Θέληση, απόφαση, δέσμευση, εφαρμογή, συνήθεια, αλλαγή. Έξι μυστικά για να υιοθετήσουμε μία νέα συνήθεια και να αλλάξουμε μία κακή που έχει αποτυπωθεί όχι μόνο στον εγκέφαλό μας, αλλά και την καθημερινή μας ρουτίνα. Ακόμα όμως και σε μία αρκετά δύσκολη και πρωτόγνωρη για όλους περίοδο – όπως αυτή που βιώνουμε – μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλαγές που θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή και την καθημερινότητά μας, αντικαθιστώντας κάποιες κακές συνήθειες, με άλλες πιο υγιεινές. 

Κι επειδή το άγχος και το στρες του κορονοϊού, αλλά και το διάστημα που μείναμε σπίτι, είχαν σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν οι κακές μας συνήθειες, να κοιμόμαστε λιγότερο, να μην τρεφόμαστε σωστά, να βγάλουμε από το πρόγραμμά μας τη γυμναστική, να δουλεύουμε περισσότερο, να μην περνάμε ποιοτικό χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να μην κάνουμε διάλειμμα από την τεχνολογία, ένα βήμα πριν το καλοκαίρι, ήρθε η στιγμή να διορθώσουμε τα λάθη που κάναμε την άνοιξη. Και επειδή κάθε αλλαγή, μικρή ή μεγάλη, ξεκινάει πάντα από μικρά βήματα, για να υιοθετήσεις μία νέα συνήθεια ακολούθησε 4 χρυσούς κανόνες:

  • Βάλε συγκεκριμένους στόχους: όσο πιο ξεκάθαρος είναι ο στόχος σου τόσο πιο εύκολα μπορείς να τον πετύχεις. 
  • Κάνε ελκυστικό τον στόχο σου: έρευνες καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του “temptation bundling” – του συνδυασμού δηλαδή μίας ευχάριστης συνήθειας με μία όχι και τόσο ευχάριστη. 
  • Απλούστευσε τη ζωή σου: δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για να κάνεις τα πράγματα πιο εύκολα και να μην την αντιμετωπίζεις σαν αγγαρεία ή πρόκληση. 
  • Επιβράβευσε την προσπάθειά σου: η επιβράβευση είναι η κινητήριος δύναμή σου για να επαναλάβεις τη νέα σου συνήθεια.

Διάβασε ακόμα:

3 Συνηθισμένα εμπόδια που αποτρέπουν την ευτυχία

Οι θετικές σκέψεις θα μας βοηθήσουν να ευημερήσουμε στη νέα πραγματικότητα

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.