Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί το να είσαι προσαρμοστικός βοηθάει την ζωή και την καριέρα σου.
-Πώς να χτίσεις την προσαρμοστικότητά σου.


Η αρχισυντάκτριά μου, η Marlene Chase, στο περιοδικό που έκανα την πρακτική μου σαν συντάκτρια, είχε κάτι το μοναδικό. Σε στιγμές πανικού, όπως για παράδειγμα όταν είχαμε διακοπή και άρα μέναμε χωρίς ρεύμα, λίγο πριν την έκδοση του περιοδικού, ήταν φοβερά ήρεμη. Φυσικά, κανείς μας δεν ήξερε τι πρέπει να κάνουμε αλλά εκείνη, ήταν πάντα τόσο γαλήνια, ώστε μας ηρεμούσε κι εμάς. Όταν έπρεπε να προλάβουμε μια προθεσμία, πάντα μας έλεγε ότι θα τα καταφέρουμε και μας κινητοποιούσε.

Όταν από την άλλη, τις λέγαμε καινούργιες ιδέες, μας άκουγε πάντα με προσοχή και σεβασμό. Δεν ήταν ότι η ίδια είχε την τέλεια ζωή, κάθε άλλο μάλιστα. Έμεινε χήρα μικρή και ο γιος της είχε ειδικές ικανότητες, οπότε πέρασε δύσκολα από πολύ νωρίς. Παρόλα αυτά, ήταν ένας άνθρωπος με όραμα που όλοι θαυμάζαμε και σεβόμασταν. Και επειδή ακριβώς, πέρασε πολλά άσχημα πράγματα, έμαθε να είναι ευέλικτη και να προσαρμόζεται παντού. Ήταν μια leader που ήταν πάντα ταπεινή και για αυτό πέτυχε τα πάντα στην ζωή της: Γιατί είχε επιμονή αλλά και προσαρμοστικότητα.

Εκείνη μου έδειξε ότι να είσαι προσαρμοστικός είναι απαραίτητο αν θέλεις να πετύχεις στην δουλειά σου. Όσα χρόνια δούλεψα για εκείνη, έμαθα ότι η προσαρμοστικότητα είναι το πιο δυνατό όπλο που μπορούμε να έχουμε στην φαρέτρα μας τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική μας ζωή.

Το να μάθεις να είσαι ευέλικτος, κάποιος δηλαδή που μπορεί να ανταξεπέλθει στην αβεβαιότητα και να ανακάμψει μετά από μια δύσκολη κατάσταση είναι σημαντικό, γιατί προϋποθέτει εσωτερική δύναμη.

Προκλήσεις και δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν στην ζωή μας, και μάλιστα πολλές φορές από εκεί που δεν το περιμένουμε. Όμως, μόνο εκείνοι που έχουν εσωτερική δύναμη θα βγουν αλώβητοι και θα οδηγήσουν και άλλους στην επιτυχία.

Σκέψου τον εαυτό σου και την αβεβαιότητα που έχεις στην δουλειά σου. Πώς αντιδράς στα όσα προκύπτουν και πόσο σίγουρος είσαι ότι θα τα καταφέρεις; Πώς αντιδράς στα απρόοπτα που συμβαίνουν και πώς λύνεις τα προβλήματα;

Σκέψου όμως και την προσωπική σου ζωή. Τι θα κάνεις αν πεθάνει ένας φίλος σου ή ένα άτομο από την οικογένειά σου; Αν αρρωστήσεις; Αν το ταίρι σου σε προδώσει ή αν τα παιδιά σου έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα;

Η λίστα είναι ατελείωτη, όπως και τα όσα μπορούν να μας συμβούν στην ζωή μας. Η ιδρύτρια του Thrive Global Arianna Huffington, υπογράμμισε τη σημασία της προσαρμοστικότητας στο άρθρο της «The Resilience Imperative: Collective Resilience Begins at Home».Εκεί, περιγράφει πως τα προβλήματα μπορούν να μας φοβήσουν και να μεγαλώσουν τόσο στο εργασιακό περιβάλλον, όσο και στην ζωή μας. Μάλιστα, μπορούν να μας καταστρέψουν σαν πυρκαγιά που δεν αφήνει τίποτα στον διάβα της, αν δεν μάθουμε να χτίζουμε αντοχή και προσαρμοστικότητα.

Αυτή η ικανότητα όμως θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε υγιείς, με το να χτίσουμε ένα ανοσοποιητικό που δεν βάλλεται από στρες και άγχος στην δουλειά και την ζωή μας. Όπως τα μικρόβια, η αβεβαιότητα πάντα θα μας περιτριγυρίζει αλλά είναι στο χέρι μας να μείνουμε δυνατοί.

Πρόσφατα, και εγώ αντιμετώπισα μια μεγάλη αλλαγή στην ζωή μου και βέβαια με την αλλαγή, έρχεται και η αβεβαιότητα. Ξεκίνησα μια καινούργια δουλειά, σε καινούργιο περιβάλλον. Η κόρη μου έφυγε από το σπίτι για σπουδές. Μυριάδες αλλαγές έγιναν στην ζωή μου και δεν μπορώ από τώρα να προβλέψω τι άλλο θα συμβεί. Όμως, μπορώ πάντα να έχω στο νου μου αυτό: Ό,τι κι αν γίνει,θα μείνω ήρεμη και ευέλικτη.

Σίγουρα η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της, αλλά δεν χρειάζεται να μας ανησυχεί αυτό. Η εσωτερική μας δύναμη και η προσαρμοστικότητα μας θα μας δώσει το κουράγιο να τα ξεπεράσουμε όλα και να βγούμε πιο δυνατοί!

Διάβασε ακόμη:

Οι leaders δείχνουν τον τρόπο: 3 Κανόνες για να βγεις από τις δύσκολες καταστάσεις πιο δυνατός

Είσαι ικανός ηγέτης, όταν τα πράγματα είναι δύσκολα;

Author(s)

  • Whitney Hopler

    Διευθύντρια Επικοινωνίας

    Πανεπιστήμιο George Mason

    H Whitney Hopler εργάζεται ως διευθύντρια επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο George Mason. Η ίδια, έχει εργαστεί παλαιότερα ως συγγραφέας και αλλά και σαν website developer για πάρα πολλά Μέσα.