Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί οι άνδρες είναι πιο πιθανό να χωρίσουν, όταν μένουν άνεργοι.
– Πότε απειλείται ένας γάμος από την ανεργία.


Ξέρεις ότι μια απόλυση αποτελεί βαρύτερο ψυχικό πλήγμα για την αυτοεκτίμηση ενός άνδρα και πιο επιβαρυντικό παράγοντα για την ψυχική του υγεία από ό,τι για μια γυναίκα; Επιπλέον, έχουν μελετηθεί και οι προεκτάσεις που μπορεί να επιφέρει μια απόλυση τόσο στη σεξουαλική υγεία ενός άνδρα όσο και στη συντροφική του σχέση. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, έχει αποδειχθεί ότι μια σοβαρή παρενέργεια μπορεί να προκύψει σε έναν γάμο μετά από μια απόλυση. Το διαζύγιο. Η επίπτωση όμως φαίνεται ότι διαφέρει ανάλογα με το αν αυτός που απολύεται είναι άνδρας ή γυναίκα.

Τι ισχύει για τους άντρες;

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, οι άντρες είναι πιο πιθανό να πάρουν διαζύγιο μετά την απώλεια της θέσης εργασίας τους από ότι οι γυναίκες. Αυτό γίνεται πιο συχνά με δική τους πρωτοβουλία. Είναι δηλαδή πιο πιθανό να προτιμήσει ο άνδρας πρώτος να εγκαταλείψει τον γάμο. Το εντυπωσιακό στην έρευνα μάλιστα είναι το εξής: ακόμα και άνδρες, οι οποίοι είναι σχετικά ευτυχισμένοι στον γάμο τους, κινδυνεύουν με χωρισμό μετά την απώλεια της θέσης εργασίας τους.

Και για τις γυναίκες τι ισχύει;

Τι έδειξε όμως η έρευνα για την αντίστοιχη συμπεριφορά των γυναικών, όταν έρχονται αντιμέτωπες με την ανεργία; Πώς τη διαχειρίζονται εκείνες στο πλαίσιο της συντροφικής σχέσης; Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως, όταν μία γυναίκα μείνει άνεργη, δεν αυξάνεται η πιθανότητα να πάρει διαζύγιο. Φαίνεται δηλαδή ότι, όταν η σύζυγος χάνει τη δουλειά της, ούτε ο άνδρας ούτε η γυναίκα αισθάνονται αυξημένο κίνητρο να προχωρήσουν σε διάλυση του γάμου.

Ποια είναι η εξήγηση;

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Sociology, αποδίδουν το πρόβλημα κυρίως στα καθιερωμένα στερεότυπα που θεωρούν ότι επιτυχημένος άνδρας είναι εκείνος που είναι ο βασικός “κουβαλητής” στην οικογένεια, ακόμα κι αν στη σύγχρονη εποχή οι γυναίκες εργάζονται. Η ανεργία φαίνεται ότι αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην ανδρική αυτοπεποίθηση, όταν ένας άνδρας παύει να εκπληρώνει αυτόν τον ρόλο, επηρεάζοντας τον τρόπο που βλέπει και αξιολογεί τον εαυτό του μεταξύ άλλων και ως σύντροφος, εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα και συνεχίζει: “Αντίθετα, στις γυναίκες φαίνεται ότι η ανεργία εντείνει το αίσθημα της ανασφάλειας σε επίπεδο επιβίωσης. Πράγμα που σημαίνει ότι μια άνεργη παντρεμένη γυναίκα φαίνεται πιο πιθανό να προτιμήσει την ασφάλεια του γάμου από ένα διαζύγιο. Από τη μεριά του άνδρα, από την άλλη, φαίνεται ότι είναι λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψει την άνεργη σύντροφό του. Σε αυτή τη θέση, εξάλλου, φαίνεται ότι εκπληρώνει πιο ξεκάθαρα τον ρόλο του προστάτη, που αποτελεί έναν από τους αγαπημένους ρόλους σημαντικής μερίδας ανδρών”.

Πότε η γυναίκα εγκαταλείπει τον άνεργο σύντροφό της;

Σύμφωνα πάντως με την εν λόγω έρευνα, η πιθανότητα να ζητήσει διαζύγιο από τον άνεργο σύντροφό της μια γυναίκα είναι πιο αυξημένη, όταν είναι εργαζόμενη. Αυτό όμως ισχύει μόνο αν δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από τον γάμο της. Η ανεργία επομένως του συντρόφου της φαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση επιβαρύνει επιπλέον έναν ήδη αποτυχημένο γάμο. Αντίθετα, ένας γάμος, στο πλαίσιο του οποίου υπάρχει μία υγιής και δυνατή συντροφική σχέση, δεν φαίνεται να απειλείται από το αν ένας από τους δύο συντρόφους μείνει άνεργος. 

Διάβασε ακόμα:

Τα 3 “Σ” Της Επιτυχημένης Σχέσης

Ένας Γάμος, Τρία Διαζύγια!

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.