Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί αντιστεκόμαστε στις αλλαγές.
-Πώς να βγεις αλώβητος από δύσκολες καταστάσεις στην ζωή σου.


Είναι κοινώς αποδεκτή η πεποίθηση ότι όλος ο πλανήτης, περνάει σε φάση αλλαγής. Αν και όλοι περνάμε τις δικές μας προκλήσεις, είμαστε ενωμένοι στο ότι κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει το επόμενο λεπτό στην ζωή μας.

Σήμερα, βρήκα την τέλεια ευκαιρία να μιλήσω για το καινούργιο βιβλίο του Bruce Feiler Life Is in the Transitions: Mastering Change at Any Age. Το συγκεκριμένο, είναι από τα βιβλία που μιλούν τόσο αναλυτικά για ένα θέμα, που στο τέλος έχεις καταλήξει να υπογραμμίζεις όλο το βιβλίο, ψάχνοντας για τα κύρια σημεία. Αν και το βιβλίο είναι εξαιρετικά επίκαιρο, δεν είχε σχεδιαστεί να κυκλοφορήσει τώρα, μιας και η συγγραφή του πήρε στον δημιουργό 5 χρόνια. Όπως είπε και η Yetas Feiler «Αυτό που είναι μοναδικό σχετικά με την εποχή που ζούμε, είναι ότι για πρώτη φορά εδώ και 75 χρόνια, όλη η χώρα βιώνει μια περίοδο μετάβασης και αλλαγής μαζί».

Φυσικά βέβαια, όπως συμβαίνει με όλα τα σημαντικά βιβλία, ο καθένας θα το εκλάβει διαφορετικά. Ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται η ζωή σου, θα έχεις αποκομίσει κάτι αντίστοιχο, και αν το διαβάσεις ξανά, κάτι άλλο. Για εμένα, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε την αλλαγή μέσα μας ώστε να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε με κάτι μεγαλύτερο από εμάς, κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη.

Κάθε φορά που η ρουτίνα της καθημερινότητας αλλάζει, τείνουμε να επικοινωνούμε καλύτερα με τον εσωτερικό μας κόσμο, τον οποίο και συχνά παραμελούμε.

Ο Bruce Feiler, είναι ο κατάλληλος για να μας πάρει μαζί του σε αυτό το ταξίδι. Ο ίδιος άλλωστε, γράφει και διοργανώνει ομιλίες για το συγκεκριμένο θέμα εδώ και πολλά χρόνια, και ειδικεύεται στο πώς να επικοινωνήσουμε με τον εσωτερικό μας κόσμο, ώστε να βρούμε πραγματικό νόημα στις ζωές μας. Έχει γράψει και το best seller Walking the Bible, και μάλιστα το 2014 παρουσίασε την εκπομπή “Sacred Journeys With Bruce Feiler,” στην οποία το κοινό ταξίδεψε μαζί του σε 6 ιστορικές φάσης του κόσμου, πνευματικά.

Το νέο του βιβλίο ξεκίνησε όταν ο ίδιος ένιωθε να βιώνει προσωπική κρίση και μεγάλες αλλαγές: διαγνώστηκε με καρκίνο, ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και ο πατέρας του, είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει. Οπότε ο ίδιος, συνάντησε 225 Αμερικανούς, σε 50 διαφορετικές πολιτείες, οι οποίοι και περνούσαν μια μεγάλη κρίση στη ζωή τους. Άλλοι είχαν χάσει το παιδί τους, άλλοι ήταν σε φάση διαζυγίου και άλλοι βίωναν αλλαγές στην καριέρα τους. Ο ίδιος, ήθελε να δει τι αποκόμισε ο καθένας από αυτή την αλλαγή και μάλιστα η πλειοψηφία των συμμετεχόντων τα πήγε περίφημα στην διαχείριση της εκάστοτε κρίσης.

Όπως γράφει, η ζωή δεν είναι το ομαλό μονοπάτι που περιμένουμε να είναι. Πάντα θα εμφανίζονται εμπόδια και αυτό που έχει αλλάξει, είναι ότι πλέον τα εμπόδια είναι πιο συχνά και μεγαλύτερα. Ο Feiler αναρωτιέται: «Γιατί επιμένουμε να παίρνουμε τις αλλαγές ως κάτι δύσκολο και δυσάρεστο, για το οποίο πρέπει να παλέψουμε σκληρά; Αφού έτσι κι αλλιώς η ζωή είναι γεμάτη αλλαγές, γιατί δεν τελειοποιούμε το πώς να τις διαχειριζόμαστε σωστά;»

Το κλειδί για να βγεις αλώβητος από οποιαδήποτε αλλαγή, είναι αυτό που ο Feiler αποκαλεί «σεισμοί της ζωής», δηλαδή το να βγεις πιο δυνατός από πριν από την όλη κατάσταση, έχοντας χρησιμοποιήσει τον χρόνο σου προκειμένου να επικοινωνήσεις με τον εσωτερικό σου κόσμο. «Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που εγώ ο ίδιος έμαθα από τις χιλιάδες ώρες που συνομίλησα με κόσμο, είναι ότι οι αλλαγές είναι σαν μια άσκηση που έχει στο τέλος ένα μεγάλο μάθημα», αναφέρει.

Αυτές οι περίοδοι κατά τις οποίες αλλάζουμε και περνάμε από μεταβατικά στάδια, είναι φοβερές ευκαιρίες για να βγούμε από την κατάσταση πιο σοφοί, κάτι που αναφέρεται και στα κείμενα από πολλές θρησκείες. «Οι πιο μεγάλες θρησκείες περιλαμβάνουν τη γενική ιδέα ότι οι ανθρώπινες ανακαλύψεις έρχονται μετά από περιόδους που ο άνθρωπος έχει αποσυντονιστεί και αποπροσανατολιστεί», γράφει στο βιβλίο του. « οι Ινδοί λένε αυτές τις φάσεις forest dwelling. Σκεφτείτε όμως ότι ο Αβραάμ πήγε προς το άγνωστο. Ο Μωυσής οδήγησε τον λαό του Ισραήλ στην ερημιά ή ότι ακόμα και ο Ιησούς πήγε στην έρημο και ο Μωάμεθ στα βουνά.»

Το ίδιο, συνεχίζει ο συγγραφέας, βλέπουμε και στην μυθολογία. Ο Οδυσσέας και ο Περσέας, ακόμα και η κοκκινοσκουφίτσα στο παραμύθι, πήγαν προς το άγνωστο για να βρουν το δρόμο τους. «Η πορεία προς το άγνωστο, σηματοδοτεί ότι ο ήρωας της εκάστοτε ιστορίας έχει μπει για τα καλά στο ταξίδι. Είναι δηλαδή έτοιμος να αντιμετωπίσει τα πάντα και να βιώσει την αλλαγή» αναφέρει ο Joseph Campbell.

Είτε η αλλαγή γίνεται ηθελημένα είτε όχι, αυτή η μεταβατική περίοδος είναι εκείνο που μας «βγάζει από τα μέχρι τώρα όρια μας» και περιλαμβάνει την κάθαρση. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα της ζωής μας: να θυσιάζεις κάτι και να γεννιέσαι ξανά. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Feiler: «Πριν ήμουν κάποιος. Τώρα πήρα μια εμπειρία στην ζωή μου και είμαι πλέον ένας άλλος.»

Για τον λόγο αυτό, οι μεταβατικές περίοδοι είναι κατάλληλες για να δημιουργήσεις. Ο Feiler γράφει ότι «η δημιουργία ευδοκιμεί μέσα στην απομόνωση και τον ”αποσυντονισμό”. » Άλλωστε, η ιστορία μας έχει δώσει πολλά τέτοια παραδείγματα: από την Φρίντα Κάλο και τον Μονέ, μέχρι τον Μπετόβεν, όλοι δημιούργησαν τα πιο σημαντικά κομμάτια της καριέρας τους βρισκόμενοι σε απομόνωση.

Κάθε φορά που η ρουτίνα της καθημερινότητας αλλάζει, τείνουμε να επικοινωνούμε καλύτερα με τον εσωτερικό μας κόσμο, τον οποίο και συχνά παραμελούμε.

Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι, ώστε να καταφέρουμε να αποκομίσουμε θετικά στοιχεία από μια μεταβατική περίοδο ή την ζωή μας γενικά, είναι να καταλάβουμε ότι οι ζωές μας είναι μικρές ιστορίες. Ο Feiler εξηγεί ότι «είμαστε άνθρωποι και έχουμε τρωτά σημεία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι σαν ιστορία το πώς σκεπτόμαστε, το πώς ονειρεύομαστε. Πώς αντιδρούμε στις καταστάσεις και τι κάναμε στο παρελθόν και το παρόν μας. Για αυτό άλλωστε οι μεταβατικές φάσεις και οι αλλαγές μας φαίνονται σαν απειλή. Η ίδια μας η ύπαρξη βασίζεται στην αλλαγή».

Η όποια αλλαγή, μας δίνει την ευκαιρία της εξέλιξης και την ευκαιρία να διορθώσουμε κάτι που πάντα θέλαμε. Ο Feiler γράφει ότι η μετάβαση είναι σαν «αυτοβιογραφική πράξη, κατά την οποία έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μια επανεκκίνηση και να βάλουμε στο βιβλίο της ζωής μας ένα ή δύο κεφάλαια, βάζοντας ένα λιθαράκι στην εξέλιξή της ίδιας της ζωής».

Πώς όμως μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό; Το βιβλίο είναι πολύ κατατοπιστικό και ο Feiler χρησιμοποίησε τον όρο «μικρά βήματα», κάτι που και εμείς στο Thrive Global, έχουμε στα προγράμματά μας.

Είναι εκείνες οι μικρές αλλαγές που στο τέλος κάνουν μεγάλη διαφορά στην ζωή μας. Μπορεί να μοιάζουν μικρές για εμάς, αλλά έτσι είναι πιο εύκολο να τις εντάξουμε στην καθημερινότητα. Όπως λέει και ο Feiler είναι κάποια «εργαλεία που όλοι μπορούμε να μάθουμε να χρησιμοποιούμε για να μας βοηθούν. Τα εργαλεία αυτά είναι ”η αποδοχή της κατάστασης, το να ξεκινήσεις την αλλαγή, να κόψεις τις παλιές συνήθειες και να δημιουργήσεις νέους δρόμους, ανακαλύπτοντας το νέο σου εαυτό. Μετά θα μπορείς και εσύ να πεις την ιστορία σου σε άλλους.”»

Το πιο δυνατό βήμα ανάμεσα στα υπόλοιπα, είναι το να γράψεις εσύ την δική σου ιστορία. Ο Feiler, παραθέτει μια μελέτη του 1986 από τον James Pennebaker για το Πανεπιστήμιο του Τέξας. Ο Pennebaker, ζήτησε από μια ομάδα ατόμων να γράφουν για 4 μέρες, 15 λεπτά πριν κοιμηθούν για μια τραυματική τους εμπειρία. Αν και η εμπειρία ήταν πολύ οδυνηρή, και μάλιστα αρκετοί έκλαιγαν κατά τη διάρκεια της συγγραφής της, ένα χρόνο μετά διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες χρειάστηκαν λιγότερες επισκέψεις σε κέντρα υγείας και μάλιστα το 70%, κατάλαβε καλύτερα τον εαυτό του. Μάλιστα, μελέτες που έγιναν στην συνέχεια έδειξαν ότι είχε ενισχυθεί το ανοσοποιητικό τους.

Πολλές άλλες μελέτες έδειξαν ότι να μιλάμε για τις εμπειρίες μας σε άλλους, μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα. «Το να νιώθεις ότι είσαι σε δίλημμα είναι σημάδι ότι νιώθεις μοναξιά», γράφει ο Feiler. «Το να μην είσαι ούτε πλήρως αφοσιωμένος εδώ, αλλά ούτε και κάπου αλλού, σε κάνει να νιώθεις ότι δεν ανήκεις πουθενά. Για αυτό είναι τόσο σημαντικό να επικοινωνούμε με άλλους κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου. Η ανθρώπινη φύση μας είναι να μοιραζόμαστε», αναφέρει ο συγγραφέας.

Ένα ακόμα κλειδί είναι το να νιώθεις ευγνωμοσύνη. Είμαι μεγάλη υπέρμαχος της ευγνωμοσύνης, και αποτελεί έναν από τους πυλώνες του Thrive Global. Ο ίδιος ο Feiler στις συνεντεύξεις του, αναφέρει ότι η ευγνωμοσύνη βοήθησε πολλούς ανθρώπους να βρουν νόημα σε μια μετάβαση που έκαναν. «Σε έναν κόσμο χωρίς όρια, τα πρότυπα που έχουμε μπορούν να βοηθήσουν από ολόκληρη τη χώρα μέχρι και μια ολόκληρη ήπειρο», συνεχίζει λέγοντας.

Θα ήθελα να αναφέρω ένα ακόμα σημαντικό σημείο σχετικά με την μετάβαση. Οι αλλαγές, δεν έχουν να κάνουν πάντα με την ευτυχία, αλλά με το βρεις το πραγματικό νόημα. «Η ευτυχία εμπεριέχει μέσα την ανάγκη να αφοσιωθούμε στον εαυτό μας, ενώ το πραγματικό νόημα έχει να κάνει με την αφοσίωση σε κάτι μεγαλύτερο από εμάς. Η ευτυχία είναι μόνο για το τώρα, ενώ το πραγματικό νόημα της ζωής ενώνει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον», γράφει ο Feiler.

Το να βρεις το πραγματικό νόημα της ζωής είναι κάτι που πολλοί προσκυνητές προσπαθούν. Ο Feiler περιέγραψε τι συμβαίνει σε πολλές θρησκείες και αν και αρκετές από αυτές δεν είναι πλέον τόσο μεγάλες, η ανάγκη να βρούμε την εσωτερική μας γαλήνη είναι μεγαλύτερη από ποτέ. «Ο κόσμος φεύγει από τις εκκλησίες αλλά δεν σταματά να αναρωτιέται ποιος είναι, από πού έρχεται και γιατί μια ανώτερη δύναμη του δίνει εμπόδια, κάτι που σημαίνει ότι συνεχίζει να έχει αξίες και συνεχίζει να πιστεύει ότι κάτι υπάρχει που είναι μεγαλύτερο από αυτόν», αναφέρει.

Τώρα πλέον, δεν χρειάζεται να βγούμε καν από το σπίτι και να απευθυνθούμε κάπου αλλού για να αναρωτηθούμε ή και να απαντήσουμε τα παραπάνω. Η πανδημία έχει κάνει όλο το πλανήτη να βρίσκεται μπροστά από μια μετάβαση. «Αν δεν έχεις αλλάξει την κοσμοθεωρία σου την ώρα που όλος ο πλανήτης βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση της πανδημίας, αν και εσύ ο ίδιος δεν έχεις νιώσει ότι περνάς μια προσωπική πρόκληση, τότε σίγουρα δεν έχεις παρατηρήσει τι συμβαίνει γύρω σου. Και αυτό είναι ένας ιός όχι μόνο του σώματός σου, αλλά και του μυαλού», γράφει.

Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη περίοδο της αλλαγής και της πρόκλησης, για να βρούμε τον εαυτό μας και να γράψουμε το επόμενο κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής μας. Και θα το κάνουμε όχι παρά τις αλλαγές που βιώνουμε, αλλά εξαιτίας τους. Όπως έχει γράψει ο Viktor Frankl: «Σε περιόδους κρίσεων, οι άνθρωποι ψάχνουν το αληθινό νόημα. Το αληθινό νόημα είναι μια δύναμη από μόνο του. Όλη μας η υπάρξη βασίζεται στο να το ψάχνουμε και στο τέλος, να το βρίσκουμε.»

Όπως και αν διαμορφωθεί η ζωή μας τα επόμενα χρόνια, ξέρουμε ότι θα είναι πολύ διαφορετική. Ότι και εμείς οι ίδιοι, θα είμαστε διαφορετικοί. Οπότε, ας αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας σωστά. «Οι μεταβάσεις και οι αλλαγές δεν θα εκλείψουν», λέει ο Feiler και συνεχίζει: «το κλειδί είναι να επωφελούμαστε από αυτές και να μην αντιστεκόμαστε. Μην κλείνεις τα μάτια σου όταν ξεκινάνε τα δύσκολα σημεία γιατί από τα δύσκολα φτιάχνονται οι ήρωες».

Διάβασε ακόμα:

Γίνε Ένας Changemaker. Μπορείς!

14 Αλλαγές Που Πρέπει Να Κάνεις Στα 30 Σου

Author(s)

  • Arianna Huffington

    Ιδρύτρια του Thrive Global

    Η Arianna Huffington είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας 15 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων best seller “Thrive” και “The Sleep Revolution”. Το 2005 δημιούργησε την Huffington Post, ένα site που σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το 2016, αποχώρησε από την Huffington Post για να ιδρύσει το Thrive Global, με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε. Έχει ανακηρυχθεί από το Time Magazine και το Forbes ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη.