Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι τα συμπτώματα της συγγενούς καρδιοπάθειας.
-Πώς βοηθάει η άσκηση στην ανακούφιση του προβλήματος.


Η Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου. Και με αφορμή αυτό σκόπιμο είναι να αναφέρουμε κάποια βασικά δεδομένα. Με πρώτη και κύρια την υπενθύμιση ότι οι συγγενείς καρδιοπάθειες συμβαίνουν σε περίπου 8/1000 γεννήσεις ετησίως χωρίς να υπάρχει πάντα αιτιολογία και περιλαμβάνουν όλες τις παθήσεις της καρδιάς που υπάρχουν από τη γέννηση ενός παιδιού.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν από ήπια μέχρι πολύ σοβαρά και η διάγνωση μπορεί να γίνει στον προγεννητικό έλεγχο ή κατά τη γέννηση, ενώ στις πιο ελαφριές περιπτώσεις συνήθως γίνεται στα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας. Τα παιδιά με συγγενή καρδιόπαθεια μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα μυϊκής αδυναμίας, εύκολης κόπωσης ή αυξημένη νοσηρότητα, που τελικά επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους. 

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, οι συγγενείς καρδιοπάθειες αντιμετωπίζονται επαρκώς και οι μικροί ασθενείς φτάνουν στην ενηλικίωση με καλή ποιότητα ζωής. 

Σύμφωνα πάντως με Επιστημονικό Τμήμα Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης ΕΤΚΑΦΑ του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ υπάρχουν δύο ακόμα παράγοντες που μπορεί να παίξουν θετικό ρόλο σε αυτή την ομάδα ανθρώπων. 

Η φυσικοθεραπεία βοηθάει

Το βασικό που χρειάζεται να θυμάσαι είναι ότι βελτιώνοντας την καρδιοαγγειακή και αναπνευστική ικανότητα, η κόπωση είναι λιγότερη, με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργικότητα και ποιότητα ζωής τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες που έχουν γεννηθεί με συγγενή καρδιοπάθεια. 

Ως εκ τούτου ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει αυτά τα παιδιά να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, με την αναπνευστική φυσικοθεραπεία όπου χρειάζεται, αλλά και προτείνοντας το κατάλληλο πρόγραμμα κινησιοθεραπείας. Η εξατομικευμένη κινησιοθεραπεία βοηθάει το παιδί να δυναμώσει τον κορμό του, να αυξήσει τη νευρομυϊκή συναρμογή και την ισορροπία και τελικά να αυξήσει την αντοχή σε καθημερινές δραστηριότητες. 

Η άσκηση είναι απαραίτητη 

Μετά την ενηλικίωση, η συμμετοχή των ασθενών σε άσκηση είναι απαραίτητη γιατί βοηθάει στην ενδυνάμωση του καρδιακού μυ, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνει τα επίπεδα καλής χοληστερόλης και γενικά μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με καρδιακή νόσο. Τα προγράμματα άσκησης μπορεί να περιλαμβάνουν επιτηρούμενη αερόβια άσκηση με τη χρήση ποδηλάτου, κολύμβησης, ή μορφής παιχνιδιού, εάν πρόκειται για ασθενή παιδικής ή νεαρής ηλικίας. 

Τι άλλο χρειάζεται να γνωρίζεις

Ότι το Επιστημονικό Τμήμα Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης ΕΤΚΑΦΑ του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. μπορεί να ενημερώσει και να βοηθήσει τους γονείς, αλλά και τους ασθενείς, ώστε να ζήσουν όσο το δυνατό πιο φυσιολογική ζωή.

Διάβασε ακόμα:

Το “Πρόσωπο” Της Φετινής Γρίπης

Υγιεινά Λιπαρά: Απαραίτητο «Συστατικό» Της Διατροφής Όσων Αγαπούν Το Τρέξιμο!

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.