Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι η πιο δύσκολη ερώτηση σε συνεντεύξεις για δουλειά.
-Πώς να την απαντήσεις σωστά και να πάρεις την θέση.


Σίγουρα το να σου παίρνουν συνέντευξη για μια θέση εργασίας είναι στρεσογόνο, αλλά η πιο επίφοβη ερώτηση είναι η παρακάτω: «Πώς έχεις χειριστεί μια δύσκολη κατάσταση στην δουλειά σου»; Αν και όλοι μας έχουμε περάσει δύσκολες στιγμές στον χώρο εργασίας μας, το να πρέπει να μιλήσουμε για αυτές στον υποψήφιο εργοδότη μας, δεν είναι και ότι πιο ευχάριστο. Φυσικά, μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει και το ότι εκείνη την στιγμή, πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ώριμοι και σωστοί επαγγελματίες. Η καλύτερη απάντηση που μπορείς να δώσεις είναι ότι ανέστρεψες την κατάσταση.

Το να καλμάρεις το στρες σου δεν είναι κάτι που θα σε βοηθήσει απλά σε μια συνέντευξη για δουλειά αλλά αν πραγματικά το καταφέρεις, μπορεί να σε βοηθήσει σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Το μη διαχειρίσιμο στρες μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σου υγεία, και να κάνει χειρότερη την γενική κλινική σου εικόνα.

Όμως, το να προσεγγίζεις το στρες με το κατάλληλο σκεπτικό θα φανεί χρήσιμο ώστε να δεις τα πράγματα σφαιρικά και τελικά να βρεις την λύση.

«Όταν εσύ ο ίδιος επιλέγεις να δεις το στρες σαν κάτι βοηθητικό για εσένα, τότε αυτόματα παίρνεις κουράγιο. Και όταν επιλέγεις να επικοινωνείς με τους γύρω σου, παρά το άγχος σου τότε αναπτύσσεις την ικανότητα να αντέχεις κάτω από αντίξοες συνθήκες», λέει η ψυχολόγος του Stanford, Kelly McGonigal.

«Με το να αντιμετωπίζεις το άγχος με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο γίνεσαι καλύτερος στην διαχείρισή του, αλλά και κάνεις μια πολύ προφανή δήλωση στον εαυτό σου. Ότι του έχεις εμπιστοσύνη, ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Και βέβαια, υπενθυμίζεις σε εσένα τον ίδιο ότι δεν είσαι μόνος αλλά έχεις κόσμο γύρω σου που μπορεί να σε βοηθήσει», αναφέρει.

Μάλιστα η ίδια συνιστά την επόμενη φορά που θα βρεθείς υπό πίεση, να αναζητήσεις την στήριξη ενός φίλου σου ή του μέντορά σου στη δουλειά. Η εμπειρία τους θα διευρύνει τους ορίζοντές σου και αν έχουν περάσει και εκείνοι κάτι παρόμοιο, θα νιώσεις ότι δεν είσαι μόνος. Αν για παράδειγμα, νιώθεις αγχωμένος για ένα επικείμενο deadline, θυμήσου μια ακόμα φορά που βρέθηκες σε αντίστοιχη θέση και τα κατάφερες.

Με το να αναλύσεις αυτή τη στρατηγική την ώρα που δίνεις μια συνέντευξη για δουλειά, αμέσως δείχνεις στον πιθανό εργοδότη σου ότι έχεις την ικανότητα να βγαίνεις αλώβητος από δύσκολες καταστάσεις και ότι είσαι πρόθυμος να μοιραστείς την γνώση σου και με άλλους.

Αυτό βέβαια, δεν σε κάνει μόνο κατάλληλο για οποιαδήποτε θέση, αλλά μπορεί και να βοηθήσει τον υποψήφιο εργοδότη σου να ξεπεράσει κάποιο εμπόδιο για το οποίο και εκείνος νιώθει άγχος.

Διάβασε ακόμα:

Προετοιμάσου Για Συνέντευξη Σαν Ολυμπιονίκης

Συνέντευξη Για Δουλειά; 5 Μυστικά Για Να Προετοιμαστείς Σωστά

Author(s)

  • Alexandra Hayes

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Alexandra Hayes είναι συντάκτρια του Thrive Global.