάζεσαι σε χώρους του σπιτιού σου που δεν έχουν γραφείο. Όπως για παράδειγμα η κουζίνα ή το σαλόνι. Είναι σημαντικό να δημιουργήσεις ένα χώρο που θα είναι μόνο για τις ώρες εργασίας. Βρες ένα δωμάτιο και τοποθέτησε το γραφείο σου εκεί. Με αυτόν τον τροπο, ορίζεις τον εργασιακό σου χώρο και θέτεις όρια στο εργασιακό σου ωράριο. 

Άφησε το κινητό 

Προσπάθησε να μην φέρνεις το κινητό σου στον εργασιακό σου χώρο. Με αυτόν τον τροπο μπορείς να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου, γιατί δεν θα νιώθεις την ανάγκη να ελέγξεις συνεχώς το κινητό σου και η προσοχή σου δεν θα αποσπάται την ώρα που εργάζεσαι. 

Διάβασε ακόμα:

Τα 3 διαλείμματα που πρέπει να κάνεις κάθε μέρα

Πώς να διατηρήσεις το κίνητρό σου στη δουλειά

Author(s)

  • Marina Khidekel

    Διευθύντρια Περιεχομένου thriveglobal.com

    H Marina Khidekel είναι διευθύντρια περιεχομένου του thriveglobal.com.