Οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε ακόμα τις τελευταίες μέρες του σχολείου περιμένοντας την ελευθερία των καλοκαιρινών διακοπών. Η Miranda Barrett έχει τελειώσει το σχολείο εδώ και χρόνια, αλλά εξακολουθεί να έχει αυτό το συναίσθημα κάθε καλοκαίρι, όταν βέβαια δεν εξελίσσεται μια παγκόσμια πανδημία.

Η Barrett δουλεύει πλήρως εξ αποστάσεως από το 2017, πρώτα ως σύμβουλος και πρόσφατα ως αντιπρόεδρος του Community Company. Η ιστορία της είναι ίσως το καλύτερο σενάριο για τη διαμόρφωση μιας ζωής γύρω από την τηλεργασία. “Όταν έχεις παιδιά και είναι στο σχολείο, δεν σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις,” αναφέρει η Barrett, μητέρα δύο παιδιών. “Τα καλοκαίρια, ωστόσο, είναι μαγικά. Μπορώ να σχεδιάσω ένα ολόκληρο διασκεδαστικό καλοκαίρι για εμάς και αφού μπορώ να βρω κατασκηνώσεις και λύσεις για τη φροντίδα των παιδιών, μπορώ να δουλέψω με συνέπεια και πλήρως διαθέσιμη.” 

Το καλοκαίρι του 2019, η Barrett και η οικογένειά της ταξίδευαν 7 εβδομάδας, πηγαίνοντας σε μέρη όπως η Βόρεια Καρολίνα, το Βερμόντ και η Καλιφόρνια. Ένα προηγούμενο καλοκαίρι, πήγε με τον μεγαλύτερο γιο της ένα μεγάλο ταξίδι στην Καλιφόρνια και τη Χαβάη. Αυτές οι διακοπές δεν απαιτούσαν μέρες άδεια. Δούλευε κατά τη διάρκεια του ωραρίου της, ενώ παράλληλα δημιουργούσε αναμνήσεις ζωής με το παιδί της εκτός ωρών εργασίας. 

Παρόλο που η πανδημία ακύρωσε τα σχέδια της Barrett για το καλοκαίρι του 2020, η οικογένειά της έκανε ένα μεγάλο βήμα. Αντί να μένουν στο δικό τους μικρό σπίτι, μετακόμισαν σε ένα φιλικό σπίτι στην επαρχιακή Βιρτζίνια, όπου έκαναν κτηνοτροφικές εργασίες.  

Το μέλλον της τηλεργασίας

Παρόλο που πολλοί βιώνουν την τηλεργασία για πρώτη φορά το 2020 και δεν είχαν την ευκαιρία να έχουν την ίδια εμπειρία με την Barrett, η ιστορία της δείχνει τις δυνατότητες που προσφέρει η τηλεργασία και πέρα από την πανδημία. Αναλογιζόμενοι το μέλλον της τηλεργασίας, είναι αξιοσημείωτο ότι η COVID-19 έχει εξαναγκάσει τους ψηφιακούς εργαζομένους να δουλεύουν σε συνθήκες και με περιορισμούς που θα ήταν περίεργοι ή ακόμα και ακατάλληλοι υπό φυσιολογικές συνθήκες. Αν δουλεύεις για πρώτη φορά εξ αποστάσεως υπό τις συνθήκες πανδημίας, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη σου τις μελλοντικές ευκαιρίες της τηλεργασίας που ίσως κάνουν πιο εύκολη και πιο ευχάριστη την καθημερινότητά σου. 

Οι εργαζόμενοι που θα εξακολουθήσουν να δουλεύουν εξ αποστάσεως ακόμα κι όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα θα διαπιστώσουν πιθανότατα ότι η ψηφιακή δουλειά είναι πιο εύκολη και πιο ικανοποιητική υπό λιγότερο εξαιρετικές συνθήκες. Αυτές είναι μερικές ουσιώδεις διαφορές που θα προκαλέσει η τηλεργασία και μετά την πανδημία. 

Αρχικά, οι εργαζόμενοι γονείς δεν θα έχουν τα παιδιά τους στο σπίτι και θα πρέπει να οργανώσουν την φροντίδα τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, μόλις αυτό καταστεί ασφαλές.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν ένα πιο επίσημο εργασιακό περιβάλλον, ένα συγκεκριμένο μέρος του σπιτιού τους προορισμένο για δουλειά, με καλύτερο φωτισμό, κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό, ένα καθαρό background και άλλες επαγγελματικές πινελιές. Παρόλο που η εκπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων χρειάζεται συντονισμό, θα κάνει την τηλεργασία πιο άνετη και φυσιολογική. 

Θα νιώθεις λες και δουλεύεις από το σπίτι, όχι σαν να ζεις στο γραφείο. Η τηλεργασία θα μοιάζει λιγότερο απομονωτική, όταν οι εργαζόμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ευελιξία τους για να πάνε στο γυμναστήριο μέσα στη μέρα, στο σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος, ή να δουν τους φίλους τους για ένα καφέ. Όπως δείχνει η εμπειρία της Barrett, είναι ακόμα πιο συνηθισμένο για τους εργαζομένους εξ αποστάσεως να ταξιδεύουν, να δουλεύουν από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου που εξερευνούν κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους. Αυτοί οι διακανονισμοί πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένοι και συμφωνημένοι με τους managers, αλλά είναι αδύνατοι για αυτούς δουλεύουν στο γραφείο. 

Σε ένα υψηλότερο επίπεδο, η τηλεργασία προσφέρει την ευκαιρία στους ανθρώπους να διευρύνουν τις επιλογές τους και να επιλέξουν πώς θα ζήσουν. Παρόλο που πολλοί άνθρωποι ζουν σε πόλεις επειδή το επιθυμούν, κάποιοι άλλοι το κάνουν για να είναι πιο κοντά στις ευκαιρίες του κλάδου τους. 

Τα ζευγάρια δεν θα χρειάζεται να ακολουθήσουν ο ένας τον άλλον σε άλλες τοποθεσίες και να αφήσουν την καριέρα τους. Η κίνηση για τους εργαζομένους που μετακινούνται θα περιοριστεί και τα ΜΜΜ θα έχουν λιγότερο κόσμο.

Αναρωτήσου-αν μπορούσες να ζεις οπουδήποτε, χωρίς επαγγελματικούς περιορισμούς, θα επέλεγες να ζεις εκεί που ζεις τώρα; Θα προτιμούσες να ζεις μακριά από το κέντρο της πόλης με αντάλλαγμα ένα μεγαλύτερο σπίτι με ένα καλύτερο γραφείο; Όποια κι αν είναι η απάντηση, η τηλεργασία προσφέρει πολλές δυνατότητες για σένα. 

Είναι πιθανό οι τηλεργαζόμενοι να θεωρήσουν πιο εύκολη την τηλεργασία όταν η πανδημία τελικά τελειώσει. Οι άνθρωποι που δεν είναι σίγουροι για την διαδικτυακή εργασία, ίσως διαπιστώσουν ότι είναι πιο χαρούμενοι και πιο άνετοι υπό φυσιολογικές συνθήκες. Και οι άνθρωποι που προτιμούν την τηλεργασία τώρα, μετά θα την αγαπήσουν ακόμα περισσότερο. 

Αυτό είναι το νέο σύνορο της εξισορρόπησης επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η τηλεργασία θα δώσει στους ανθρώπους την ευκαιρία να επιλέξουν πώς θα συνδυάσουν την εργασία με τον τρόπο ζωής τους, αντί να χρειάζεται να ζήσουν σε ένα συγκεκριμένο μέρος βάσει των διαθέσιμων επαγγελματικών δυνατοτήτων. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η τηλεργασία δεν είναι για όλους, όχι για όλες τις απαιτήσεις. Ο σύζυγος της Barrett, δημοσιογράφος στη Washington Post, μετρά τις μέρες για να επιστρέψει στο γραφείο. Αλλά έχοντας δουλέψει εξ αποστάσεως για χρόνια και έχοντας διαχειριστεί ψηφιακούς εργαζομένους, είναι πεπεισμένη ότι πολλοί άνθρωποι που θα τη δοκιμάσουν, δεν θα θέλουν να επιστρέψουν στο γραφείο. 

Διάβασε ακόμα:

Ισχυρές σχέσεις μεταξύ συναδέλφων: Το κλειδί της επιτυχίας

Η ανάγκη για ηγέτες ξανά στο προσκήνιο

Author(s)

  • Robert Glazer

    Founder & CEO

    Ο Robert Glazer είναι ιδρυτής και CEO του Acceleration Partners.