Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί οι νέες εμπειρίες δραστηριοποιούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.
– Πώς να κάνεις διανοητικά push ups.


Μπορεί να αισθάνεσαι αρκετά βολικά με αυτές, όμως, οι καθιερωμένες ρουτίνες και συνήθειες, τα ίδια πράγματα που κάνεις κάθε μέρα, τα ίδια μέρη και η συναναστροφή με τους ίδιους ανθρώπους, απαιτούν λίγη ενέργεια από τον εγκέφαλο. Με λίγα και απλά λόγια, τον προτρέπουν να λειτουργήσει σε χαμηλή ταχύτητα, αφού έρχεται αντιμέτωπος με το γνωστό. Οι αλλαγές από την άλλη, που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των διακοπών σε όλα τα επίπεδα, δίνουν την ευκαιρία για νέα δραστηριότητα σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τον Dr. Lawrence Katz, έναν αναγνωρισμένο νευροβιολόγο και συγγραφέα του βιβλίου Keep Your Brain Alive: 83 Neurobic Exercises to Help Prevent Memory Loss and Increase Mental Fitness, υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι, για να γυμνάσεις τον εγκέφαλό σου.

Εμείς σου παραθέτουμε εκείνους που μπορεί να εκμεταλλευτείς κατά τη διάρκεια των διακοπών σου. Ορίστε, λοιπόν, πώς μπορείς στις διακοπές να εξασφαλίζεις την αποτελεσματική «γυμναστική» του εγκεφάλου σου.

1.Φάε περισσότερο ψάρι

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεις περισσότερα ω-3 λιπαρά, που είναι το καλύτερο λιπαντικό για τον εγκέφαλό σου, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες και τα μηνύματα να μεταβιβάζονται πιο γρήγορα.

2.Δοκίμασε νέα πράγματα

Επισκέψου διαφορετικά μέρη για τις διακοπές σου, άλλαξε παραλία, δοκίμασε διαφορετικά πιάτα. Δοκίμασε επίσης διάφορες δραστηριότητες όπως να κάνεις κανό, ποδήλατο θαλάσσης ή ακόμα και καλοκαιρινά σπορ. Έτσι δίνεις την ευκαιρία για την αποθήκευση νέων πληροφοριών στον εγκέφαλο σου και δραστηριοποίηση διαφορετικών περιοχών.

3.Διάβασε βιβλία

Είναι η καλύτερη εποχή για να απολαύσεις την ανάγνωση ενός βιβλίου. Αν μάλιστα τα διαβάσεις φωναχτά, ακόμα καλύτερα, αφού δίνεις στην εγκέφαλό σου την ευκαιρία να αντιλαμβάνεται όσα διαβάζεις και μέσω της ακοής. Ένα βιβλίο μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σου σε 3 λεπτά.

4.Λύσε σταυρόλεξα

Μία άλλη αγαπημένη – για πολλούς – συνήθεια κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι τα σταυρόλεξα. Λύσε όσα περισσότερα μπορείς κι έχεις εξασφαλίσει τα καλύτερα διανοητικά push ups.

5.Περπάτα σ’ έναν άγνωστο δρόμο

Δες πού θα σε οδηγήσουν τα μονοπάτια πεζοπορίας (για να μη χαθείς, όμως, πάρε χάρτη, η ανάγνωση του οποίου είναι επίσης μια καλή γυμναστική για τον εγκέφαλό σου). Περιπλανήσου στα καλντερίμια στο νησί ή διάλεξε άλλον δρόμο από αυτόν που συνήθως ακολουθείς, για να πας στην αγαπημένη σου παραλία. Όλα αυτά εφοδιάζουν με έξτρα προκλήσεις τον εγκέφαλό σου και θέτουν σε εγρήγορση το αίσθημα του προσανατολισμού.

6.Χρησιμοποίησε όλες τις αισθήσεις σου ταυτόχρονα

Αν για παράδειγμα είσαι στην παραλία, προσπάθησε ταυτόχρονα, εκτός από το να την απολαύσεις σαν εικόνα, να ακούσεις και τον ήχο της θάλασσας, να αντιληφθείς τη μυρωδιά του θαλασσινού νερού, να το γευτείς και να νιώσεις τη βρεγμένη αίσθηση στο σώμα σου. Το «ταυτόχρονα» είναι μια εξαιρετική άσκηση για τον εγκέφαλο.

7.Συνδέσου με νέους ανθρώπους

Και ιδιαίτερα με ανθρώπους που δεν σου μοιάζουν και είναι διαφορετικοί από εσένα. Έτσι ενεργοποιούνται νέες δεξιότητες κατά τη συναναστροφή σου μ’ αυτούς. Επιπλέον, μαθαίνεις καινούργια πράγματα από πρόσωπα με τα οποία μπορεί να μην έχεις πολλά κοινά πράγματα, το οποίο δεν είναι κάτι απαραίτητα κακό.

8.Κοίτα μακριά στον ορίζοντα

Χμ …, αυτό δεν είναι τόσο γυμναστική όσο χαλάρωση για το μυαλό σου. Το να κοιτάς πέρα μακριά στον ορίζοντα είναι γνωστό ότι είναι το καλύτερο αναζωογονητικό για τον εγκέφαλο – πολύ καλύτερο από τους τέσσερις τοίχους του γραφείου ή του σπιτιού σου. Αν ταυτόχρονα καταφέρεις και διαλογιστείς, ακόμα καλύτερα. Απόφυγε υπαρξιακά του τύπου «ποιος είμαι;», «πού πάω;», «τι θέλω από τη ζωή μου;», που θα σου προκαλέσουν σύγχυση. Προτίμησε τις θετικές σκέψεις όπως: «τι όμορφο που είναι να κατοικείς σ’ αυτό τον πλανήτη!». Α, και μην ξεχάσεις το πιο σπουδαίο: φυλάκισε πολλές πολλές όμορφες εικόνες στη μνήμη σου. Θα σου χρειαστούν για τον χειμώνα.

Το ήξερες αυτό;

Ο εγκέφαλός σου είναι μία μηχανή που σκέφτεται ασταμάτητα με πάνω από 70.000 σκέψεις την ημέρα. 95% από αυτές τις σκέψεις είναι τα ίδια και τα ίδια όλη μέρα. Άλλαξε τις σκέψεις σου, λοιπόν, με έναν απλό τρόπο: αλλάζοντας παραστάσεις!

Διάβασε ακόμα:

Πώς Και Γιατί Το Καλοκαίρι Κάνει Καλό Στην Υγεία Σου

10 Αλλαγές Για Καλύτερη Ποιότητα Ζωής Το Καλοκαίρι

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.