Ο λαιμός σου καίει, καταπίνεις με δυσκολία, και η φωνή σου έχει αρχίσει να βραχνιάζει ή ακόμα χειρότερα να κλείνει. Και παρόλο που ξέρεις ότι το πιο πιθανό είναι ότι πρόκειται για τα πρώτα συμπτώματα κάποιας ίωσης που είναι αρκετά συνηθισμένο να χτυπήσει περίπου 2 με 3 φορές τον χρόνο έναν ενήλικα, εσύ το μόνο που σκέφτεσαι είναι ότι την επόμενη μέρα έχεις να παρουσιάσεις το project σου στο γραφείο, τη μεταπτυχιακή σου εργασία στο πανεπιστήμιο, να εκφωνήσεις την εκπομπή στο ραδιόφωνο ή να παραδόσεις το επόμενο κεφάλαιο ιστορίας, άλγεβρας, χημείας στην τάξη… Ναι κάποια πράγματα συμβαίνουν τις πιο ακατάλληλες στιγμές. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν λύσεις.

To Lisofix σου προτείνει 3+1 τρόπους για άμεση ανακούφιση από τον πονόλαιμο.

Εισπνοές ατμού

Οι εισπνοές ατμού από ευκάλυπτο ή χαμομήλι μπορεί να προσφέρουν άμεση ανακούφιση καθώς μαλακώνουν το οίδημα της πάσχουσας περιοχής.

Γαργάρες με αλατόνερο

Το χλιαρό αλατόνερο μπορεί να βοηθήσει στον πονόλαιμο. Μερικές γαργάρες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να συμβάλλουν ώστε να απομακρυνθεί η βλέννα αλλά και να απομακρύνουν τα ερεθιστικά βακτήρια που προκαλούν τη φλεγμονή.

Τσάι με μέλι

Το τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν από περαιτέρω μολύνσεις και φλεγμονές. Κυρίως όμως εξασφαλίζει ενυδάτωση στην περιοχή (φρόντισε να το πιεις χλιαρό προς ζεστό κι όχι καυτό). Για ακόμα καλύτερη ανακούφιση, πρόσθεσε ένα κουταλάκι μέλι αντί για ζάχαρη, του οποίου οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο το λαιμό σου να μαλακώσει.

Παστίλιες για το λαιμό

Οι παστίλιες για το λαιμό προσφέρουν άμεση λύση στην αντιμετώπιση του πονόλαιμο αλλά και σε στιγμές έκτακτης ανάγκης όπως στην περίπτωση που έχεις μια ομιλία, παρουσίαση ή εκφώνηση γιατί προκαλούν την επιπλέον παραγωγή σάλιου που συμβάλλει στην διατήρηση της ενυδάτωσης του λαιμού κι έτσι ανακουφίζουν τη στοματική κοιλότητα και το φάρυγγα από την ξηρότητα και μαλακώνουν τον πονεμένο λαιμό. Εάν μάλιστα η παστίλια περιέχει εκχυλίσματα βοτάνων τότε θα απαλύνουν το λαιμό από τον πόνο και τον ερεθισμό χάρη στις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων που δρουν τοπικά.

Δοκίμασε τις παστίλιες Lisofix από τη Uni-Pharma που η θεραπευτική τους δράση είναι βασισμένη στα πιο κάτω βοτανικά εκχυλίσματα:

Γλυκόριζα: ανακουφίζει τον ερεθισμένο λαιμό

Πρόπολη και Ακάκια: και τα δύο έχουν στυπτική δράση

Δεδρομολόχα: ενυδατώνει και δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ στο λαιμό προστατεύοντας από μολύνσεις

Τι άλλο χρειάζεται να ξέρεις;

To συχνότερο αίτιο για τον πονόλαιμο είναι οι ιοί που συνδέονται με το 80% των περιπτώσεων πονόλαιμου. Για το λόγο αυτό, το μόνο που μπορεί να βοηθήσει είναι η συμπτωματική αγωγή ενώ η άκριτη χορήγηση αντιβιοτικών όχι μόνο δεν βοηθά αλλά αντίθετα επιβαρύνει τον οργανισμό. Φυσικά αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν στις επόμενες μέρες ή αντίθετα επιδεινωθούν είναι απαραίτητο να επισκεφτείς τον γιατρό. 

Διάβασε ακόμα:

Τι Να Κάνεις Όταν Ο Λαιμός Σου Σε Σαμποτάρει

Ο Ερεθισμένος Λαιμός Είναι Ένας Εχθρός Που Μπορείς Να Νικήσεις

Μαμά πονάει ο λαιμός μου! Και τώρα τι κάνουμε;

Author(s)

  • H συντακτική ομάδα του Thrive Global Greece προτείνει ιδέες και προϊόντα που κάνουν τη ζωή σου καλύτερη.