Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να χρησιμοποιήσεις το Rescue Time.
-Πώς να αποφύγεις τις ζαβολιές.


Οι ζωές μας συνδέονται συνεχώς, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και tablet και ακόμη και σε μερικές περιπτώσεις μέσω των ρολογιών μας. Λαμβάνουμε συνεχώς ειδοποιήσεις από κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και άλλους ιστότοπους που τραβούν ή απαιτούν την προσοχή μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρα ή και της… νύχτας. Αυτό που δεν υποψιάζεσαι είναι πόσο εξαντλητικό και επιζήμιο μπορεί να είναι αυτό για την παραγωγικότητά σου. Ειδικά εάν ελέγχεις τις ειδοποιήσεις σε YouTube, Facebook, Instagram και SnapChat κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

Κι όμως τα App Blockers μπορούν να είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για να σε βοηθήσουν να είσαι πιο παραγωγικός, εάν τα χρησιμοποιείς σωστά. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την αποτελεσματικότητα της εργασίας σου.

1.Συνειδητοποίησε την προβληματική σου σχέση

Το πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος είναι η συνειδητοποίηση και η παραδοχή ότι δεν κάνεις σωστή χρήση. Πόσες ειδοποιήσεις ήρθαν από τότε που άρχισες να διαβάζεις αυτό το άρθρο; Πόσες φορές έχεις σταματήσει για να τις ελέγξεις; Καιρός να προβληματιστείς.

2.Επίλεξε τη σωστή εφαρμογή για σένα

Το δεύτερο βήμα είναι να επιλέξεις την εφαρμογή ή το πρόγραμμα που λειτουργεί καλύτερα για σένα. Εάν εργάζεσαι στο τηλέφωνο ή στον υπολογιστή κατά τη διάρκεια της ημέρας, ίσως είναι καλή ιδέα να επιλέξεις ένα πρόγραμμα όπως το RescueTime που μπορεί να εφαρμοστεί στο τηλέφωνο ή στον υπολογιστή σου, για να μάθεις ποια sites απορροφούν την προσοχή σου. Το RescueTime θα σου στείλει ακόμα εβδομαδιαίες αναφορές σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιείς την εργάσιμη ημέρα σου.

Ορισμένες εφαρμογές παρακολουθούν τη χρήση σου, ενώ άλλες απαγορεύουν την πρόσβαση σε μερικά sites κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας σου. Είναι παρόμοιο με το να βάζεις το τηλέφωνό σου σε λειτουργία πτήσης. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις  για θέματα που σχετίζονται με την εργασία, χωρίς να ανησυχείς για διακοπές από ειδοποιήσεις που επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγικότητα σου.

3.Θυμήσου  να το ενεργοποιήσεις

Αυτό μπορεί να φαίνεται ένα προφανές βήμα, αλλά αυτές οι εφαρμογές λειτουργούν μόνο αν θυμηθείς να τις ενεργοποιήσεις. Εάν έχεις ένα στατικό πρόγραμμα εργασίας, θα πρέπει να  ενημερώσεις την εφαρμογή, μόνο εάν ξεκινήσει να σου αποσπά την προσοχή ένας νέος ιστότοπος ή μια εφαρμογή. Εάν, όμως, αλλάξεις τις ώρες σου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ίσως χρειαστεί να την ενημερώνεις καθημερινά ή εβδομαδιαίως.

4.Να είσαι παραγωγικός

Το τέταρτο βήμα είναι να απολαύσεις το νέο περιβάλλον χωρίς διακοπές και να είσαι παραγωγικός. Ενδεχομένως να εκπλαγείς από το πόσο πιο παραγωγικός μπορείς να είσαι, εάν δεν έχεις κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εμφανίζονται κάθε λίγα λεπτά. Ακόμα και το να κρατάς το τηλέφωνό σε δόνηση δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το κλείδωμα των εφαρμογών. Μην ξεχνάς ότι εξακολουθεί να υπάρχει η επιθυμία να ελέγξεις το τηλέφωνό αν το ακούσεις ή αισθανθείς την δόνηση.

5.Μην κάνεις ζαβολιές 

Καμία ζαβολιά κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Μην διακόπτεις  τις εφαρμογές, ώστε να μπορείς να ελέγξεις για λίγο τα social media. Όχι μόνο αυτό θα ματαιώσει το σκοπό της χρήσης των συγκεκριμένων εφαρμογών, αλλά θα χρειαστείς ακόμα περισσότερο χρόνο για να επιστρέψεις στην δουλειά. 

Αυτό σημαίνει ότι εάν περάσεις δύο δευτερόλεπτα για να ελέγξεις τα κοινωνικά μέσα ή τις ειδοποιήσεις του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έχεις χάσει μια ώρα εργασίας, επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγικότητά σου.  

Δοκίμασε το και εσύ

Δοκίμασε ένα App Blocker ή ένα πρόγραμμα, όπως το RescueTime, όταν ξεκινάς την εργασία σου την επόμενη εβδομάδα. Ενδεχομένως να εκπλαγείς από τα πόσα περισσότερα θα μπορείς να ολοκληρώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας!

Διάβασε ακόμα:

Επιστροφή Στη «Ρουτίνα»: 8 Εφαρμογές Για Να Ανταπεξέλθεις Στην Καθημερινότητα!

6 Κανόνες Για Έξυπνες Διαδικτυακές Αγορές

Author(s)

  • Γιώργος Δελατόλας

    Συγγραφέας- Keynote Speaker

    O Γιώργος Δελατόλας είναι δημοσιος ομιλητης πανω στην επιχειρηματικοτητα και συγγραφέας του βιβλίου ''Infopreneur''- Κάνε την ιδέα σου μια καταπληκτική Online Επιχείρηση. Μέσα από τις προσωπικές του συνεδρίες, τα σεμινάρια του καθώς και το δωρεάν εκπαιδευτικό του υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο έχει βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους να βρίσκονται σε κορυφαίο επίπεδο.