Νιώθω έντονο πόνο στον αυχένα μου – ιδιαίτερα όταν είμαι στο γραφείο. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; – AB

Ένας πόνος στον αυχένα είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες που οδηγούν κάποιον στον ορθοπεδικό. Η καθιστική ζωή, σε συνδυασμό με τις πολλές και συνήθως συνεχόμενες ώρες εργασίας στο γραφείο μπροστά σε οθόνη που αποτελούν καθημερινότητα για μεγάλο αριθμό ανθρώπων, φυσικά συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία του συμπτώματος της αυχεναλγίας. Για καλή μας τύχη ωστόσο, αυτού του τύπου οι πόνοι μπορεί να είναι περιστασιακά ενοχλητικοί ή να υποτροπιάζουν, είναι όμως σχεδόν πάντα αντιμετωπίσιμοι με απλές μεθόδους, χωρίς μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις να απαιτούν καν τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής.

Πριν φτάσουμε εκεί βέβαια, υπάρχουν μερικές μικρές και εύκολες παρεμβάσεις που μπορεί κανείς να κάνει στην καθημερινότητα του και βέβαια στο χώρο εργασίας του, έτσι ώστε να μπορέσει να προλάβει τέτοιου είδους συμπτώματα. Η θέση του κεφαλιού μας κατά τη διάρκεια της εργασίας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Αυτή εξαρτάται από το είδος της καρέκλας στην οποία καθόμαστε, το ύψος της, τη θέση της οθόνης που κοιτάμε, το ύψος του γραφείου και την κλίση της οθόνης του υπολογιστή. Είναι λοιπόν σημαντικό να προσέχουμε ώστε η οθόνη σε συνδυασμό με την καρέκλα μας να βρίσκεται στο ύψος εκείνο που μας επιτρέπει να κοιτάζουμε την οθόνη έχοντας τον αυχένα μας σε ουδέτερη θέση, χωρίς να χρειάζεται να παραμένει σε κάμψη ή (σπανιότερα) σε υπερέκταση. Η ουδέτερη θέση του αυχένα βελτιώνει την κατανομή των φορτίων στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και εξισορροπεί τον τόνο των μυών γύρω από τον αυχένα προφυλάσσοντας από περιττές καταπονήσεις και σπασμούς. 

Είναι επίσης σημαντικό να κάνουμε διαλείμματα και να εναλλάσσουμε τη στάση μας συχνά. Είναι λοιπόν καλό περιστασιακά να σηκωνόμαστε από την καρέκλα μας και, εφόσον έχουμε τη δυνατότητα, να ακουμπάμε το κεφάλι μας σε κάποιου τύπου προσκέφαλο, ώστε να χαλαρώσουν οι αυχενικοί μύες. 

Οι πόνοι στον αυχένα κατά την εργασία στο γραφείο σχετίζονται άμεσα με τη στάση μας. Μικρές αλλαγές λοιπόν σε αυτή μπορούν να μας δώσουν λύση και να εξαφανίσουν αυτό το σύμπτωμα. Ωστόσο, σε οξείες φάσεις, και η φυσιοθεραπευτική βοήθεια μπορεί να είναι ευεργετική.

Ο Χρήστος Βώττης MD, PhD  είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Νέο Ψυχικό. Διαθέτει πτυχίο ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπαιδεύτηκε επί σειρά ετών, στην Α’ Ορθοπαιδική Κλινική του ίδιου πανεπιστημίου, της οποίας συνεχίζει να τελεί ενεργός συνεργάτης. Επιπλέον, έχει εξειδικευτεί στις επεμβάσεις αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος στο Ορθοπαιδικό Νοσοκομείο Hospital for Special Surgery στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ και έχει εκπαιδευτεί στη χειρουργική του χεριού στην εξειδικευμένη Κλινική Χεριού, Άνω Άκρου και Μικροχειρουργικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “ΚΑΤ”. Τέλος, είναι συνεργάτης του Ομίλου Ιατρικού, καθώς και του Ευγενιδείου Θερπαευτηρίου.

Οι ειδικοί του Thrive δίνουν λύσεις σε όσα σε προβληματίζουν, με στόχο να κάνουν τη ζώη σου καλύτερη. Στείλε κι εσύ τις δικές σου ερωτήσεις στο [email protected].

Διάβασε ακόμα:

Έχει Διαφορά Το Τρέξιμο Στο Διάδρομο Από Το Τρέξιμο Έξω;

Γιατί Παχαίνουμε Όταν Κόβουμε Το Κάπνισμα;

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.