Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί είναι σημαντική διαδικασία η διαπραγμάτευση.
-Πώς να μάθεις να διεκδικείς αποικοδομητικά.


Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο συχνά η επικοινωνία σου με τους άλλους καταλήγει σε ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα ή σε μία διαπραγμάτευση; Αν το σκεφτείς καλά θα συνειδητοποιήσεις πως οι περισσότερες στιγμές αλληλεπίδρασής μας με τους άλλους είναι μία διαπραγμάτευση. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ όμως τι, σε ποιο βαθμό και με ποιο τρόπο διαπραγματεύεσαι για σημαντικά ή ασήμαντα πράγματα στη ζωή σου;

Η διαπραγμάτευση ως διαδικασία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια που συνθέτουν την επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους. Μέσω αυτής διεκδικείς και κατακτάς πράγματα τόσο από τους άλλους όσο και από τον ίδιο σου τον εαυτό.

Αν επιστρέψεις στην παιδική σου ηλικία, θα θυμηθείς ότι μέσω της διεκδίκησης κέρδιζες πάντα αυτό που ήθελες (φαγητό, προσοχή, παιχνίδι, αγάπη). Σε τι βαθμό είσαι όμως ευχαριστημένος με τον τρόπο που τα προσλαμβάνεις όλα αυτά σήμερα; Θεωρείς πως ο τρόπος επικοινωνίας σου είναι υγιής και αποτελεσματικός; Αν όχι, τότε υπάρχουν προοπτικές βελτίωσης και το πρώτο που πράγμα που μπορεί να κάνεις είναι να γυρίσεις πίσω. Πού πίσω; Στην παιδική σου ηλικία. Και αν αναρωτηθείς γιατί θα σου απαντήσως πως υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που πρέπει να το κάνεις.

Γύρνα πίσω στην παιδική σου ηλικία

Στην ανάπτυξη της διαπραγματευτικής ικανότητας παίζει καίριο ρόλο η παιδική ηλικία και οι ρόλοι που κουβαλάει κάποιος, αρχικά μέσα στην οικογένεια και ύστερα σε όλα το φάσμα των σχέσεών του. Για παράδειγμα, σκέψου πώς κέρδιζε η μητέρα σου την προσοχή του μπαμπά σου ή τι έκανε κάποιο μέλος στην οικογένεια για να κερδίζει την εκτίμηση και τον σεβασμό, π.χ η μητέρα κάνει το αγαπημένο φαγητό του μπαμπά για να πάρει μια αγκαλιά, ο πατέρας φέρνει λεφτά στο σπίτι επειδή πιστεύει πως έτσι θα κερδίσει τον σεβασμό όλων των άλλων μελών κ.τλ. 

Αναλογίσου πόσες από αυτές τις ‘’διαπραγματευτικές συμπεριφορές και τεχνικές’’ κουβαλάς στις ενήλικες σχέσεις σου κι εσύ, ως καρπός των οικογενειακών σου βιωμάτων. Συμπεριφορές που ξέρεις πως θα σε οδηγήσουν στο αποτέλεσμα που επιθυμείς, που σε περιορίζουν όμως παράλληλα από ένα ευρύ φάσμα άλλων συμπεριφορών. Για παράδειγμα, ήξερες πως μέσω του θυμού και των φωνών κέρδιζες πάντα αυτό που ήθελες, οπότε έτσι και στις συντροφικές σου σχέσεις μαθαίνεις πως φωνάζοντας και διατηρώντας την ένταση, κρατάς την ισορροπία και τον έλεγχο.

Και τώρα σκέψου…

Η αλήθεια είναι πως όλες αυτές τις συμπεριφορές λειτουργούν ασυνείδητα και μηχανιστικά, έχοντας γίνει κομμάτι της προσωπικότητάς σου χωρίς να το καταλάβεις, που ακόμα κι αν τις συνειδητοποιήσεις δεν είναι εύκολο να τις αποβάλεις. Ο τρόπος, όμως, που επικοινωνείς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε κρίσιμα ζητήματα, όπως συγκρούσεις, σημαντικές αποφάσεις ζωής, γεγονότα υπό πίεση. Σε βοηθάει, λοιπόν, ο δικός σου διαπραγματευτικός εαυτός σε όλα τα παραπάνω ή μήπως θα ήταν καιρός για μία διαδικασία αξιολόγησης, επαναπροσδιορισμού, αυτοκριτικής και θετικής αλλαγής; Τώρα, αφού αναλογίστηκες και κατανόησες όλα τα παραπάνω, θεωρείς ότι σου ταιριάζουν ή θα άλλαζες κάτι στον τρόπο διαπραγμάτευσής σου;

Ορίστε μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να διαπραγματεύεσαι και να διεκδικείς εποικοδομητικά:

Ανακάλυψε το δικό σου ‘’μοντέλο διαπραγμάτευσης’’.

Εντόπισε τι σου αρέσει, αλλά και τι θα ήθελες να αλλάξεις σ’ αυτό το μοντέλο, κατανοώντας τι δεν σου ταιριάζει.

Αναλογίσου αν ο τρόπος που διεκδικείς και οριοθετείς είναι ένας τρόπος που αποδίδει σεβασμό τόσο στα δικά σου συναισθήματα και επιθυμίες όσο και των άλλων.

Αναγνώρισε και έκφρασε τα πραγματικά σου συναισθήματα και επιθυμίες στους άλλους.

-Γύρνα στην παιδική σου ηλικία και θυμήσου ποιους ρόλους συνήθιζες να κουβαλάς και ποιοι από αυτούς δεν ταιριάζουν πλέον στις ενήλικες σχέσεις που έχεις δημιουργήσει, σε αυτό που είσαι σήμερα.

Κατάγραψε σε ένα χαρτί τις πέντε πιο σημαντικές αξίες στη ζωή σου που θα ήθελες να ακολουθείς. Τώρα, αναλογίσου αν συμπεριφέρεσαι με βάση αυτές ή αν υπάρχουν φορές που τις προδίδεις.

Απάντησε στο ερώτημα ‘’πώς θα ήθελα να μου συμπεριφέρονται οι άλλοι;’’ και έπειτα προσπάθησε να μπεις ‘’στα παπούτσια του άλλου’’. Θα είναι μεγάλη έκπληξη να κοιτάς τον εαυτό σου από μακριά και να εντοπίσεις τι σου αρέσει και τι όχι σε εσένα.

Το να γνωρίσεις καλύτερα ποιος είσαι, ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύναμα κομμάτια σου στην επικοινωνία, είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να μπορέσεις να επικοινωνήσεις αποτελεσματικά με τους άλλους. Εν τέλει, μην ξεχνάς πως το να είσαι καλά με τους άλλους είναι μια διαπραγμάτευση ζωής. Μία διαπραγμάτευση που οφείλεις πάνω απ’ όλα στον εαυτό σου!

Μάθε περισσότερα στο  www.mybestlife.gr

 

Διάβασε ακόμα:

Μήπως Έχεις Εγκλωβιστεί Σε Μια Σχέση Ανάγκης; 

Συναισθηματική Ισορροπία: Γιατί Τη Χρειάζεσαι, Αν Είσαι Σε Σχέση

 

 

Author(s)

  • Μοσχούλα Μπέστα

    Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης

    Η Μοσχούλα Μπέστα είναι σύμβουλος Αυτοβελτίωσης, NLP Practitioner και Life & Health Coach.