Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα σε βοηθήσει ένα “ψεύτικο” χαμόγελο.
-Γιατί να βρεις ένα confidence buddy.


Υπάρχουν φορές που δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος για τον εαυτό σου και αμφιβάλλεις για τις δυνάμεις και τις ικανότητές σου. Στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του σήμερα είναι πολύ δύσκολο να διατηρείς καθημερινά την αυτοπεποίθηση, την ενέργεια και την καλή σου διάθεση.

Τα καλά νέα είναι ότι η επιστήμη σε βοηθάει να τα καταφέρεις. Δοκίμασε μία από τις ασκήσεις που ακολουθούν, πίστεψε στον εαυτό σου και βελτίωσε την ψυχολογία σου.

1.Φτιάξε τη στάση του σώματός σου

Η ψυχολόγος και καθηγήτρια του Harvard, Amy Cuddy, σε ομιλία της στο TED υποστηρίζει ότι η στάση του σώματός σου μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου και κατ΄ επέκταση τη διάθεσή σου.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Cuddy μελέτησε τη στάση του σώματος των συμμετεχόντων, από τους οποίους ζήτησε να κάθονται είτε με στητό κορμό είτε όχι. Παράλληλα, μέτρησε τα επίπεδα τεστοστερόνης και κορτιζόλης, των ορμονών που επηρεάζουν την αυτοπεποίθηση και το στρες αντίστοιχα, πριν και μετά από αυτό.

Όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν μία στητή στάση σώματος, μετά από 2 λεπτά είχαν 20% αύξηση της τεστοστερόνης τους και μία μείωση της τάξεως του 25% της κορτιζόλης, αποδεικνύοντας πως ακόμα και η στάση του σώματος μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης.

2.Χαμογέλασε

Το γέλιο είναι το φάρμακο που ψάχνεις! Ένα χαμόγελο είναι ένας δυναμικός τρόπος επικοινωνίας, αλλά κι ένας αποδεδειγμένος τρόπος βελτίωσης της διάθεσης. Επειδή, παρότι όλοι έχουμε διαφορετικά χαμόγελα και πολλές φορές μπορεί να χαμογελάμε ψεύτικα, σύμφωνα με έρευνα του 2012, ακόμα κι ένα ψεύτικο χαμόγελο μας κάνει καλό, αφού μειώνει τους χτύπους της καρδιάς, διώχνει το άγχος και βελτιώνει την ψυχολογία μας. Γι’ αυτό, ακόμα κι αν δεν αισθάνεσαι καλά, χαμογέλα έστω και με το ζόρι. Θα αισθανθείς σίγουρα καλύτερα.

Σύμφωνα με έρευνα η γλώσσα του σώματός σου επηρεάζει και τον τρόπο που σκέφτεσαι.

3. Βρες ένα άτομο που αυξάνει την αυτοπεποίθησή σου

Όταν δεν αισθάνεσαι καλά, μπορείς να στραφείς για βοήθεια στην οικογένεια και τους φίλους σου. Οι επιστήμονες μάλιστα υποστηρίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι υπάρχουν άτομα γύρω σου στα οποία μπορείς να βασιστείς, καθώς ένα δίκτυο υποστήριξης έχει μακροπρόθεσμα οφέλη, μια και σε βοηθάει να διαχειριστείς το άγχος σου και να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου. Είτε λοιπόν είναι συνάδελφος, είτε φίλος, είτε ένα μέλος της οικογένειά σου, αναζήτησε τους βοηθούς γύρω σου, βρες το δικό σου “confidence buddy” και κάθε φορά που χρειάζεσαι ένα boost αυτοπεποίθησης απευθύνσου σε αυτόν.

4. Άκουσε ένα τραγούδι με έντονο ρυθμό

Η μουσική αυξάνει την αποδοτικότητά σου, αλλά και τα επίπεδα ενέργειάς σου. Σύμφωνα με έρευνα του 2014 όμως επηρεάζει και την αυτοπεποίθησή σου. Ερευνητές μελέτησαν 31 τραγούδια διαφορετικών εποχών, προκειμένου να διαπιστώσουν πόση αυτοπεποίθηση ένιωθαν οι άνθρωποι πριν και αφού τα ακούσουν. Ανακάλυψαν ότι τα τραγούδια με έντονο ρυθμό έκαναν ένα άτομο να νιώθει περισσότερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με όσα είχαν πιο αργό.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Φτιάξε μία λίστα με τα αγαπημένα σου τραγούδια σε έντονο ρυθμό και την επόμενη φορά που θα θέλεις να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση και να ανεβάσεις τη διάθεσή σου, άκουσέ τα.

 

Διάβασε ακόμα:

7 Απλά Βήματα Για Να Είσαι Χαρούμενος Όλη Την Ημέρα

Έρευνα: Γιατί Είμαστε Λιγότερο Ευτυχισμένοι;

Author(s)

  • Η Leslie Ye είναι συντάκτρια του HubSpot.