Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες αξίες κάνουν μια εταιρεία ξεχωριστή.
-Πώς να διατηρήσεις τις αξίες της εταιρείας σου, ακόμα και με τηλε-εργασία.


Όσο όλος ο πλανήτης συνεχίζει να μάχεται κατά της πανδημίας του COVID-19, ορισμένα όρια που διέκριναν την προσωπική από την επαγγελματική μας ζωή, έχουν γίνει πιο δυσδιάκριτα.

Αυτό που όλοι ελπίζαμε να είναι μια μικρή μεταβατική περίοδος, έχει γίνει μια «νέα κανονικότητα» και εταιρείες σε όλο τον πλανήτη έχουν προσαρμοστεί κάνοντας αλλαγές που μέχρι πρόσφατα φαινόντουσαν αδύνατες, σε αρκετούς τομείς. Προσωπικά, το να δουλεύω από το σπίτι με βοήθησε να κατανοήσω τι περνούν οι συνάδελφοί μου καθημερινά, αλλά μου έδωσε και να καταλάβω την καλοσύνη, την ενσυνειδητότητα, την καλοσύνη και την υποστήριξή τους.

Σαν CEO της Infoblox, ήμουν πάντα προσηλωμένος στο πόσο σημαντική είναι μια εταιρική κουλτούρα και ένας χώρος εργασίας, στον οποίο όλοι χαίρονται να εργάζονται. Μια ισχυρή εταιρική κουλτούρα μπορεί να βοηθήσει τους υπαλλήλους να έρθουν πιο κοντά, να τους δώσει μια αίσθηση κοινού σκοπού και να τους κινητοποιήσει να εξελιχθούν ακόμα περισσότερο.

Από την άλλη, μια αδύναμη εταιρική κουλτούρα, ή μια δυνατή αλλά με λάθος τρόπο καταπιέζει την ηθική των υπαλλήλων της, τους κάνει λιγότερο παραγωγικούς και τελικά κάνει πιο δύσκολο το να γίνει ανταγωνιστική η ίδια η εταιρεία στην αγορά.

Ειδικά σε περιόδους κρίσεως και μεγάλου άγχους, μια θετική και υποστηρικτική κουλτούρα μπορεί να βοηθήσει την ομάδα να νιώθει αισιόδοξη, συγκεντρωμένη και τελικά να είναι πιο υποστηρικτική.

Στην Infoblox η ελαστική και ενωτική μας κουλτούρα στα γραφεία μας ανά τον κόσμο, είναι ένα από τα προτερήματά μας και ο λόγος που έχουμε καταφέρει τόσα πολλά μέσα στην πανδημία, και όσο και αυτή η εμπειρία να μας φάνηκε δύσκολη στην αρχή, εργαστήκαμε σκληρά ώστε να προστατεύσουμε τις αρχές μας και να υιοθετήσουμε και εμείς τη «νέα κανονικότητα» χωρίς να τις χάσουμε. Τους περασμένους δύο με τρεις μήνες, θέσαμε κάποιους κανόνες οι οποίοι μας βοηθούν να διατηρήσουμε την κουλτούρα της εταιρείας σταθερή, ακόμα και στο καθεστώς της τηλε-εργασίας.

Η επικοινωνία είναι το κλειδί

Υπό κανονικές συνθήκες, βλέπαμε τους συναδέρφους μας όσο συχνά βλέπαμε την οικογένειά μας και έτσι δημιουργούσαμε δεσμούς επικοινωνίας που μας βοηθούσαν να πάμε όλοι μαζί μπροστά. Στην εποχή της κοινωνικής απόστασης, αναγκαστήκαμε όλοι να επικοινωνούμε με εφαρμογές όπως το Zoom, το Slack αλλά και μέσω email. Αν και όλες αυτές οι εφαρμογές είναι εξαιρετικά βοηθητικές στην επικοινωνία, δεν είναι υποκατάστατα της αλληλεπίδρασης και μερικές φορές, υποσκάπτουν την ανθρώπινη, προσιτή επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων, που είναι άλλωστε αυτό που τους ενώνει και κάνει μια ομάδα να εργάζεται σκληρά προς τον ίδιο σκοπό.

Οι ηγέτες που θέλουν να διατηρήσουν την κουλτούρα της εταιρείας τους ζωντανή εν μέσω πανδημίας πρέπει να βρουν οι ίδιοι ευκαιρίες για τέτοιου είδους επικοινωνία. Στην Infoblox, για παράδειγμα κάνουμε συσκέψεις μέσω Zoom και ακόμα και αν δεν πρόκειται για κάποιο ζήτημα που έχει ανακύψει, ο καθένας μπορεί να «μπει» μέσα στην συνομιλία και να μας πει τα νέα του.

Κατά καιρούς έχουμε συζητήσει για την στρατηγική της εταιρείας στην πανδημία αλλά και για το πώς μπορούμε να γυμναστούμε στο σπίτι μας. Όλος ο χρόνος που περνάμε μαζί δεν είναι απλά καθορισμένος μέσω χρονοδιαγράμματος και έτσι μας έχει κάνει να νιώθουμε ότι συνεργαζόμαστε στο ίδιο μοτίβο, ακόμα και αν δεν βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο.

Η ενσυναίσθηση είναι το κλειδί

Είναι πολύ απλό για κάθε leader να απαιτεί όλοι να εργάζονται με τους ίδιους ρυθμούς και από το σπίτι αλλά αυτό, έρχεται σε αντιπαράθεση με το κατά πόσο η πανδημία άλλαξε την ζωή μας και τους ρυθμούς της.

Η πραγματικότητα είναι πως ο COVID-19 μας ανάγκασε να κατεβάσουμε ταχύτητες και να επαναπροσδιορίσουμε το πώς ζούσαμε μέχρι σήμερα. Άλλοι έχουν κάποιον δικό τους ο οποίος μάχεται με τον ιό, άλλοι έχουν τα παιδιά τους στο σπίτι. Ακόμα και εκείνοι που είναι υγιείς, συχνά παραμένουν σε καραντίνα και νιώθουν απομόνωση και αρνητικά συναισθήματα. Το να αγνοήσουμε όλα τα παραπάνω και το να πιέσουμε τους υπαλλήλους της εταιρείας, θα κάνει μόνο κακό.

Ωστόσο, το να γίνουμε λίγο πιο συγκαταβατικοί και να λειτουργούμε με ενσυναίσθηση, θα βοηθήσει. Οφείλουμε να φροντίσουμε ώστε να κατανοήσουν όλοι οι εργαζόμενοι ότι η εταιρεία τους υποστηρίζει, τους εκτιμά και είναι εδώ για να τους ακούσει. Αυτό θα τους κάνει να επικοινωνούν με ειλικρίνεια και να αντιμετωπίζουν τυχόν προκλήσεις ενωμένοι, και άρα θα βοηθήσει την ίδια την εταιρεία να τις ξεπεράσει πιο γρήγορα.

Μην ξεχνάς τι είναι αυτό που κάνει την κουλτούρα της εταιρείας μοναδική

Στην εποχή της κοινωνικής απόστασης, αυτές οι μικρές συνήθειες που κάνουν την κουλτούρα της κάθε εταιρείας μοναδική και ξεχωριστή είναι ζήτημα υψηλής προτεραιότητας όπως το να διατηρεί της αξίες της ή την επαφή με τους πελάτες της, όπως ακριβώς έκανε τόσα χρόνια.

Είναι σημαντικό για τους leaders της κάθε εταιρείας να κάνουν μια προσπάθεια να διατηρήσουν αυτές της συνήθειες ώστε να έχουν όλοι μια αίσθηση σταθερότητας είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως πελάτες.

Για παράδειγμα, εμείς στην Infoblox, είχαμε προγράμματα yoga για τους υπαλλήλους, που γίνονταν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Πλέον, κάνουμε τα εν λόγω μαθήματα μέσω διαδικτύου ώστε ακόμα και τώρα να χαλαρώνουμε και να βρίσκουμε την ισορροπία μέσα μας.

Μάλιστα, έχουμε υιοθετήσει και τη διαδικτυακή έκδοση της «Τετάρτης με κρασί» που είχαμε ως παράδοση, ώστε να χαλαρώνουμε μετά το ωράριο εργασίας μας και να παραμένουμε σε επικοινωνία με συνεργάτες και φίλους.

Αυτές οι δραστηριότητες δεν αντικαθιστούν φυσικά τη δια ζώσης επικοινωνία αλλά ακόμα και έτσι, μας βοηθούν να θυμόμαστε τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή την ομάδα μας, και φυσικά βοηθά τους υπαλλήλους μας να γνωρίζει ότι ακόμα και με νέες συνθήκες, οι αξίες της εταιρείας παραμένουν ίδιες.

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη «συνταγή» για να διατηρηθεί η κουλτούρα μιας εταιρείας και κάθε μια άλλωστε, είναι αρκετά ξεχωριστή από μόνη της. Όμως αν δώσουμε έμφαση στην επικοινωνία, στην ενσυναίσθηση και βασιστούμε στα όσα μας έκαναν εξαρχής ξεχωριστούς σαν εργαζόμενους και εργοδότες, τότε θα βοηθήσουμε ώστε να χτιστεί μια ατμόσφαιρα που υποστηρίζει τους εργαζόμενους, διατηρεί της εταιρείες ζωντανές και βοηθάει τις ομάδες να ξεπερνούν τις όποιες προκλήσεις.

Μάθετε περισσότερα για τα εταιρικά μας προγράμματα σήμερα.

Διάβασε ακόμα:

5 τρόποι να αποφύγεις τη μοναξιά και το burnout όταν δουλεύεις από το σπίτι

8 Συνήθειες των πολύ παραγωγικών ανθρώπων που δουλεύουν από το σπίτι

Author(s)

  • Jesper Andersen

    Πρόεδρος, Γενικός Διευθυντής Infoblox

    Ο Jesper είναι το πρόσωπο πίσω από την εταιρεία Infoblox και είναι υπεύθυνος για τις καινοτόμες στρατηγικές αλλά και την μεγάλη επιτυχία της. Ο ίδιος, προτού αναλάβει την διεύθυνση Infoblox τον Δεκέμβριο του 2014, είχε μεγάλη προϋπηρεσία στην Cisco Systems,σαν Αντιπρόεδρος. Έχει επίσης εργαστεί στις εξής εταιρείες: Oracle, PeopleSoft, Pivotal Software και Computer Resources International.