Το μέλι φημίζεται για τις ευεργετικές του ιδιότητες  μερικές εκ των οποίων είναι και η πρόληψη και αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Επιπλέον τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ιώσεων και του βήχα, ενώ βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει έντονη αντισηπτική δράση.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μελιού με αρκετές διαφορές μεταξύ τους ως προς τη γεύση, το χρώμα και την εποχή ή περιοχή παραγωγής του. Μεταξύ άλλων, το μέλι από πεύκο είναι από τα πλέον θρεπτικότερα, με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση όχι τόσο γλυκιά. Το χρώμα του ποικίλει με την εποχή που παράγεται, την άνοιξη είναι πιο ανοιχτόχρωμο και πιο διαυγές από εκείνο που παράγεται το φθινόπωρο. Πλούσιο σε μεγάλο αριθμό από μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος κλπ.) που υπάρχουν στη σύστασή του.

Το μέλι από κάστανο από την άλλη έχει έντονη και ελαφρώς πικρή γεύση. Ωστόσο έχει έντονο άρωμα και το χρώμα του ποικίλλει ανάλογα με την προέλευσή του από ανοιχτό καφέ μέχρι σκούρο καφέ και μαύρο, αν πρόκειται για μελίτωμα. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.

Το ελληνικό μέλι θεωρείται από τα καλύτερα και πιο ποιοτικά στον κόσμο και αυτό γιατί στη χώρα μας φιλοξενείται μια μεγάλη ποικιλία σπάνιων αγριολούλουδων, θυμαριού και άλλων αρωματικών φυτών ενώ σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του παίζουν και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το κλίμα και η μορφολογία του εδάφους.

Αρχική δημοσίευση από την Δάφνη Γκούμα στο logodiatrofis.gr.

Αρχική δημοσίευση στο BigThink.com

Διάβασε ακόμα:

Μέλι Και Δίαιτα, Γίνεται;

Λιγούρες Στο Γραφείο; Σου Έχουμε Τη Λύση

Author(s)

  • Λόγω Διατροφής

    Ομάδα Διαιτολόγων & Διατροφολόγων

    Το Logodiatrofis.gr, υπογράφεται από Ομάδα διαιτολόγων - διατροφολόγων, οι οποίοι προσφέρουν επίκαιρη, έγκαιρη και πάνω από όλα επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με διατροφικά ζητήματα που μας απασχολούν.