Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί η έλλειψη φόρτου εργασίας μπορεί να σε αγχώσει.
-Πώς να γίνεις καλύτερος και σε ποιες παγίδες δεν πρέπει να πέσεις.


Στην λίστα με τις αιτίες του άγχους, το οποίο σχετίζεται με τη δουλειά, ο φόρτος εργασίας είναι στην κορυφή. Το να έχεις να ανοίγεις το email σου και να το βλέπεις γεμάτο εισερχόμενα μηνύματα, ή το να έχεις συναντήσεις την μία μετά την άλλη, δεν είναι το ιδανικό σενάριο για κανέναν, και βέβαια μπορεί πολύ εύκολα να σε εξουθενώσει.

Ωστόσο, έρευνα αποδεικνύει ότι ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείς, αν συμφωνείς με τα παραπάνω. Το άγχος το οποίο σχετίζεται με την βαρεμάρα, δηλαδή με το να έχεις πολλή κενή ώρα, εν ώρα εργασίας, τείνει να είναι ο ένοχος που πολλοί εργαζόμενοι έχουν ανθυγιεινές συνήθειες όπως το να ελέγχουν τα social media για νέα posts και το να μην είναι αφοσιωμένοι στην δουλειά τους, ψυχικά και συναισθηματικά. Φυσικά, αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να μειώνεται και η αποδοτικότητά τους.

«Όταν η δουλειά σου είναι χαλαρή, τότε και εσύ μπαίνεις σε ένα άλλο μοτίβο εργασίας, το οποίο δεν σε ενθαρρύνει να κινητοποιηθείς και να είσαι ενθουσιασμένος για τα όσα έχεις να κάνεις. Κινείσαι πιο αργά, ίσως και να διαβάζεις διάφορα άρθρα online ή να βλέπεις βίντεο στο Υοutube, αντί να κάνεις τη δουλειά σου. Κοινώς, βαριέσαι», λέει η coach διαχείρισης χρόνου, Elizabeth Grace, σε άρθρο της στο Harvard Business Review.

«Όλοι μας έχουμε βρεθεί στη θέση σου κάποια στιγμή. Οι περισσότεροι άνθρωποι ωστόσο, βγάζουν περισσότερη δουλειά όταν ο φόρτος εργασίας τους, είναι μεγάλος. Όμως, ο τρόπος που διαχειρίζεσαι την κατάσταση ”αδράνειας” μέσα στην ημέρα εργασίας σου, τελικά παίζει περισσότερο ρόλο στην αποδοτικότητα και την ευτυχία σου», τονίζει η ίδια.

Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να σε κρατήσουν σε εγρήγορση, την επόμενη φορά που θα έχεις χαλαρώσει εν ώρα εργασίας, και που θα σε βοηθήσουν να αποδώσουν καλύτερα, από το να είσαι στο Instagram.

Κάνε το πλάνο της μέρας σου

Μπορείς πολύ εύκολα να χάσεις τον δρόμο και τον στόχο σου, όταν έχεις άπειρο ελεύθερο χρόνο. Προκειμένου να αποφύγεις να κάνεις πράγματα που δεν χρειάζεται να κάνεις, και δεν θα σε βοηθήσουν τελικά, η Saunders προτείνει να κάνεις ένα πλάνο για την ημέρα σου, το οποίο περιλαμβάνει όλους τους στόχους και τις αρμοδιότητες που θέλεις να επιτύχεις, ανάλογα με το τι είναι προτεραιότητα.

«Πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός από όταν έχεις πολλή δουλειά, σχετικά με αυτό. Δες πόση ώρα θα σου πάρει να ολοκληρώσεις την κάθε εκκρεμότητα και κάνε βασικά ένα budget του χρόνου σου», υπογραμμίζει.

Με το να χωρίσεις την ημέρα σου σε κομμάτια, θα παραμείνεις συγκεντρωμένος και τελικά θα έχεις καταφέρει περισσότερα.

Δούλεψε για το μέλλον

Όταν είμαστε απασχολημένοι, συνήθως παραμελούμε την προσωπική μας ζωή. Χρησιμοποίησε τον ελεύθερο χρόνο σου ώστε να ξεκινήσεις πράγματα που στο μέλλον θα σου φανούν χρήσιμα, όταν ο φόρτος εργασίας σου μεγαλώσει. Είτε αυτό είναι να βγάλεις φωτοτυπίες, είτε να κάνεις ένα πλάνο για μελλοντικές συναντήσεις. Τώρα, έχεις τον χρόνο να οργανωθείς και να βρεις μπροστά σου, την δουλειά που έχεις ήδη βγάλει.

Αφοσιώσου στην εξέλιξή σου

Ένα άλλο κόλπο, είναι να αφοσιωθείς και στην εξέλιξή σου, εκτός από τις μελλοντικές σου εκκρεμότητες. Αν μπορείς να παρακολουθήσεις ένα σεμινάριο διαδικτυακά ή κάποιου άλλου είδους εκπαίδευση, τώρα είναι η ώρα να το κάνεις. Έτσι, θα έχεις αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο σου έξυπνα, διευρύνοντας τους ορίζοντές σου.

«Αντί να χαλαρώσεις επικίνδυνα, επίλεξε να παραμείνεις συγκεντρωμένος στον στόχο σου να γίνεις καλύτερος επαγγελματίας. Κάνε δραστηριότητες που θα σε εξελίξουν, και που δεν θα μπορούσες να κάνεις σε διαφορετικές περιόδους«, λέει η Saunders.

Επίσης, μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις ένα λίστα με πράγματα που είναι χαμηλής προτεραιότητας, και κάθε φορά που έχεις ελεύθερο χρόνο, να ολοκληρώνεις εκκρεμότητες και από εκεί.

Κάνε διακοπές

Το να αποφορτίζεσαι είναι απαραίτητο μέτρο πρόληψης ενάντια στην επαγγελματική εξουθένωση. Σε φορτωμένες περιόδους ωστόσο, μοιάζει αδύνατο το να ζητήσεις άδεια από την δουλειά σου. Αν αυτή τη περίοδο όμως, η δουλειά έχει πέσει, μπορείς πάντα να ζητήσεις λίγες μέρες από τον προϊστάμενό σου ώστε να επιστρέψεις δυναμικά και να γυρίσεις ξεκούραστος.

Διάβασε ακόμα:

Πώς το mindfulness σε βοηθάει να ξεπεράσεις την κόπωση και να γίνεις καλύτερος επαγγελματίας

3 Σημάδια ότι ίσως εμποδίζεις την εξέλιξη της ομάδας σου


Author(s)

  • Carina Bonasera

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Carina Bonasera είναι συντάκτρια του Thrive Global.