Η αδερφική σχέση είναι από τα πλέον μακροχρόνια είδη σχέσης. Όσοι έχουμε αδέρφια, μοιραζόμαστε συνήθως τους ίδιους δύο γονείς, κοινές εμπειρίες αλλά και δυνατές αναμνήσεις. 

Η αδερφική σχέση συνεισφέρει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του κάθε παιδιού. Οι αδερφικές σχέσεις οικοδομούνται με αγάπη και στοργή, αλλά φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να χαρακτηριστούν την ίδια ώρα και από σκαμπανεβάσματα, λογομαχίες, ανταγωνισμούς και ζήλιες. Η ένταση κι οι διαφωνίες, σε καθημερινή βάση, στα αδέρφια είναι φυσιολογικές συμπεριφορές και ακόμη και αυτά τα αρνητικά συναισθήματα είναι ικανά να προσφέρουν πολλές ευκαιρίες στην ανάπτυξη των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων ενός παιδιού. 

Τι μπορεί να κάνει ο γονιός για να καλλιεργήσει μια θετική σχέση μεταξύ των αδερφών όταν υπάρχουν διαφωνίες;

Σε τέτοιου είδους συγκρούσεις, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι γονείς, για αρχή, είναι να αφήσουν τα παιδιά να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους. Με αυτόν τον τρόπο, τα αδέρφια φτάνουν ταχύτερα στην επίλυση των «προβλημάτων» και καταλήγουν από μόνα τους σε κάποια λύση ή ανακωχή.  Παροτρύνετε τα αδέρφια να εκφράσουν αυτό που νιώθουν είτε με μια ζωγραφιά είτε με μια ιστορία που θα φτιάξουν. Βοηθήστε τα, διακριτικά και ψύχραιμα, να σκεφτούν προτάσεις και να καταλήξουν μόνα τους σε μια επιθυμητή λύση, και από τις δύο μεριές.

Όταν ένα αδερφάκι χρειάζεται βοήθεια στην εργασία για το σχολείο, στη γυμναστική, στη σχέση του με ένα άλλο παιδί, ενθαρρύνετε το ένα αδέρφι να βοηθήσει, να υποστηρίξει, να καθοδηγήσει το άλλο.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργήσετε χρόνο τον οποίο θα περνάνε μεταξύ τους τα αδέρφια όπως ακριβώς φροντίζετε να βρίσκετε εσείς, οι γονείς, χρόνο για το παιδί σας. Είναι χρήσιμο το να έχουν κοινό χρόνο και χώρο, τα αδέρφια μεταξύ τους, για να παίξουν, να μιλήσουν, να δούνε μια ταινία. Έτσι θα οικοδομήσουν έναν ακόμη ισχυρότερο δεσμό, ο οποίος ειδικά αργότερα μπορεί να αποβεί και σωτήριος: το αδέρφι δεν θα νιώσει ποτέ μόνο, ποτέ δίχως υποστήριξη κι αγάπη, όσο ξέρει πως έχει καλή σχέση με την αδερφή ή τον αδερφό του.

Επίσης, στα παιδιά αρέσουν οι ρουτίνες: ενθαρρύνετε τα πιο μεγάλα παιδιά ώστε να διαβάζουν παραμύθια στα μικρότερα πριν κοιμηθούν. Έτσι, αν συμβεί να είναι αναστατωμένα ή στεναχωρημένα με κάτι, θα νιώσουν το ένα την υποστήριξη του άλλου.

Τέλος, μάθετε στα παιδιά να ζητάνε βοήθεια από τα αδέρφια τους και να συγχαίρουν το ένα το άλλο όταν κατορθώνουν κάτι! 

Μην ξεχνάτε: η αδερφική αγάπη είναι ανιδιοτελής και παντοτινή.

Author(s)

  • Η Κατερίνα Παπαϊωάννου έχει σπουδάσει στο τμήμα Ηχοληψίας και Μουσικών Οργάνων στο Α.Τ.Ε.Ι. Κεφαλληνίας. Η Μουσική ήταν για εκείνη ανέκαθεν αυτή που ρύθμιζε το συναίσθημα, τη διάθεση, ακόμη και τις αποφάσεις της. Πέραν, όμως, από την Μουσική, πάντα της άρεσε να διαβάζει και να αναζητά τη γνώση. Τον τελευταίο χρόνο, έκανε ένα από τα όνειρά της πραγματικότητα και σπούδασε στην Global Academyof Coaching, Life Coach. Ασχολείται με το Kids Life Coaching γιατί αγαπάει τα παιδιά και θέλει να τα βοηθήσει να μάθουν τις δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν στην υπόλοιπη ζωή τους ώστε να γίνουν ηγέτες του εαυτού τους.