Ζούμε σε μια εποχή όπου υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την εικόνα του σώματος  σε παιδιά και νέους, συμπεριλαμβανόμενων των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής  δικτύωσης, των γονιών τους, των συνομήλικων τους και των φίλων. Τα  παιδιά πλέον μεγαλώνουν με ορισμένα πρότυπα όσον αφορά στην εικόνα του σώματός τους και όταν δεν ανταποκρίνονται σε αυτά αισθάνονται ότι δεν είναι αρκετοί καλά με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η ψυχική τους υγεία. 

Τα προβλήματα εικόνας σώματος επηρεάζουν τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια. Μπορεί να επηρεάσουν την αυτοεκτίμησή τους, να έχουν αυξημένο άγχος, χαμηλή διάθεση, απομόνωση και πολλές αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό τους.

Είναι φυσιολογικό καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους και αυτό γιατί αρχίζει και αλλάζει το σώμα τους αλλά όταν υπάρχουν πολλές υπερβολικές ανησυχίες για το πώς φαίνονται, αρνούνται να φάνε κάποιο συγκεκριμένο φαγητό, έχουν αλλαγές στη διάθεση, ακούν αρνητικά σχόλια για το σώμα τους, τότε οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να προσέξουν αυτά  τα σημάδια και να πάρουν τα μέτρα τους.

Μερικοί τρόποι για να βοηθηθούν τα παιδιά από τους γονείς είναι:

 • Προσοχή στα λόγια που λέτε για το σώμα σας και τον εαυτό σας. Να μη μιλάτε άσχημα αλλά να τον αγαπάτε τον εαυτό σας γιατί τα παιδιά μαθαίνουν από εσάς.
 • Εστίαση σε πιο σημαντικά πράγματα. Να μην κατακρίνετε την εμφάνιση των άλλων αλλά να μιλάτε για τα θετικά χαρακτηριστικά τους όπως το πόσο ευγενικός είναι ή για τους καλούς του τρόπους.
 • Εστίαση σε υγιεινές συνήθειες. Ως γονείς δώστε έμφαση στην άσκηση και στη διατροφή. Πηγαίνετε ένα περίπατο, κάντε ποδήλατο. Μπορείτε να ψωνίζετε μαζί με τα παιδιά στο σούπερ μάρκετ και να επιλέγετε μαζί φρούτα και λαχανικά. 
 • Προώθηση θετικότητας. Μιλήστε για τα στερεότυπα του φύλου και του σώματος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα σόσιαλ μίντια. Παρατηρήστε τι διαφημίσεις, τι σειρές και τι εκπομπές παρακολουθεί το παιδί και μιλήστε του για το τι είναι λάθος και τι όχι.
 • Αγοράστε στα παιδιά βιβλία που μιλάνε για το σώμα. Θα εξοικειωθούν με το δικό τους και θα αποδεχτούν την διαφορετικότητα.

Μερικοί τρόποι για να βοηθήσουν τα παιδιά οι δάσκαλοι είναι:

 • Εκπαίδευση προσωπικού ώστε να αναγνωρίζει τι σημάδια έχει ένας μαθητής όταν δεν νιώθει καλά με το σώμα του.
 • Αναπτύξτε πρακτικές για να μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά που εκφοβίζονται για το σώμα τους.
 • Ενημερώστε τους γονείς πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους και να τους δημιουργήσουν θετικά συναισθήματα.
 • Με τη γυμναστική οι δάσκαλοι μπορούν να δείξουν ότι η άσκηση βοηθάει στην ανακούφιση του άγχους, στη βελτίωση  μνήμης και στη διάθεση.
 • Τα σχολεία θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν ένα μάθημα για την υγιεινή διατροφή ώστε να μάθουν τα παιδιά να γιορτάζουν και να αγαπάνε τα θετικά τους χαρακτηριστικά που δεν συνδέονται με τη εμφάνισή τους.

Γονείς και δάσκαλοι είναι μία πραγματική πρόκληση να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπτύξουν μια θετική εικόνα για το σώμα τους, αλλά μπορείτε να αποτρέψετε τα αρνητικά μηνύματα που λαμβάνουν συνέχεια από τον έξω κόσμο.

Author(s)

 • Η Κατερίνα Παπαϊωάννου έχει σπουδάσει στο τμήμα Ηχοληψίας και Μουσικών Οργάνων στο Α.Τ.Ε.Ι. Κεφαλληνίας. Η Μουσική ήταν για εκείνη ανέκαθεν αυτή που ρύθμιζε το συναίσθημα, τη διάθεση, ακόμη και τις αποφάσεις της. Πέραν, όμως, από την Μουσική, πάντα της άρεσε να διαβάζει και να αναζητά τη γνώση. Τον τελευταίο χρόνο, έκανε ένα από τα όνειρά της πραγματικότητα και σπούδασε στην Global Academyof Coaching, Life Coach. Ασχολείται με το Kids Life Coaching γιατί αγαπάει τα παιδιά και θέλει να τα βοηθήσει να μάθουν τις δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν στην υπόλοιπη ζωή τους ώστε να γίνουν ηγέτες του εαυτού τους.