Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι μουσική να ακούσεις αν είσαι αγχωμένος.
-Ποια τραγούδια θα σε γεμίζουν ενέργεια.


Έχει γίνει η μουσική περισσότερο καταθλιπτική; Κι όμως ναι! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Royal Society Open Science. Ποιοι πράγοντες όμως έχουν συμβάλει σε αυτό; Καταρχάς έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές στον τρόπο που καταναλώνουμε τη μουσική. Πλέον επικρατούν οι πιο ήρεμες, οι πιο απαλές και πιο θλιβερές μελωδίες, επειδή φαίνεται να ταιριάζουν περισσότερο σε κάθε στιγμή. Το παράδοξο είναι ότι το να καταναλώνουμε όλη αυτή τη θλιβερή μουσική δεν είναι απαραίτητα κακό για εμάς.

Επιστημονικά άρθρα συνδέουν τη μουσική με την αλλαγή ή τη διατήρηση της διάθεσής μας, ενώ αντίστοιχη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Music Perception υποστηρίζει ότι η μουσική αποτελεί ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για την ψυχολογία μας.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε στο άκουσμα ενός συγκεκριμένου είδους μουσικής είναι καθαρά προσωπικός. Αν για παράδειγμα προτιμάς μία πιο θλιβερή μουσική, δεν σημαίνει ότι αυτή θα σε κάνει να νιώσεις χειρότερα. Μπορεί να σου προκαλέσει και τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα: χαρά, νοσταλγία, δέος ή γαλήνη, υποστηρίζει ο William Ford Thompson, καθηγητής του Australia’s Macquarie University, Director of the Music, Sound and Performance Lab και συγγραφέας του βιβλίου “Music, Thought and Feeling: Understanding the Psychology of Music”. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με άλλα είδη μουσικής.

Αν τώρα αναρωτιέσαι ποιο είδος μουσικής θα σε κάνει να βελτιώσεις τη διάθεσή σου, οι ειδικοί σου απαντούν:

Αν νιώθεις άγχος

Άκουσε κάτι σε αργό ρυθμό

“Γενικά η αργή μουσική είναι καταπραϋντική” υποστηρίζει ο Glenn Schellenberg, μέλος του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Αν οι νότες κυλούν αργά, άσχετα με το αν οι στίχοι είναι χαρούμενοι ή όχι, ή και με το είδος της μουσικής, θα νιώσεις πιο χαλαρός και ήρεμος.

Αν είσαι στενοχωρημένος

Άκουσε κάτι σε γρήγορο ρυθμό

Μία μουσική με γρήγορο ρυθμό σε γεμίζει ενέργεια και σε ξεσηκώνει, με αποτέλεσμα να βελτιώνει την ψυχική σου υγεία υποστηρίζει ο Schellenberg.

Αν θέλεις λοιπόν να βελτιώσεις την διάθεσή σου, απλά άκουσε οποιοδήποτε είδος μουσικής. Και για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, άκουσε μουσική με παρέα! Σύμφωνα με έρευνες, η επίδραση της μουσικής είναι ακόμα μεγαλύτερη όταν την μοιράζεσαι! Προσπάθησε λοιπόν – όποια και αν είναι η διάθεση σου – να αφιερώνεις χρόνο στα αγαπημένα σου πρόσωπα ακούγοντας μεταξύ άλλων και μουσική.

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Αύξησε Την Αποδοτικότητά Σου Μετά Μουσικής!

Μουσική: Κι Όμως, Είναι Θεραπεία!

Author(s)

  • Nora Battelle

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Nora Battelle είναι αρθρογράφος στο Thrive Global. Έχει σπουδάσει Αγγλική και Γαλλική Λογοτεχνία και τη συναρπάζει η γλώσσα, ο πολιτισμός, το internet και όλα τα μικρά πράγματα που μας βοηθούν να ευημερήσουμε.