Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιος είναι ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων.
-Ότι πρέπει να είσαι αποφασιστικός.


Προθεσμίες, meetings, υποσχέσεις, στόχοι. Όλα αυτά κάνουν την ζωή σου δύσκολη. Κι εσύ παραμένεις αναποφάσιστος και προσπαθείς να σκεφτείς πώς θα διαχειριστείς την τεράστια λίστα με όλα όσα πρέπει να κάνεις. Κάποιες φορές μάλιστα χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι, σπαταλάς τον χρόνο σου, κάνεις όλο και λιγότερα και δεν μπορείς να αποφασίσεις για το τι να κάνεις.

Αν όλα αυτά σου ακούγονται πολύ οικεία, τότε ίσως η λέξη που σε χαρακτηρίζει είναι η αναβλητικότητα.  Ο Mel Robbins, δημοσιογράφος του CNN και συγγραφέας του βιβλίου “The 5 Second Rule”, υποστηρίζει ότι υπάρχει ένας τρόπος που θα σε βοηθήσει να χειριστείς την αναβλητικότητά σου.

Πρόκειται για έναν πολύ απλό κανόνα: όταν είσαι έτοιμος να ασχοληθείς με έναν από τους στόχους σου, πρέπει να ασχοληθείς άμεσα ή εντός 5 δευτερολέπτων με αυτόν διαφορετικά ο εγκέφαλός σου θα αρχίσει να τείνει προς την αναβλητικότητα.

Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων βοηθάει το μυαλό σου να περιορίζει τις αμφιβολίες, τους φόβους και τα συναισθήματα που σε εμποδίζουν να δράσεις. Όταν αρχίσεις να χρησιμοποιείς τον κανόνα με σωστό τρόπο, αυτά τα 5 δευτερόλεπτα μπορούν να γίνουν 5 λεπτά, 5 ώρες ή 5 ημέρες. Όσο χρειαστεί δηλαδή για να τελειώσεις όλα όσα πρέπει.

Φυσικά δεν μπορείς να εξαλείψεις την αναβλητικότητα από τη μία στιγμή στην άλλη. Ωστόσο θα πρέπει να εστιάζεις σε αυτό που είναι σημαντικό να γίνει και να ξέρεις ότι μπορείς να το κάνεις ή έστω να το ξεκινήσεις μέσα στα επόμενα 5 δευτερόλεπτα.

“Ο δρόμος για την επιτυχία προϋποθέτει έντονη και αποφασιστική δράση.” — Tony Robbins

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να εξασκήσεις τον εγκέφαλό σου ώστε να δώσει προτεραιότητα σε όλα εκείνα που είναι απαραίτητα για τους μακροπρόθεσμους στόχους σου:

1.Η επιτυχία απαιτεί θυσίες

Το πρώτο βήμα είναι δύσκολο. Αντιμετωπίζεις κάτι που δεν θέλεις να κάνεις ή αναβάλλεις συνεχώς λόγω του στρες που αυτό σου προκαλεί. 

Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι κάθε επιτυχία ή επίτευγμα, απαιτεί σκληρή δουλειά. Δεν μπορείς ποτέ να αγγίξεις την επιτυχία αν δεν είσαι διατεθειμένος να κάνεις κάποιες θυσίες.

2.Κάνε μικρά βήματα

Τα μικρά βήματα θα σε οδηγήσουν σε μεγάλα αποτελέσματα. Δοκίμασε να χωρίσεις τους στόχους σου σε μικρότερους. Κάνε καθημερινά βήματα που θα σε οδηγήσουν στην επιτυχία.

Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις ένα πρώτο βήμα αν δεν σκέφτεσαι τον τελικό στόχο. Αντί λοιπόν να πέφτεις κατευθείαν στα βαθιά, κάνε μικρά βήματα.

3.Μείνε μακριά από ό,τι σου αποσπά την προσοχή

Πάντα υπάρχουν πράγματα που σου αποσπούν την προσοχή, σπαταλώντας άσκοπα τον πολύτιμο χρόνο σου.

Μην αφιερώνεις πολλή ώρα σε πράγματα που σε απομακρύνουν από τους στόχους σου. Διώξε ή απομάκρυνε ότι αποσπά την προσοχή σου και διατήρησε την ενέργεια και τον χρόνο σου.

4.Σκέψου τους στόχους σου

Υπάρχουν στιγμές που δεν μπορείς να πιέσεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι. Δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή από το να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου τους στόχους σου.

Από τη στιγμή που ξέρεις ποιος θέλεις να είσαι και τι θέλεις να επιτύχεις, έχεις περισσότερους από έναν λόγους να αναλάβεις δράση. Αν δεν κάνεις κάτι τώρα, ή μέσα στα επόμενα 5 δευτερόλεπτα, θα παραμείνεις στάσιμος.

5.Σταμάτα να ασχολείσαι με πολλά πράγματα ταυτόχρονα

“Αντί να είσαι υπερβολικά φορτωμένος, γίνε παραγωγικός.” — Tim Ferriss

Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό να σβήνεις πράγματα από την λίστα σου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Συγκεντρώσου σε ένα πράγμα την φορά και θα δεις ότι θα έχεις περισσότερο χρόνο να σκεφτείς και να δράσεις, σε σχέση με το αν κάνεις πολλά πράγματα μαζί. Το multitasking διασπά την προσοχή σου και εμποδίζει την σκέψη σου.

Επίλεξε και ασχολήσου με αυτό που θεωρείς πιο δύσκολο. Μην προσπαθήσεις να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα γιατί στο τέλος θα καταλήξεις να μην κάνεις απολύτως τίποτα. 

Διάβασε ακόμα:

Μάθε Πώς Η Πλήξη Σε Κάνει Πιο Δημιουργικό 

Για Να Γίνεις Πιο Αποδοτικός… Στρώσε Το Κρεβάτι Σου!

 

Author(s)

  • Elle Kaplan

    ειδική σε θέματα ευεξίας

    Η Elle Kaplan είναι οικονομολόγος και ειδική σε θέματα ευεξίας.