Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι η τεχνική Pomodoro.
-Γιατί είναι χρήσιμο ένα χρονόμετρο.


Θα ήθελες να κάνεις περισσότερα κάθε μέρα; Όμως σχεδόν ποτέ δεν τα καταφέρνεις; Πολλές τεχνικές διαχείρισης χρόνου έχουν αναπτυχθεί με την πάροδο των χρόνων. Ορισμένες είναι πιο αποτελεσματικές από κάποιες άλλες. Η τεχνική Pomodoro είναι από τις πιο δημοφιλείς. Αυτό το σύστημα διαχείρισης χρόνου υπάρχει εδώ και 30 χρόνια και χρησιμοποιεί εναλλασσόμενες περιόδους εργασίας με σύντομα διαλείμματα για να μεγιστοποιήσει όσα γίνονται κάθε μέρα.

Γιατί να το δοκιμάσεις;

Επειδή η λήψη τακτικών διαλειμμάτων δίνει στον εγκέφαλό σου την ευκαιρία να χαλαρώσει και να επανέλθει περισσότερο αναζωογονημένος. 

Γνωρίζοντας ότι πρέπει να εργάζεσαι μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα κάνει πολύ πιο εύκολο να παραμείνεις αφοσιωμένος και με κίνητρο. Εξάλλου, η συγκεκριμένη τεχνική αυξάνει το βαθμό της συγκέντρωσής σου όταν εργάζεσαι. Λειτουργεί άριστα με πνευματικές, χειρωνακτικές και δημιουργικές εργασίες.

Πώς να εφαρμόσεις την Τεχνική Pomodoro 

Το παραδοσιακό μοτίβο Pomodoro είναι 25 λεπτά εργασίας και πέντε λεπτά διάλειμμα. Μετά από τέσσερις κύκλους, κάνουμε διάλειμμα 30 λεπτά. Για να περάσεις από την θεωρία στην πράξη: 

Χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο

Είναι λάθος να έχεις το νου σου σε ένα ρολόι, ενώ προσπαθείς να ολοκληρώσεις την εργασία σου. Χρησιμοποίησε ένα χρονόμετρο και τοποθέτησε το κάπου έτσι ώστε να μην το βλέπεις. 

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις επίσης το κινητό σου τηλέφωνο, ή τον υπολογιστή σου για τη χρονομέτρηση. Υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα και εφαρμογές για τον υπολογιστή ή το κινητό σου τηλέφωνο που διατίθενται στο διαδίκτυο που υπολογίζουν αυτόματα το χρόνο εργασίας σου και τον χρόνο διαλείμματος.

Η χρήση ενός χρονομέτρου είναι πάρα πολύ σημαντική. Παρέχει μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης να εργαστείς και τη σιγουριά ότι σύντομα θα κάνεις ένα διάλειμμα. 

Η μέθοδος θα σε βοηθήσει εύκολα να καταλάβεις πόσα μπορείς να κάνεις σε 25 λεπτά. Θα εκπλαγείς!

Πειραματίσου με διαφορετικά διαστήματα

Πολλοί άνθρωποι τα πάνε περίφημα με το παραδοσιακό χρονοδιάγραμμα των 25 λεπτών εργασίας που εναλλάσσονται με πεντάλεπτα διαλείμματα. Για άλλους είναι καλύτερα να δουλεύουν 50 λεπτά και να κάνουν 10 λεπτά διαλείμματα. Δες τι ταιριάζει καλύτερα σε εσένα.

Μπορεί να διαπιστώσεις ότι ορισμένες εργασίες ολοκληρώνονται καλύτερα αν αφιερώσεις μεγαλύτερα διαστήματα για την διεκπεραίωσή τους. Είναι σημαντικό να πειραματιστείς και να είσαι ευέλικτος στην προσέγγισή σου.

Επιδίωξε να κάνεις το μεγαλύτερο διάλειμμα κάθε δύο ώρες

Αυτό μπορεί να είναι από 15 έως 30 λεπτά. Πάρε ένα ποτήρι νερό ή κάνε ένα σύντομο περίπατο. Μην παραλείπεις αυτό το μεγάλο διάλειμμα. Θα αποδώσει πραγματικά αργότερα. Θα έχεις περισσότερη ενέργεια και θα διατηρήσεις την ικανότητά σου να είσαι εστιασμένος.

Απόφυγε τους περισπασμούς

Μέρος της αποτελεσματικότητας της τεχνικής είναι το να εστιάζεις με προσοχή στην εκάστοτε εργασία σου. Θα έχεις ένα γρήγορο διάλειμμα μέσα σε λίγα λεπτά, οπότε κράτα το μυαλό σου προσηλωμένο. Θυμήσου, ότι δεν πρέπει να κάνεις τίποτα άλλο εκτός από την εργασία σου για τα επόμενα 25 λεπτά.

Δοκίμασέ το

Εφάρμοσε την τεχνική Pomodoro για λίγες μέρες και κάνε μια εκτίμηση συγκρίνοντας πόσα έχεις κάνεις σε σχέση με τον προηγούμενο τρόπο που δούλευες και πόσο καλά αισθάνεσαι μια καθιερωμένη εργάσιμη μέρα. Θα διαπιστώσεις ότι μπορείς να ολοκληρώσεις πολλά περισσότερα κάθε μέρα. Η τεχνική Pomodoro θα ενισχύσει την ικανότητά σου να εστιάζεις περισσότερο. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να κάνεις θαύματα και στο σπίτι. Ρύθμισε το χρονόμετρο σου και δες πόση οικιακή εργασία μπορείς να ολοκληρώσεις σε 25 λεπτά. Τα παιδιά σου επίσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνική για την μελέτη τους. 

Στο τέλος της ημέρας

Θα διαπιστώσεις ότι μπορείς να πετύχεις πολλά περισσότερα σε 25 λεπτά από ό,τι είχες φανταστεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν αυτήν την τεχνική διαχείρισης χρόνου πολύ αποτελεσματική και φτάνοντας στο τέλος της ημέρας, αισθάνονται πολύ πιο ανανεωμένοι από ότι συνήθως.

Διάβασε ακόμα:

Νέος Στη Δουλειά; 6 Τρόποι Για Να Ξεχάσουν Ότι Δεν Είσαι Αρκετά Έμπειρος

Μπορούν Οι Φιλίες Του Γραφείου Να Σε Κάνουν Να Αποφύγεις Το Burnout;

Author(s)

  • Γιώργος Δελατόλας

    Συγγραφέας- Keynote Speaker

    O Γιώργος Δελατόλας είναι δημοσιος ομιλητης πανω στην επιχειρηματικοτητα και συγγραφέας του βιβλίου ''Infopreneur''- Κάνε την ιδέα σου μια καταπληκτική Online Επιχείρηση. Μέσα από τις προσωπικές του συνεδρίες, τα σεμινάρια του καθώς και το δωρεάν εκπαιδευτικό του υλικό που υπάρχει στο διαδίκτυο έχει βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους να βρίσκονται σε κορυφαίο επίπεδο.