Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι να σκέφτεσαι όταν γυρνάς στο σπίτι μετά τη δουλειά.
-Τι μπορείς να κάνεις ενώ κάνεις τις δουλειές του σπιτιού.


Είσαι καθ’ οδον για το σπίτι από τη δουλειά και έχεις τόσα που σκέφτεσαι. Τα πιάτα που άφησες από χθες στο νεροχύτη, το τηλέφωνο που πρέπει να κάνεις στον υδραυλικό επειδή δεν λειτουργεί καλά ο θερμοσίφωνας, τα ρούχα που έχεις να σιδερώσεις, το φαγητό που χρειάζεται να ετοιμάσεις, τις γλάστρες που χρειάζεται να ποτίσεις. Όμως αν είσαι γονιός αυτό που πρέπει να σκεφτείς πάνω και πριν απο όλα είναι τα παιδιά σου.

Παρακάτω σου προτείνω μερικούς τρόπους ώστε η επιστροφή σου στο σπίτι από την εργασία σου και οι δουλειές που σε περιμένουν εκεί να γίνουν πιο εύκολα χωρίς να παραμελήσεις τίποτα και κανέναν και ταυτόχρονα να απολαύσεις ποιοτικό χρόνο με το παιδί σου:

-Καθώς γυρνάς από τη δουλειά, μέχρι να φτάσεις σπίτι φρόντισε να έχεις αφήσει πίσω τα νεύρα και το άγχος της δουλειάς. Αν σου έχουν μείνει εκκρεμότητες κάνε μια λίστα για την επόμενη μέρα. Μη σκέφτεσαι όλες τις δουλειές που έχεις να κάνεις στο σπίτι. Σκέψου ότι γυρνάς στο σπίτι σου, στην οικογένεια σου και άφησε τη δουλειά στο γραφείο!

-Προτού ξεκινήσεις τις δουλειές, κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο και κάτσε λίγο με τα παιδιά σου να συζητήσετε για τη μέρα σας. Είναι απαραίτητο να υπάρχει επικοινωνία, ειδικά όταν περνάτε αρκετές ώρες χώρια.

-Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, μπορείτε να φτιάξετε μαζί μια λίστα για τις δουλειές του σπιτιού, ώστε να είναι κάτι που θα κάνετε παρέα στον βαθμό που μπορούν να συμμετέχουν. Έτσι θα νιώθουν κι εκείνα πιο υπεύθυνα.

-Αν δεν έχουν τελειώσει τα μαθήματά τους, είναι ευκαιρία να θέσετε ένα στόχο ώστε μόλις εκείνα τελειώσουν στην ώρα τους τις εργασίες τους, να παίξετε ένα επιτραπέζιο μαζί ή να δείτε μια παιδική ταινία ή να πάτε μια βόλτα. Στο χρονικό αυτό περιθώριο, θα έχεις προλάβει να κάνεις κάποιες από τις δουλειές του σπιτιού που πρέπει να γίνουν.

-Ακόμα και την ώρα που σιδερώνεις, είναι μια καλή ιδέα να βλέπετε μαζί μια ταινία, έτσι κι εσύ θα νιώθεις πως περνάει πιο γρήγορα η ώρα αλλά και τα παιδιά θα σε βλέπουν μαζί τους στον ίδιο χώρο ενώ μπορείτε να σχολιάζετε κιόλας μαζί.

-Δώσε στα παιδιά σου πρωτοβουλίες, ρώτησέ τα τι φαγητό θα ήθελαν να φάτε την επόμενη ημέρα και ετοιμάστε το μαζί ή φτιάξτε ένα γλυκό παρέα. Η όλη διαδικασία στην κουζίνα θα τους ενθουσιάσει.

Θα υπάρξουν σίγουρα μέρες που δεν θα έχεις την υπομονή για όσα σου ανέφερα παραπάνω. Δεν πειράζει, οι δουλειές του σπιτιού μπορούν να περιμένουν. Ας γίνεις πιο ελαστικός με την καθαριότητα, δεν έγινε και τίποτα. Μην αφήσεις όμως τα παιδιά να νιώσουν την απουσία σου όταν είσαι στο σπίτι. Ακόμα και το να καθίσεις απλά στον καναπέ μαζί τους όλο το απόγευμα για να επικοινωνήσετε είναι μια πολύ καλή επιλογή αν θες να είσαι πραγματικά κοντά τους και να διατηρήσεις ενισχυμένη τη μεταξύ σας σχέση.

Εσύ; Πόσο χαλαρός γονιός είσαι;

Διάβασε ακόμα:

Δίνει Το Παιδί Σου Πανελλήνιες; Οι Τακτικές Επιβίωσης Που Πρέπει Να Ακολουθήσεις

Ποτέ Μην Πιέσεις Έναν Έφηβο Να Διαλέξει Επάγγελμα

Author(s)

  • Ηλιάνα Σεϊτανίδου

    Ειδική Παιδαγωγός

    Η Ηλιάνα Σεϊτανίδου έχει σπουδάσει Bρεφονηπιοκόμος στο Aegean Omiros College. Είναι κάτοχος Advanced Diploma in Tesol απόφοιτος του Hellenic American University, με εξειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες και τη Σχολική Ψυχολογία. Εργάζεται ως καθηγήτρια Αγγλικών και σε παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες. Είναι μαέστρος της παιδικής χορωδίας Ι.Ν.Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και συμμετέχει ως ομιλήτρια σε συνέδρια και ημερίδες που αφορούν την Εκπαίδευση και τη Συμβουλευτική Γονέων.