Δεν είναι εύκολο να είσαι φροντιστής. Στην προσπάθειά σου να προσφέρεις το καλύτερο στο άτομο που φροντίζεις, υπερβαίνεις τις δυνάμεις σου και συχνά η κούραση σε καταβάλει, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αρνητικά συναισθήματα.

Αν αυτά δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία και ευεξία και την δυνατότητα λήψης αποφάσεων όχι μόνο τη δική σου, αλλά και του ατόμου που φροντίζεις. Ας δούμε όμως ποια είναι τα 10 πιο συνηθισμένα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει ο κάθε φροντιστής.

Τα 10 αρνητικά συναισθήματα των φροντιστών

  • Αίσθημα ανημποριάς / ανικανότητας – ο φροντιστής αισθάνεται ανήμπορος και κάποιες φορές ακόμα και ανίκανος εξαιτίας της κατάστασης του αγαπημένου του προσώπου. Δεν μπορεί να αλλάξει ή να βελτιώσει την κατάσταση της υγείας του και παρόλη την υπερπροσπάθεια που κάνει, ενδέχεται να αισθάνεται ότι η φροντίδα που προσφέρει δεν είναι αρκετή. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς και ότι δεν μπορείς να αλλάξεις την πραγματικότητα, μπορείς όμως να την αποδεχτείς και να μάθεις να ζεις με αυτήν. 
  • Θυμός – Το αίσθημα του θυμού που αισθάνεσαι δεν έχει να κάνει με το άτομο που φροντίζεις – γιατί δεν είσαι θυμωμένος με αυτό – αλλά με την κατάσταση που έχει προκύψει και την οποία καλείσαι να διαχειριστείς. Ο θυμός είναι απόλυτα φυσιολογικό συναίσθημα για έναν φροντιστή, καθώς ο ίδιος καλείται να βάλει σε δεύτερη μοίρα τις δικές του ανάγκες και την δική του ζωή για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην φροντίδα του αγαπημένου του ατόμου ή όταν δεν μπορεί να καταλάβει γιατί το αγαπημένο του πρόσωπο συμπεριφέρεται με έναν ιδιαίτερο τον τρόπο ή γιατί η υγεία του δεν παρουσιάζει βελτίωση παρά τις προσπάθειες και την φροντίδα του. 
  • Άρνηση – Οι φροντιστές ενδέχεται να μην μπορούν να αποδεχτούν τον ρόλο τους και να βρίσκονται σε άρνηση – της νέας τους ιδιότητας. Επίσης, μπορεί να βρίσκονται σε άρνηση των συναισθημάτων τους εξαιτίας του φόβου τους για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι.
  • Εξάντληση – η υπερβολική κούραση και η εξάντληση είναι αναπόφευκτες από τις καθημερινές σου υποχρεώσεις και όλα όσα πρέπει να κάνεις ως φροντιστής, με αποτέλεσμα να πιάνεις πολλές φορές τον εαυτό σου να λέει “κουράστηκα”, “δεν μπορώ να ανταποκριθώ άλλο” ή “δεν μου φτάνει η μέρα για να τα προλάβω όλα”. 
  • Αμηχανία – πολύ συχνά ο φροντιστής αισθάνεται αμηχανία εξαιτίας μίας συγκεκριμένης συμπεριφοράς που εκδηλώνει το αγαπημένο τους πρόσωπο και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Να έχεις όμως στο μυαλό σου ότι το άτομο που φροντίζεις δεν συμπεριφέρεται σκόπιμα έτσι, αλλά εξαιτίας της πάθησής του. 
  • Μετάνοια – Οι φροντιστές συχνά μετανιώνουν, γιατί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάτι διαφορετικά. Το αίσθημα της μετάνοιας είναι στην ανθρώπινη φύση. Ποιος άλλωστε δεν έχει μετανιώσει για πράγματα που έχει κάνει ή αποφάσεις που έχει πάρει και ποιος δεν έχει πει “τι θα γινόταν αν”. Ωστόσο, δεν μπορούμε να αλλάξουμε ό,τι κάναμε στο παρελθόν, αλλά μόνο ό,τι κάνουμε στο παρόν και το μέλλον. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να θυμάσαι πως δεδομένων των δυνατοτήτων σου, κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. 
  • Απομόνωση – ίσως αισθάνεσαι ότι μόνο εσύ μπορείς να φροντίσεις το αγαπημένο σου άτομο. Ωστόσο, σε αυτό το ταξίδι δεν χρειάζεται να είσαι μόνος. Γι’ αυτό μην διστάσεις να ζητήσεις την βοήθεια της οικογένειας και των φίλων σου. 
  • Άγχος / ανησυχία – αυτά τα συναισθήματα εμφανίζονται όταν υπάρχει φόβος και αβεβαιότητα για το αύριο. Τότε, όλες οι αποφάσεις φαντάζουν ακόμα πιο δύσκολες. 
  • Στενοχώρια – Δεν είναι ασυνήθιστο να νιώθεις στενοχώρια και λύπη όταν συγκρίνεις την τωρινή κατάσταση του αγαπημένου σου προσώπου με το παρελθόν. Θα πρέπει ωστόσο να αποδεχτείς την πραγματικότητα και να μάθεις να ζεις με αυτήν.
  • Ενοχή – Οι φροντιστές μπορεί να αισθάνονται ενοχές εξαιτίας όλων αυτών των συναισθημάτων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πιστεύουν πως δεν κάνουν αρκετά για το αγαπημένο τους πρόσωπο. 

Πώς όμως θα μπορέσεις να διαχειριστείς όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής σου, αλλά και της ποιότητας της φροντίδας που προσφέρεις στο αγαπημένο σου άτομο;

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις: 

Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου

Αγνοώντας τα αρνητικά συναισθήματα δεν θα τα κάνεις να φύγουν. Για την ακρίβεια, θα καταφέρεις το ακριβώς αντίθετο: θα αρχίσουν να συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία και την ευεξία σου. Αφιέρωσε λοιπόν λόγο χρόνο, αναγνώρισε τα συναισθήματά σου και προσπάθησε να τα αιτιολογήσεις. Μόλις κατανοήσεις την αιτία τους, μπορείς να αρχίσεις να τα καταπολεμάς. 

Αποδέξου την πραγματικότητα

Προσπάθησε να έχεις στο μυαλό σου πως όσο σκληρά κι αν προσπαθείς, η κατάσταση του αγαπημένου σου προσώπου έχει αλλάξει και πως ενδέχεται να επιδεινωθεί. Αποδέξου αυτό το  γεγονός και εστίασε στο πώς μπορείς να τον/την κάνεις να νιώθει πιο άνετα και όμορφα. Αποδέξου την πραγματικότητα και μάθε να ζεις με αυτήν.

Βρες θετικές διεξόδους

Μην αφήνεις τα αρνητικά συναισθήματα να συσσωρεύονται και να σε κατακλύζουν. Προσπάθησε να βρεις τρόπους για να τα απελευθερώσεις. Μπορείς να κάνεις τα εξής: 

  • Συζήτησε τα προβλήματά σου με ένα κοντινό σου φίλο ή συγγενή 
  • Ασκήσου τακτικά για να αποβάλεις το άγχος και την πίεση 
  • Κράτα ημερολόγιο όπου θα καταγράφεις τους προβληματισμούς, τους φόβους και τις ανησυχίες σου
  • Μην διστάσεις να ζητήσεις την βοήθεια κάποιου ειδικού
  • Προσπάθησε να έρθεις σε επαφή με κάποιον άλλον φροντιστή.

Κάνε ένα διάλειμμα

Ένας άλλος τρόπος να διαχειριστείς τα αρνητικά σου συναισθήματα και να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου είναι να ζητήσεις από ένα μέλος της οικογένειας ή ένα φίλο σου να βοηθήσει προσωρινά. Μίλησε με ειλικρίνεια στο αγαπημένο σου πρόσωπο, εξήγησέ του το λόγο που κάνεις αυτό το διάλειμμα και διαβεβαίωσέ το ότι θα επιστρέψεις σύντομα στο ρόλο σου.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί το χιούμορ είναι απαραίτητο στην ζωή ενός φροντιστή και πώς θα το συμπεριλάβεις στην δική σου

Είσαι φροντιστής; Μάθε να φροντίζεις πρώτα τον εαυτό σου