• Ξοδεύουμε τουλάχιστον 5 ώρες την ημέρα, στην οθόνη του κινητού μας
  • Ο χρόνος έκθεσης σε οθόνες κάθε είδους, διπλασιάστηκε στην πανδημία
  • Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει τις επιπτώσεις της υπερβολικής έκθεσης σε οθόνες, στην σωστή ανάπτυξη των παιδιών.
  • Μια νέα μελέτη- η πρώτη του είδους-  διερευνά τις επιπτώσεις του χρόνου έκθεσης, σε μοριακό επίπεδο!
  • Αναφέρεται η συσχέτιση του χρόνου έκθεσης σε οθόνες, με το μικροβίωμα και τον μεταβολισμό μας!

Οι οθόνες είναι πλέον ενσωματωμένες σε κάθε πτυχή της σύγχρονης ζωής, ειδικά στους νέους ανθρώπους.

Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη ανησυχία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις του μεγάλου χρόνου έκθεσης σε οθόνες, προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις γνωστικές και συμπεριφορικές επιδράσεις σε παιδιά και ενηλίκους και είχαν βασιστεί αποκλειστικά σε δεδομένα αυτοαναφοράς, με ελάχιστες έρευνες να χρησιμοποιούν τεχνικές απεικόνισης .

Στην νέα αυτή μελέτη διερευνήθηκε το μικροβίωμα εντέρου (από δείγμα κοπράνων) μιας ομάδας υγιών φοιτητών κολεγίου. Ταξινομήθηκαν οι φοιτητές με βάση τον χρόνο που περνούσαν μπροστά από μια οθόνη, είτε υπολογιστή είτε laptop είτε κινητού, είτε τηλεόρασης, κατά υψηλό χρόνο έκθεσης (≥ 75 λεπτά/ημέρα) ή χαμηλό χρόνο έκθεσης (0–75 λεπτά/ημέρα). Η μελέτη έλαβε χώρα κυρίως στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, σε συνεργασία με άλλα υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ.

Διαπίστωσαν οι ερευνητές ότι το προφίλ του μικροβιώματος στο έντερο, διέφερε μεταξύ των δύο ομάδων φοιτητών, αναλόγως με τις ώρες που περνούσαν μπροστά σε οθόνες! Μικροβίωμα είναι το οικοσύστημα μικροβίων, ιών, παράσιτων, πρωτόζωων, που κατοικούν και ενεργούν εντός και πάνω στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πράγματι, αρκετά μικρόβια που σχετίζονται με την καλή υγεία όπως τα Bacteroides, Akkermansia, Alistipes, Ruminococcus, Sutterella, Oscillospira και Methanobrevibacter,  βρέθηκαν σε μεγαλύτερη αναλογία στο έντερο των φοιτητών με τον χαμηλό χρόνο οθόνης, ακόμη και αφού ελήφθησαν υπόψιν η φυσική δραστηριότητα, το φύλο, ο ΔΜΣ και η ηλικία. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι οι διαφορές στη σύνθεση, μπορεί εμφανίζονται με βάση τον ημερήσιο χρόνο έκθεσης στην οθόνη.

Διαπιστώθηκε ακόμη ότι το metabolome είναι ένας ευαίσθητος δείκτης του χρόνου έκθεσης σε οθόνες. H μεταβολομική-metabolome, είναι η «συστηματική μελέτη των μοναδικών “χημικών δακτυλικών αποτυπωμάτων” που αφήνουν πίσω τους συγκεκριμένες κυτταρικές διεργασίες».

Είδαν οι ερευνητές μέσα από τις εξετάσεις που έκαναν στους εθελοντές -φοιτητές,  ένα πάνελ πέντε μεταβολιτών να είναι σημαντικά χαμηλότεροι στην ομάδα που περνούσε πολλές ώρες μπροστά από οθόνες. Tο μεταβολικό προφίλ μέσω της  μεταβολομικής,  μπορεί να δώσει μία στιγμιαία εικόνα, μια άμεση “λειτουργική ανάγνωση” της φυσιολογικής κατάστασης ενός οργανισμού.

Ετωμεταξύ η  λειτουργική ανάλυση του μικροβιώματος αποκάλυψε σημαντικό εμπλουτισμό πολυάριθμων ενζύμων, που συνδεονται με διάφορους παράγοντες ασθένειας, διατροφής και τρόπου ζωής.Παρατηρήθηκε ότι το είδος Ruminococcaceae ήταν ένα από τα μικρόβια που είχαν σε αφθονία οι φοιτητές με τον χαμηλό χρόνο οθόνης.

Αυτή η οικογένεια βακτηρίων έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο αύξησης βάρους και βελτιωμένο μεταβολισμό της ενέργειας σε ποντίκια και μείωση του μεταβολικού συνδρόμου στους ανθρώπους.

Ταυτόχρονα αυτοί οι φοιτητές είχαν σημαντικά μεγαλύτερη αναλογία Akkermansia/Bacteroides που έχει συσχετιστεί με αρκετές καταστάσεις προαγωγής υγείας, όπως η αύξηση  ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Αυτό το είδος μικροβίου πρόσφατα διερευνήθηκε για χρήση ως από του στόματος προβιοτική θεραπεία, για την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο.

Στους φοιτητές με υψηλό χρόνο έκθεσης σε οθόνες καταγράφηκε  μεγαλύτερη αναλογία Peptostreptococcaceae/Runimococcaceae, μικροοργανισμός που έχει έχει βρεθεί σε αφθονία σε ασθενείς με καρκίνους του χοληδόχου πόρου και του παχέος εντέρου, αλλά και Prevotella. Αρκετά είδη Prevotella έχουν προταθεί ως εντερικά παθογόνα και έχει  επίσης βρεθεί ότι είναι αυξημένα σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.

Πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του χρόνου έκθεσης σε οθόνες και του κινδύνου παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου, ενώ άλλες έχουν δείξει παρόμοια ισχυρή σχέση μεταξύ του χρόνου οθόνης και του διαταραγμένου ύπνου και του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

Αν και καμία προηγούμενη μελέτη δεν έχει δείξει πιθανές επιδράσεις του χρόνου έκθεσης σε οθόνες σε ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος, πολλοί μεταβολίτες που εντοπίστηκαν στα τεστ και επισημαίνονται ως σημαντικοί στην τρέχουσα μελέτη, έχουν προηγουμένως εμπλακεί στην εμφάνιση και την εξέλιξη διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος, όπως νόσος του Crohn, κοιλιοκάκη, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και διάφορες μορφές εκκολπωματίτιδας.

Η συγκεκριμένη μελέτη περιορίζεται σε νέους, υγιείς φοιτητές που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επέκταση αυτού του δείγματος σε ένα ευρύτερο φάσμα πληθυσμού, θα επέτρεπε στους ερευνητές να καταγράψουν μεγαλύτερη ποικιλία δεδομένων χρόνου έκθεσης σε οθόνες, σε σχέση με την συνολικότερη υγεία μας.

Συμπερασματικά

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τις επιπτώσεις του χρόνου έκθεσης σε οθόνες σε μοριακό επίπεδο. Ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες η συσχέτιση του χρόνου έκθεσης σε οθόνες, με το μικροβίωμα εντέρου και τον μεταβολισμό μας.

Αρχική δημοσίευση από τον Γεώργιο Μπέλλο στο fotinigeorgiou.gr.

Author(s)

  • fotinigeorgiou.gr

    Ενημερωτικό Site Υγείας

    Στην καθημερινότητα μας όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεκάδες μέτωπα. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει ανακαλύψει μέσα από μελέτες ετών, ένα πολύτιμο εφόδιο που μπορεί να μας οχυρώσει έναντι οποιασδήποτε «απειλής» …Είναι η ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ + ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Σε αυτό το site, με την βοήθεια καταξιωμένων ειδικών επιστημόνων, ανακαλύπτουμε τους τρόπους και τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας, τόσο την σωματική όσο και την ψυχική. Όταν είμαστε καλά και αισθανόμαστε καλύτερα, μεταμορφώνουμε αυτομάτως την ζωή μας, βρίσκουμε την δύναμη να ανταπεξέλθουμε στα «δύσκολα» και να προχωρήσουμε μπροστά με θετική ματιά. Δεσμευόμαστε ότι με γνώμονα την αξιοπιστία, την εγκυρότητα και τον σεβασμό στο πολυτιμότερο αγαθό, θα σας ενημερώνουμε για θέματα υγείας που σας απασχολούν και σας προβληματίζουν.