• Η αυχενική ριζοπάθεια είναι μια πάθηση, που χαρακτηρίζεται από συμπίεση των νεύρων.
 • Προκαλεί πόνο, φαινόμενα μουδιάσματος, αισθητικά ελλείμματα ή δυσκαμψία, στον αυχένα και το άνω άκρο.
 • H φυσικοθεραπεία αποδεικνύεται μια πολύ καλή επιλογή αντιμετώπισης.

Η αυχενική ριζοπάθεια ως πάθηση δημιουργεί συμπίεση, ερεθισμό ή και βλάβη στη νευρική ρίζα ( ρίζα του νεύρου) , συμπτώματα που προκαλούνται από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ή εκφυλιστικές αλλοιώσεις.

Επιδημιολογικά εμφανίζεται σε ηλικία 40-49 ετών.

Φυσιολογική εξέλιξη της πάθησης αν αντιμετωπιστεί σωστά 

 • Σημαντική βελτίωση σε 4-6 μήνες.
 • Χρόνος πλήρους ανάρρωσης από 24-36 μήνες. 
 • Μικρό ποσοστό έχει υπολειπόμενο πόνο και αναπηρία.
 • Δεν υπάρχει νευρολογικό έλλειμμα στην πλειοψηφία των ατόμων χωρίς μυελοπάθεια.

Φυσικοθεραπεία / Οστεοπαθητική 

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας συνδιασμός τεχνικών χειροπρακτικής,θεραπευτικής άσκησης καθώς και εκπαίδευσης του ασθενούς, έχουν σημαντικά οφέλη ως προς την λειτουργικότητα και το εύρος κίνησης. Συγκεκριμένα:

Εκπαίδευση-Συμβουλές :Εκπαίδευουμε τον ασθενή να κατανοήσει την πηγή και τα συμπτώματα της πάθησης.

Χειροπρακτική( Οστεοπαθητική, χειροπρακτική Ackermann): Η οστεοπαθητική και η χειροπρακτική Αckermann είναι πιο αποτελεσματικές, όταν συνδιάζονται με θεραπευτική άσκηση.

Muscle Energy Techniques/ Τεχνικές νευροδυναμικής

Θεραπευτική άσκηση: Ασκήσεις που στοχεύουν στο άνοιγμα των μεσοσπονδύλιων τρημάτων (οπών) , όπως αντίθετη στροφή και πλάγια κάμψη,  είναι οι πιο αποτελεσματικές στην μείωση των συμπτωμάτων στην αυχενική ριζοπάθεια.

Φυσικοθεραπεία ή Χειρουργείο 

Η χειρουργική επέμβαση προσφέρει μεγάλη μείωση του πόνου βραχυπρόθεσμα.

Σε μια 2ετία ωστόσο εμφανίζονται ελάχιστες διαφορές όσο αναφορά στον πόνο και στην δυσλειτουργία στον αυχένα και στο χέρι,  μεταξύ χειρουργικής επέμβασης και φυσικοθεραπείας. Δηλαδή στα δύο χρόνια τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης και της φυσικοθεραπείας σχεδόν εξομειώνονται!  

Συμπερασματικά

Η φυσικοθεραπεία φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματική και να εξασφαλίζει στην πορεία του χρόνου πολύ καλή ποιότητα ζωής, σε όσους υποφέρουν από πόνο σε αυχένα και χέρι.

Αρχική δημοσίευση από τον Γεώργιο Τσουκαλά στο fotinigeorgiou.gr.

Author(s)

 • fotinigeorgiou.gr

  Ενημερωτικό Site Υγείας

  Στην καθημερινότητα μας όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεκάδες μέτωπα. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει ανακαλύψει μέσα από μελέτες ετών, ένα πολύτιμο εφόδιο που μπορεί να μας οχυρώσει έναντι οποιασδήποτε «απειλής» …Είναι η ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ + ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Σε αυτό το site, με την βοήθεια καταξιωμένων ειδικών επιστημόνων, ανακαλύπτουμε τους τρόπους και τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας, τόσο την σωματική όσο και την ψυχική. Όταν είμαστε καλά και αισθανόμαστε καλύτερα, μεταμορφώνουμε αυτομάτως την ζωή μας, βρίσκουμε την δύναμη να ανταπεξέλθουμε στα «δύσκολα» και να προχωρήσουμε μπροστά με θετική ματιά. Δεσμευόμαστε ότι με γνώμονα την αξιοπιστία, την εγκυρότητα και τον σεβασμό στο πολυτιμότερο αγαθό, θα σας ενημερώνουμε για θέματα υγείας που σας απασχολούν και σας προβληματίζουν.