“Η γυναίκα μου κι εγώ δουλεύουμε πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να μην περνάμε ποιοτικό χρόνο με τους γιους μας. Πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε το εξής δίλημμα: να περάσουμε ένα απόγευμα μαζί ως οικογένεια ή να φάμε βιαστικά και να διαβάσουμε τα παιδιά μας, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα πάνε νωρίς για ύπνο”; – Daniel Hodges

A: Καταρχάς μπράβο σας που προγραμματίζετε να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας μετά τη δουλειά. Θα σας πρότεινα γυρίζοντας σπίτι από τη δουλειά να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να αποφορτιστείτε. Και αφού φάτε και διαβάσετε τα παιδιά σας, κάντε την ώρα του ύπνου, ώρα διασκέδασης για όλη την οικογένεια. Έτσι, θα έχετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί με τα παιδιά σας, ενώ παράλληλα εκείνα θα ετοιμάζονται για ύπνο. Μπορείτε ακόμα να κάνετε όλη αυτή τη διαδικασία να μοιάζει με παιχνίδι: δημιουργείστε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και καταγράψτε τα βήματα, για παράδειγμα πλύσιμο δοντιών – πιτζάμες – προετοιμασία για την επόμενη. Επινοήστε “βραβεία” για όλα αυτά και δείτε στο τέλος της εβδομάδας ποιος είναι ο νικητής.

Σύμφωνα με τον Dr. Guy Leschziner, νευρολόγο και head of the Sleep Disorders Center στο Guy’s Hospital του Λονδίνου, το δίλημμά σου είναι ένα δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι γονείς. Δεν υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος να βρεις την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής – ιδιαίτερα σε ότι αφορά στον ύπνο των παιδιών. Ο πειρασμός πάντα είναι ο ίδιος: να περάσεις περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σου ακόμα και εις βάρος του ύπνου των παιδιών σου; Και αυτό σίγουρα δεν συνίσταται ιδιαίτερα όταν τα παιδιά είναι μικρά, καθώς ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωματική και ψυχική τους υγεία, όπως επίσης και για τη σχολική τους απόδοση. Μην ξεχνάς ότι δεκάδες έρευνες υποστηρίζουν ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε μειωμένη αντίληψη, δυσκολίες στη συμπεριφορά, συναισθηματικές εξάρσεις, οι οποίες επηρεάζουν όχι μόνο τη ζωή στο σχολείο, αλλά και τη ζωή στο σπίτι.

Επομένως κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ασχοληθείτε με ότι έχει να κάνει με το βραδινό πρόγραμμα των παιδιών: μπάνιο, διάβασμα στο κρεβάτι, λίγη μουσική πριν τον ύπνο. Όλα αυτά θα σας χαρίσουν επιπλέον χρόνο με τους γιους σας χωρίς να στερούν τον ύπνο τους. Αφήστε τις πιο διασκεδαστικές και οικογενειακές δραστηριότητες για το Σαββατοκύριακο, όπου ο χρόνος είναι περισσότερος. Έτσι οι γιοι σας θα είναι ξεκούραστοι, πιο χαρούμενοι και πιο υγιείς.

Μία άλλη sleep specialist, η Fiona Barwick, director of the Sleep & Circadian Health Clinic του Stanford University School of Medicine’s Sleep Medicine Center, προτείνει το εξής: μπορείς να χωρίζεις τα tasks με τη γυναίκα σου τις καθημερινές, έτσι ώστε να αυξάνετε τον χρόνο που περνάτε με τα παιδιά σας. Για παράδειγμα, ο γονιός που φτάνει πρώτος στο σπίτι να ετοιμάζει το βραδινό και ο τελευταίος να μαζεύει το σπίτι. Αφού έχουν γίνει όλες οι δουλειές, μπορεί να αρχίσει η ώρα διασκέδασης για όλη την οικογένεια, που συμβάλλει στη δημιουργία θετικών συναισθημάτων και την αίσθηση της ασφάλειας. Ωστόσο η ίδια θεωρεί ότι οι έντονες δραστηριότητες καλό είναι να σταματούν κατά τις 19.15 – δεδομένου ότι τα παιδιά πηγαίνουν για ύπνο στις 20.00 – και στη συνέχεια να ασχολείστε με πιο ήρεμες. Γιατί στο τέλος της ημέρας η ανάγκη για ύπνο είναι πολύ έντονη, ιδιαίτερα αν κάποιος ήταν πολύ δραστήριος μέσα στην ημέρα.

Και κάτι ακόμα: να είστε δημιουργικοί! Παίξτε ένα παιχνίδι, πείτε τα νέα της ημέρας, κάντε κάτι πρωτότυπο και διασκεδαστικό. Και επειδή και εσύ και η γυναίκα σου δουλεύετε πολύ, καλό είναι να αφιερώνετε χρόνο και στη δική σας χαλάρωση. Να κοιμάστε καλά για να έχετε περισσότερη ενέργεια.

Διάβασε ακόμα:

Ποιοτικός Χρόνος Με Το Παιδί Μόλις Γυρίσεις Από Τη Δουλειά. Πώς Θα Το Καταφέρεις!

Ζούνε Τα Παιδιά Χωρίς Αγάπη;

Author(s)

  • Shelly Ibach

    Sleep Editor-at-Large, Thrive Global

    Η Shelly Ibach είναι President and CEO of Sleep Number και Sleep Editor-at-Large της Thrive Global.