Παλαιότερα όταν τελείωνες την δουλειά σου έφευγες από το γραφείο και έκλεινες την πόρτα στην επαγγελματική σου ζωή για να ασχοληθείς με την άλλη σου ζωή. Την προσωπική. Σήμερα όμως αυτό δεν συμβαίνει τόσο εύκολα και όσο και αν προσπαθείς πολλές φορές δεν καταφέρνεις να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στις δύο σου ζωές.

Η τεχνολογία και οι ηλεκτρονικές συσκευές δεν σε βοηθούν να κάνεις διάλειμμα από τη δουλειά και να μπορέσεις να αποφορτιστείς και να χαλαρώσεις, καθώς οποιαδήποτε στιγμή μπορείς να λάβεις ένα αγχωτικό τηλέφωνο, μήνυμα ή email.

Αυτό δεν συμβαίνει πια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο δημοτικός σύμβουλος της Νέας Υόρκης, Rafael Espinal συνέταξε ένα νομοσχέδιο, βάση του οποίου απαγορεύει στις εταιρίες να “απαιτούν” από τους εργαζομένους τους να τσεκάρουν και να απαντούν στα email τους τις ώρες που δεν βρίσκονται στο γραφείο. “Πολλοί Νεοϋορκέζοι δεν ξέρουν πότε ξεκινάει η ημέρα τους στη δουλειά και πότε τελειώνει γιατί είναι εξαρτημένοι από το κινητό τους τηλέφωνο. Αν κάποιος όμως ασχολείται διαρκώς με την δουλειά, αυξάνει τα επίπεδα του άγχους του και είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί στην εξουθένωση” υποστηρίζει ο Espinal. 

Η τεχνολογία και οι ηλεκτρονικές συσκευές δεν σε βοηθούν να κάνεις διάλειμμα από τη δουλειά και να μπορέσεις να αποφορτιστείς και να χαλαρώσεις.

Τα αρνητικά δεν σταματούν όμως εδώ, καθώς σύμφωνα με έρευνες όσοι απαντούν σε επαγγελματικά email μετά τις 21.00, βλάπτουν τον ύπνο τους και ως εκ τούτου δεν μπορούν να συγκεντρωθούν την επόμενη ημέρα, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η απόδοσή τους.

Το νομοσχέδιο της Νέας Υόρκης φαίνεται να κερδίζει έδαφος και σε άλλες χώρες. Συγκεκριμένα η Γαλλία, την περασμένη χρονιά θέσπισε ένα παρόμοιο “για να διασφαλίσει το δικαίωμα της αποφόρτισης όσο και το δικαίωμα ισορροπίας μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής”, όπως αναφέρει το Γαλλικό Υπουργείο Εργασίας. Γερμανική εταιρία αυτοκινήτων έχει υιοθετήσει ένα πρόγραμμα για την περίοδο που οι υπάλληλοί της είναι διακοπές και το οποίο σβήνει αυτόματα τα email τους, ενώ σύμφωνα με το Fortune, η κυβέρνηση της νότιας Κορέας έχει αποφασίσει να κλείνει τα computer των κυβερνητικών υπαλλήλων στο τέλος της ημέρας για να διασφαλίζει ότι φεύγουν από το γραφείο στην ώρα τους. 

Αν κάποιος ασχολείται διαρκώς με την δουλειά, αυξάνει τα επίπεδα του άγχους του και είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί στην εξουθένωση.

Αν και εσύ λαμβάνεις email μεταμεσονύκτιες ώρες, αν γυρίζεις στο σπίτι σου και συνεχίζεις να ασχολείσαι με τα projects της δουλειάς και αν δεν κάνεις διάλειμμα ποτέ για να ξεκουραστείς, τότε μάλλον θα πρέπει να αρχίσεις να βάζεις κάποια όρια στην επαγγελματική σου ζωή προκειμένου να ασχολείσαι με την προσωπική. Μόνο έτσι θα καταφέρεις θα μπορείς να αποφορτίζεσαι μετά από κάθε δύσκολη ημέρα και μόνο τότε θα μπορέσεις να βρεις την ισορροπία που αναζητάς. 

Διάβασε ακόμα:

3 Εύκολοι Τρόποι Για Να Αποφορτιστείς Φεύγοντας Από Το Γραφείο 

Burnout. Νίκησέ Το Πριν Σε Νικήσει!