Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί η τεχνολογία είναι σύμμαχος.
-Πώς μπορεί να γενιά Ζ να βοηθήσει.


Όλοι έχουμε επηρεαστεί, αλλά ιδιαίτερα η γενιά Z. Τα σχολεία τους έχουν κλείσει, οι ζωές τους έχουν αλλάξει δραματικά. Τα Πανεπιστήμια έχουν κλείσει και όλοι οι φοιτητές είναι σπίτι. 

Έχουν κλείσει καταστήματα, οι αεροπορικές ακυρώνουν τις πτήσεις, συνέδρια έχουν ακυρωθεί, τα εστιατόρια έχουν κλείσει. Η κοινωνία σταματά να λειτουργεί για μερικές εβδομάδες. 

Καθώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις ριζικές αλλαγές, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τώρα δεν είναι η ώρα για πάρτι ή κοινωνικοποίηση. Ενώ αυτό μοιάζει προφανές, πολλοί άνθρωποι δεν παίρνουν τον ιό στα σοβαρά και αυτή η συμπεριφορά δεν βοηθά την κοινωνία εν γένει, δεν βοηθά στον περιορισμό του ιού. Γι’ αυτό πρέπει να υποδείξουμε τη σωστή συμπεριφορά μέσω της δικής μας στάσης. 

Ο στόχος είναι να περιοριστεί η μετάδοση, όχι να εξαλειφθεί: χάσαμε αυτήν την ευκαιρία. Αλλά μπορούμε να την επιβραδύνουμε, αν δείξουμε καλή συμπεριφορά και απομονωθούμε. Μπορούμε επίσης να γράψουμε αυτά που κάνουμε όσο ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, να στείλουμε μηνύματα, να τραβήξουμε φωτογραφίες της απομόνωσής μας και να τις μοιραστούμε στο Instagram, στο Facebook και στο Twitter. 

Μπορεί κι εσύ να κολλήσεις τον ιό, για την ακρίβεια μπορεί να τον κολλήσουμε όλοι, αλλά ελπίζουμε διαδοχικά, με χαμηλότερο ρυθμό, ώστε το σύστημα υγείας να μπορεί να μας βοηθήσει. Πρέπει να τον περιορίσουμε. 

Η γενιά Z ειδικά μπορεί να επιδείξει τη σωστή συμπεριφορά απομόνωσης για τους γονείς και τους παππούδες. Μερικοί από αυτούς που παραβιάζουν τις οδηγίες είναι άνω των 60 ετών, που απλά δεν καταλαβαίνουν ή απλά έχουν την λάθος πληροφόρηση. Επίσης, δεν γνωρίζουν πώς να ψυχαγωγηθούν γιατί δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Οι έφηβοι και όσοι διανύουν την δεκαετία των 20 έχουν την ευκαιρία σήμερα τώρα να γίνουν οι ηγέτες, να κάνουν τη διαφορά υποστηρίζοντας τις προσπάθειες των σχολείων, των πανεπιστημίων, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων, δείχνοντας πόσο σημαντικό είναι να αποφύγουμε τις κοινωνικές επαφές. Μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο εφαρμόζοντας την απομόνωση και κάνοντας πράγματα μόνο online. Μπορούν να αποτελέσουν το πρότυπο για τους ενήλικες που δεν συμπεριφέρονται λογικά.  

Τα μέλη της γενιάς Z είναι ειδικοί στη χρήση των κινητών, του διαδικτύου, των social media. Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να χρησιμοποιήσουν αυτές τις γνώσεις για να βοηθήσουν τις μεγαλύτερες γενιές. Μπορούν να επικοινωνούν online, να στέλνουν post στο Instagram, να κάνουν video στο TikTok videos, να χρησιμοποιούν τα Google Docs, να αναζητούν οτιδήποτε χρειάζονται στο Google και να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή από κοντά.  

Αν ανήκεις στην γενιά Z, μπορείς να προτείνεις να δείτε όλοι ταινίες και να μοιραστείτε τις σκέψεις και τις ιδέες σας μέσω τηλεφώνου ή υπολογιστή. Μία άλλη πρόταση θα μπορούσε να είναι να οργανώσετε όλες τις φωτογραφίες σας, να αναζητήσετε συνταγές online, να κάνετε μαθήματα online. 

Άλλες προτάσεις: δείτε video στο YouTube, μάθετε κάτι στο YouTube, στο Coursera, στο EdEx. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε ένα βιβλίο, ηλεκτρονικά ή παραδοσιακά. Μπορείτε επίσης να πάτε στο LinkedIn και να χρησιμοποιήσετε την καινούρια πλατφόρμα LinkedIn Learning, όπου μπορείτε να αποκτήσετε business skills, να κάνετε μαθήματα δημιουργικότητας ή να βελτιώσετε τις τεχνολογικές σας δεξιότητες. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να κάνετε πράγματα που πάντα θέλατε, αλλά δεν είχατε ποτέ το χρόνο-υπάρχουν αμέτρητες ιδέες. Για την ακρίβεια, η γενιά Z ξέρει τα πάντα για το διαδίκτυο.  

Βασιζόμαστε στη γενιά Z να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση. Είναι απίστευτο πως όλες αυτές τις τεχνολογικές ικανότητες μπορούν να μας βοηθήσουν να τα καταφέρουμε!

Διάβασε ακόμα:

12 μουσεία που μπορείς να επισκεφτείς εικονικά, τώρα που μένεις σπίτι

Γενιά Ζ: Σε τι μοιάζει με τους παππούδες της;

Author(s)

  • Esther Wojcicki

    Παιδαγωγός-Δημοσιογράφος

    Η Esther Wojcicki είναι παιδαγωγός και δημοσιογράφος.