Πρόσφατα είχα την δυνατότητα να γνωρίσω μερικούς φοιτητές, καθώς έδωσα μία σειρά διαλέξεων στο πανεπιστήμιό τους αναφορικά με θέματα ηγεσίας. Μετά το πέρας των διαλέξεων, συμμετείχα σε μία εθελοντική προσπάθεια που οργάνωσε μία ομάδα εξ αυτών. Αυτό που κάναμε ήταν να συσκευάσουμε γεύματα για παιδιά που στερούνται τροφής. Αυτή η προσπάθεια με έκανε να νιώσω ανακούφιση και με γέμισε κουράγιο και ελπίδα.

Όλοι μας εστιάζουμε στη δική μας κοινωνία. Δεν μπορούμε όμως να ξεχνάμε τις ευθύνες που έχουμε ως πολίτες του κόσμου. Αυτή η ομάδα φοιτητών μου υπενθύμισε να μην βάζω όρια στο πότε και το πού μπορώ να προσφέρω και να κάνω την διαφορά.

Ακολουθούν 5 λόγοι, εμπνευσμένοι από αυτήν μου την εμπειρία, που ίσως σε πείσουν να γίνεις κι εσύ εθελοντής και να προσφέρεις την βοήθειά σου σε τοπικό επίπεδο ή και πέρα από αυτό. Θα συνειδητοποιήσεις ότι τα οφέλη του εθελοντισμού είναι σημαντικά και για τη ζωή και για τη δουλειά σου.

1.Θα μάθεις πολλά καινούργια πράγματα

Η γνώση δεν περιορίζεται σε μία τάξη, ένα σεμινάριο ή μία διάλεξη. Μπορείς να μάθεις πολλά περισσότερα από την ενασχόλησή σου με τον εθελοντισμό και με αυτόν τον τρόπο να διευρύνεις τους ορίζοντές σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να αισθανθείς πιο δυνατός ως άτομο.

2. Θα έχεις αντίκτυπο σε κάποιον

Κατά τη διάρκεια αυτής της εθελοντικής δράσης, όλοι όσοι συμμετείχαμε  ως εθελοντές, συσκευάσαμε γεύματα για 135 παιδιά. Η ομάδα μας, που απαρτιζόταν από άτομα κάθε ηλικίας, φύλου και καταγωγής, πέρασε δύο ώρες γεμίζοντας κουτιά με τρόφιμα. Συνομιλούσαμε μεταξύ μας και νιώθαμε τεράστια ικανοποίηση κάθε φορά που γεμίζαμε κάθε κουτί, γιατί ξέραμε ότι την επόμενη φορά που αυτό το κουτί θα ανοίξει, θα αλλάξει την ζωή κάποιου.

3. Θα γνωρίσεις καινούργια άτομα

Η ενασχόληση με τον εθελοντισμό αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσεις νέα άτομα και να δημιουργήσεις καινούργιες σχέσεις. Μέσα από αυτήν την εμπειρία θα αποκτήσεις νέα ενδιαφέροντα και ίσως αποφασίσεις ακόμη και να κάνεις μία στροφή στην καριέρα σου. Γνωρίζω ένα άτομο που άλλαξε την επαγγελματική του πορεία, μετά από την εμπειρία του ως εθελοντής σε μία οργάνωση.

4. Θα αποκτήσεις νέα προσόντα

Ο εθελοντισμός θα σε βοηθήσει να μάθεις να επιλύεις προβλήματα που προκύπτουν, να προγραμματίζεις, να συνεργάζεσαι και να δουλεύεις ομαδικά. Αν μάλιστα ηγείσαι αυτής της προσπάθειας, θα μάθεις να ασκείς επιρροή στα άτομα γύρω σου, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις μεγάλη προσπάθεια. Τα νέα αυτά προσόντα θα σε βοηθήσουν να ανταποκριθείς καλύτερα και στη δουλειά σου ή ακόμα και να βρεις δουλειά.

5. Θα διασκεδάσεις

Κάνοντας κάτι διαφορετικό από την καθημερινή σου ρουτίνα θα σε συναρπάσει και θα σου προσφέρει στιγμές διασκέδασης. Έρευνες μάλιστα αποδεικνύουν πως ο εθελοντισμός έχει θετική επίδραση στην σωματική και ψυχική σου υγεία.

Διάβασε ακόμα:

3 Μαθήματα Ζωής Που Μου Έδωσε Ο 7χρονος Γιος Μου

Μάθε Γιατί Η Προσφορά Σε Κάνει Καλύτερο Άνθρωπο

Author(s)

  • Lisa Shasky

    σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

    Η Lisa Shasky είναι σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης.