Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντικός είναι ο τρόπος που μιλάς στον εαυτό σου.
-Γιατί η επόμενη μέρα ξεκινά το προηγούμενο βράδυ.


Τον τελευταίο καιρό η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση έχουν γίνει η νέα μας καθημερινότητα εν μέσω πανδημίας. Πολλοί από εμάς βρέθηκαν ξαφνικά να εργάζονται εξ αποστάσεως για πρώτη φορά και να αισθάνονται συγκλονισμένοι χωρίς τις παλιές ρουτίνες τους στο γραφείο. Στο τέλος της ημέρας, δεν ένιωθαν ικανοποιημένοι με αυτό που είχαν επιτύχει, ακόμα και αν είχαν εργαστεί σκληρά μέσα στην ημέρα. Σου ακούγεται οικείος; Σίγουρα δεν είσαι  μόνος σου.

Τα καλά νέας; Το να χάνεσαι μέσα στο χάος δεν είναι η μόνη σου επιλογή. Μελέτες δείχνουν ότι η υιοθέτηση ρουτίνων και υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει το άγχος και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής κατά μέσο όρο 13 χρόνια. Ακόμα και αυτήν την ασυνήθιστη περίοδο, μπορείς να δημιουργήσεις μια ρουτίνα και να ακολουθήσεις συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να  καταπολεμήσεις το στρες, να δημιουργήσεις ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον και να προσφέρεις μικρά και ωφέλη διαλείμματα στον εγκέφαλό σου.

3 συμβουλές για να μειώσεις το άγχος σου αν δουλεύεις εξ αποστάσεως

1. Εξέτασε τις περιοριστικές πεποιθήσεις σου

Ο τρόπος σκέψης σου επηρεάζει τον τρόπο που βιώνεις τον κόσμο. Εάν η εσωτερική φωνή σου λέει πάντα ότι δεν περιμένεις με χαρά για την επόμενη μέρα και  ότι είσαι εξαντλημένος, δεν είναι περίεργο που βιώνεις αυτό ακριβώς το συναίσθημα. Μπορείς να αλλάξεις αυτό το μοτίβο αναλαμβάνοντας ενεργά την ευθύνη και αλλάζοντας τη νοοτροπία σου.

Πρώτα, παρατήρησε την αυτο-συνομιλία σου και κράτα την σύντομη και ευγενική. Για παράδειγμα, όταν αναλογιστείς την ημέρα σου θα μπορούσες να πεις , “Έκανα μια πολύ καλή δουλειά” ή ” Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα”. Αυτό που προσπαθείς να πετύχεις είναι η αποφυγή της  υπερανάλυσης και η σπατάλη του χρόνου σε αρνητικές σκέψεις. 

Στη συνέχεια, βρες τον προσωπικό σου στόχο, έτσι ώστε να μπορέσεις να επικεντρωθείς σε αυτόν και για να μπορέσεις να δημιουργήσεις μια υγιή ρουτίνα. Για παράδειγμα, πες στον εαυτό σου “Θέλω να έχω περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας” ή “Θέλω να είμαι σε θέση να επικεντρωθώ” ή “Θέλω να είμαι σαφής σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης  αυτής της  κατάσταση στον χώρο εργασίας μου »ή« Θέλω να περάσω χρόνο με την οικογένεια και να είμαι παρών και να έχω ενέργεια γι’ αυτήν, επομένως θα ακολουθήσω αυτήν την πρωινή ρουτίνα.” Βρες το Γιατί.

Η πανδημική πραγματικότητα μπορεί να μοιάζει με αιωνιότητα αυτή τη στιγμή, αλλά δεν χρειάζεται να μείνεις  παγιδευμένος σε αυτόν τον τρόπο σκέψης. Είσαι υπεύθυνος για τη ρουτίνα και τη διαχείριση του χρόνου σου. Μπορεί να επιλέξεις  και να οργανώσεις πού θα δώσεις προτεραιότητα. Και μπορείς να το κάνεις αυτό με αυτοπεποίθηση, γνωρίζοντας ότι η τήρηση της ρουτίνας σου θα μειώσει το άγχος και θα βελτιώσει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα σου . Το δύσκολο κομμάτι είναι να πάρεις την απόφαση και, στη συνέχεια, μπορείς  να ακολουθήσεις ένα βήμα τη φορά.

2. Δημιούργησε μια πρωινή ρουτίνα – και ξεκίνα από το βράδυ

Χρησιμοποίησε τα τελευταία 20 λεπτά της εργάσιμης ημέρας ή της βραδιάς σου, για να προγραμματίσεις την επόμενη μέρα. Σημείωσε συναντήσεις, ραντεβού και προθεσμίες, ώστε να μην επιστρέψεις στο γραφείο σου και βρεθείς αντιμέτωπος με εκπλήξεις. Με αυτόν τον τροπο θα εξοικονομήσεις χρόνο που ίσως έχανες  προσπαθώντας να καταλάβεις τι έχεις να κάνεις εκείνη τη μέρα. Άλλα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να ξεκινήσεις την πρωινή σου ρουτίνα το προηγούμενο βράδυ είναι τα εξής:

-Φροντίζοντας τις δουλειές σου πριν πας για ύπνο (δηλαδή πιάτα, προετοιμασία μεσημεριανού γεύματος, πλυντήριο, συσκευές φόρτισης, διαλέγοντας ρούχα προπόνησης και δουλειάς για την επόμενη μέρα).

-Μειώνοντας την ακαταστασία για να ξεκινήσεις  τη μέρα σου όμορφα. Βεβαιώσου ότι το γραφείο σου, οι κοινόχρηστοι χώροι και η κουζίνα είναι καθαρά για να αποφύγεις το άγχος που μπορεί να σου προκαλέσει ένα ακατάστατο  σπίτι. 

-Προγραμμάτισε μια ξεκούραστη βραδιά ύπνο με στόχο 7-9 ώρες ύπνου.

-Βάλε  ξυπνητήρι, αλλά μην πατήσεις αναβολή.

-Κράτα το τηλέφωνο σου  (ακόμα κι αν είναι το ξυπνητήρι σου) μακριά τη νύχτα (Θα πρέπει να σηκωθείς  από το κρεβάτι για να το απενεργοποιήσεις.)

-Σήκω νωρίτερα (μόνο πέντε λεπτά κάθε φορά). Αυτή είναι μια εύκολη νίκη νωρίς το πρωί που μπορείς να απολαύσεις το υπόλοιπο της ημέρας.  

3. Απόλαυσε την  επιτυχία στην πρωινή σου ρουτίνα δημιουργώντας επιλογές

Εάν δεν έχεις  ήδη μια πρωινή ρουτίνα, ξεκίνα από κάτι μικρό που περιλαμβάνει κίνηση. Ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις στην αρχή:

-Σήκω

-Πήγαινε στο μπάνιο και βουρτσίσε τα δόντια σου

-Πιες δύο ποτήρια ζεστό νερό

-Σκέψου τους στόχους σου από το προηγούμενο βράδυ

-Απόφυγε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα email

Πήγαινε μια βόλτα για 10 λεπτά και κάνε μια εύκολη συνεδρία γιόγκα ή κάνε ασκήσεις διατάσεων και αναπνοής. Εάν δεν σου αρέσει να ασκείσαι,  μπορείς να ακούσεις ένα βιβλίο ή να δημιουργήσεις μια λίστα με τραγούδια που θα ήθελες να ακούσεις μέσα στην ημέρα. 

-Κάνε ένα ντους και φόρεσε τα ρούχα που είχες ετοιμάσει από το προηγούμενο βράδυ.

-Εάν πίνεις καφεΐνη, η έρευνα προτείνει να περιμένεις έως τις 10:00 π.μ.

Όταν προσπαθούμε να εντάξουμε για πρώτη φορά νέες συνήθειες ή ρουτίνες στην καθημερινότητα μας, πολλοί από εμάς  πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε βάζοντας  μεγάλους στόχους, όπως η άσκηση για μια ώρα το πρωί. Είναι καλύτερο να ορίσεις το ιδανικό στόχο για σένα και αν μπορείς να τον πετύχεις μέσα στην ημέρα! Όμως είναι λογικό οι μέρες μας να είναι απρόβλεπτες τις περισσότερες φορές.

Αντί να παραλείψεις τη ρουτίνα σου λόγω άγχους ή περιστάσεων, βρες ένα τροπο να την ενσωματώσεις στην απρόβλεπτη καθημερινότητα σου. Μην κατηγορείς  τον εαυτό σου αν δεν μπορέσεις να ακολουθήσεις την καθημερινή σου ρουτίνα. 

Σκέψου την νέα σου πρωινή ρουτίνα ως μια δεξιότητα που πρέπει να βελτιωθεί. Δοκίμασε ξανά αύριο και άλλαξε την ρουτίνα σου αν δεν βολεύει το πρόγραμμα σου, είναι σημαντικό να παραμείνεις ευέλικτος. Η ρουτίνα είναι το αντίδοτο που όλοι χρειαζόμαστε τώρα για να καταπολεμήσουμε το πανδημικό άγχος, ώστε να μπορούμε να ζούμε και να δουλεύουμε καλύτερα. Ξεκίνα με μικρές, υγιεινές συνήθειες για να προχωρήσεις σε μια πιο ξεκάθαρη και ισορροπημένη ημέρα, ακόμη και σε αβέβαιες στιγμές.

Διάβασε ακόμα:

Στέρηση αγκαλιάς: 5 επιστημονικά δεδομένα που δεν ήξερες

Πώς να βελτιώσετε τη διάθεσή σας στο άψε σβήσε (η καλοσύνη είναι μπούμερανγκ)

Author(s)

  • Katy Kvalvik

    Executive coach

    Η Katy Kvalvik είναι πιστοποιημένη executive coach και δημιουργός του Harmony Method®, ενός οδηγού για αρμονία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.