Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι πρέπει να μάθει το παιδί σου για το δάσκαλό του.
-Γιατί πρέπει να πει “ευχαριστώ”.


Φτάνοντας στο τέλος αυτής της σχολικής χρονιάς αξίζει να αναφερθούμε, εκτός από το άγχος των εξετάσεων και την προσμονή των παιδιών για τη λήξη των μαθημάτων, και στον αποχαιρετισμό τους από τον δάσκαλο ή τη δασκάλα τους.

Γιατί παροτρύνοντας το παιδί να γράψει μια κάρτα αποχαιρετισμού προς τον δάσκαλό του το ενθαρρύνουμε να μάθει να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τα σημαντικά πρόσωπα που το βοηθούν στη ζωή του. Παράλληλα, το παιδί ενθαρρύνεται να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον δάσκαλό του στο δύσκολο έργο του.

Τι να εξηγήσεις στο παιδί σου για το ρόλο του δασκάλου

Οι εκπαιδευτικοί είναι παιδαγωγοί. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν στόχο μόνο τη μετάδοση της γνώσης αλλά και την διαμόρφωση χαρακτήρων, καθώς ανατρέφουν και μορφώνουν τα παιδιά (παις + άγω =καθοδηγώ το παιδί). Έχουν λοιπόν να διαπαιδαγωγήσουν περίπου 25 παιδιά καθημερινά, διαφορετικού χαρακτήρα και ενδιαφερόντων. Αυτό απαιτεί μεγάλη νοητική και κυρίως συναισθηματική ενέργεια από την πλευρά τους.

Σε όλη τη διάρκεια λοιπόν της σχολικής χρονιάς, ένας εκπαιδευτικός ακούει τους προβληματισμούς των γονιών, τις ανησυχίες των μαθητών του, τους ενδυναμώνει μαθησιακά και συμμερίζεται τις επιτυχίες, ενώ συμπάσχει με τις αποτυχίες τους. Όταν λοιπόν ο εκπαιδευτικός είναι συνδεδεμένος με τους μαθητές του, συμμετέχει ενεργά στο παρόν τους και διαμορφώνει το μέλλον τους.

Επειδή όμως υπάρχουν στιγμές που λυγίζει από κούραση, προβληματισμό ή αμφιβολία για το πόσο βοηθάει ή υποστηρίζει τους μαθητές του, στο τέλος της χρονιάς έχει ανάγκη και του αξίζει να ακούσει από αυτούς “Ευχαριστώ”:

-Για την βοήθειά σου όταν δεν καταλάβαινα μια άσκηση.

-Για την υπομονή που έκανες όταν ήμουν εκνευρισμένος.

-Για την ευκαιρία που μου έδωσες να κάτσω με τον συμμαθητή μου που κορόιδευα. Άλλαξα γνώμη και γίναμε φίλοι.

-Που συνέβαλες στον επαγγελματικό μου προσανατολισμό.

-Που με συνόδευες στις εκδρομές.

-Που έλεγες αστεία για να διανθίσεις το μάθημα, πόσο το χρειαζόμουν.

-Που ήξερες πότε δεν πάει κάτι καλά στο σπίτι μου απλά κοιτώντας με κι εκείνη την ημέρα ήσουν πιο τρυφερός μαζί μου.

-Γιατί ακόμη κι αν δεν σε έχω την επόμενη χρονιά, αυτή η χρονιά μαζί με όλες τις επόμενες θα συμβάλλουν στο ποιος θα γίνω.

Κι όμως μία κάρτα αρκεί

Συζητώντας αυτές τις ιδέες με το παιδί σου όσον αφορά στο περιεχόμενο της κάρτας, του δίνεις την ευκαιρία να αποκτήσει υψηλότερο βαθμό ευγνωμοσύνης, καθώς και να αντιλαμβάνεται καλύτερα την προσφορά των άλλων. Στην προκειμένη περίπτωση θα καταλάβει ότι ο δάσκαλος, ο κάθε δάσκαλος που θα συναντήσει στη ζωή του είναι πολύτιμος. Και είναι ωραίο να τους δείχνουμε πόσο εκτιμάμε το έργο τους.

Διάβασε ακόμα:

Είναι Η Μαμά Σου Ο Καθρέφτης Σου;

Τι Να Δώσεις Στο Παιδί Σου Όταν Σου Λέει «Πεινάω»

Author(s)

  • Γεωργία-Πουλημενέα

    Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Γεωργία Πουλημενέα είναι Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής mentalcare.gr και Επιστημονική Συνεργάτης της Νευρολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά. Επίσης εργάζεται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογένειας και Παιδιού του Δήμου Καλλιθέας.